Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Vetzoo.se
En katt är ett fantastiskt fin sällskapsdjur som kan vara till glädje både för en ensam person och för en familj. De är sällskapliga och roliga och dessutom väldigt självständiga och kräver inte att man går ut med dem i koppel om man inte vill, utan man kan ha den inne eller släppa ut den om man bor i ett sådant område.
Du kan utan problem vara på jobbet på dagarna och ha katten hemma, om du bara sedan ser till att den har sysselsättning och omsorg på kvällar och helger.
Utekatter har statistiskt sett kortare livslängd eftersom de lättare drabbas av bland annat olyckor. De utsätts också för andra bakterier utomhus än om de bara är inne och har man otur kan de drabbas av parasiter som gör dem sjuka.
Innekatten, enligt statistiken, lever längre eftersom dessa lever mer skyddat och inte utsätts för allt som en utekatt gör. Det handlar givetvis mycket om hur bra du sköter om din katt generellt.
Vilket foder du ger den och vilken allmänkondition den har. En livscykel är givetvis kortare för en katt än för en människa och man brukar säga att ett mänskligt år motsvarar 8 kattår.
Det här är en grov förenkling som förstås inte stämmer i detalj, särskilt inte de två första åren. Men i grova drag kan man säga att det fungerar på det sättet.
Åldern på en katt
Hur länge en katt lever beror på många faktorer. En av dessa är på vilket sätt den lever på, vilken omvårdnad den får under sin livstid. En katt som bor i ett hem har en genomsnittlig livslängd på 12 år, men det finns gott om katter som lever flera år längre.
Innekatter är varken särskilt olycks- eller sjukdomsdrabbade och många av dessa katter blir över 15 år och till och med upp mot 20 år gamla.
Åldrandet hos katten
Kattens åldrande är alltså som snabbast under de två första åren. En katt genomgår fler förändringar under sitt första levnadsår än vad den sedan gör resten av livet. Katter lever också längre än hundar i genomsnitt.
Men stora skillnader finns som beror på avel, ras, utfodring, vaccinationer, med mera. En gatukatt, exempelvis, har en genomsnittlig livslängd på 6 år, medan en huskatt som sagt snittar på 12 år och ännu längre.
Den nyfikna katten
En katt är ett väldigt nyfiket djur och detta gör att den utsätter sig för många olika typer av faror. Det är bra att man kan prägla den så mycket som möjligt medan den är kattunge och hålla noggrann koll på den för att undvika olyckor.
Det är bra att etablera rutiner och även att hålla katten inomhus så många veckor som möjligt medan den är kattunge. Begränsa när den får vara ute och att ha rutiner kring detta är något som kan minska olycksrisken en hel del.
Olika faktorer avgör kattens livslängd
En katt som går ute löper alltså större risk att bli påkörd, bli instängd någonstans och inte komma ut, eller blir attackerad av en hund.
En hankatt som är på jakt efter en löpande honkatt i området kan också råka ut för våldsamma strider med andra hankatter och på så vis få sår som blir infekterade av bakterier och virus.
Kosthållningen är en annan viktig aspekt för katten. En kastrerad katt, oavsett kön samt innekatter, löper större risk för att bli överviktiga på grund av minskad fysisk aktivitet. Kastrerade katter blir helt enkelt latare och innekatter har inte möjlighet att röra på sig i samma utsträckning som en utekatt.
En katt med fetma kan precis som en människa drabbas av blockerade artärer, hjärtproblem, vattenretention, med mera. Var därför noga med att maten du ger är av hög kvalitet och ge det i lagom mängd.
Att inte sköta omvårdnaden av katten ordentligt och gå på regelbundna veterinärundersökningar för att katten ser frisk ut, istället för att åtminstone några gånger under dess livslängd kontrollera allmäntillståndet, är något som kan förkorta livslängden och även livskvaliteten.
Många sjukdomar har inga synliga symtom och när de sedan upptäckts är det redan för sent. Så att ha en någorlunda regelbunden kontakt med din veterinär är viktigt och likaså att vaccineringar och avmaskning av sköts rätt.
Hygien är också en väldigt viktig aspekt och att hålla allting rent och bakteriefritt som har med kattens mat att göra är viktigt. Friskt, rent vatten varje dag, rengöring av mat- och vattenskålar dagligen förhindrar bakterieansamlingar och svamp.
Att kastrera och sterilisera katten har också andra hälsoeffekter än det faktum att den inte blir lika benägen att ge sig ut på egna äventyr.
En steriliserad honkatt som har fått livmodern borttagen löper mindre risk för infektioner och cancertumörer. Kastrerade hankatter har mindre problem med urinrören.
Bra hygien kring kattens toalett är viktigt. Kattlådan bör städas varje dag och hållas noggrann koll på. Avföringen hos katten innehåller en bakterie som inte är hälsosam för människan och har du småbarn är det väldigt viktigt att du håller reda på att kattens toalett är i toppskick och att de inte sprätter omkring sand och avföring över kanterna på kattlådan.
Om man satsar en slant finns det numera väldigt fina kattsandlådor med lock och ingångar som gör att det hålls bakteriefritt och rent där kattlådan står. Många har också diverse finesser när det gäller tömningen av dem för att göra det hela så smidigt som möjligt för dig som kattägare.
Skötsel av den åldrande katten
Har du lyckats hålla koll på din katt och se till att den är vid god vigör och har bra hälsa när den är kring 8 år har du kommit långt på vägen för att din katt ska kunna leva ett så långt och friskt liv som möjligt.
Den åldrande katten tycker nämligen inte att det är lika roligt att gå ut längre som den en gång tyckte. Musklerna försvagas en aning och den är inte längre så aktiv som den var förr.
Kanske blir det svårare att hoppa upp i soffan eller sängen och att ställa fram en pall eller något som katten kan använda för att ta sig upp och ner kan vara bra.
En katt vill också alltid ha någon bra och lite undangömt plats att sova på och det här blir än viktigare för den äldre katten. Se till att den har någonstans dit den kan dra sig tillbaka och få vara ifred även från sina andra kattkamrater.
Katterna är från början inga flockdjur och även om de trivs att leva tillsammans med varandra måste man ändå se till att katterna har en egen plats där de har möjlighet att vara ifred.
Många katter i den här åldern väljer att istället stanna mer inomhus och vila. Men det är viktigt att aktivera den äldre katten så att den håller sig i god form.
En äldre katt och kan också få problem med hörseln och det gör att den blir mer benägen att stanna hemma då den inte hör när exempelvis andra katter eller hundar närmar sig bakom dem.
Tarmfunktionen kan också försämras hos en äldre katt och den får inte i sig samma näringsämnen på samma sätt. Eftersom lukt- och smaksinne kan bli försämrat kan detta leda till att katten äter mindre än vad den har gjort förut.
Det är bra att börja variera maten och servera lättsmält mat som katten kan smälta och få mage och tarm att fungera som de ska. Det finns särskilda seniorfoder att köpa som är väldigt bra för den äldre katten.
Det är viktigt med vatten
Katter behöver få i sig mycket vatten, men det som kan vara ett problem är att katter inte upplever törst på samma sätt som till exempel en hund. Det här gör att katten lätt kan bli uttorkad.
Att regelbundet ge våtfoder på burk är bra eftersom det innehåller mer vatten än vad torrfoder gör. Fräscht och friskt vatten är jättebra.
Har du verkligen problem med hur din katt dricker så finns det jättefina vattenfontäner i olika prisklasser som gör att katten blir intresserad av vattnet på ett annat sätt. De drivs på elektricitet och cirkulerar vattnet så att de inbjuder katten till att leka med att slicka på vattnet.
Klorna på den äldre katten
En äldre katt rör sig inte lika mycket längre och klättrar till exempel inte i träd eller klöser på klösbrädan i samma utsträckning, vilket gör att klorna inte slits på samma sätt som de gör på en yngre katt.
Katten kan inte fälla in klorna ordentligt längre och de kan till exempel fastna i mattan, vilket är väldigt jobbigt för en katt och kan dessutom skada naglarna. Se därför till att hålla klona kortklippta när katten blir äldre.
Vanliga sjukdomar hos äldre katter
Den åldrande katten kan drabbas av cancer, njursvikt, eller högt blodtryck. Särskilt njurproblem är vanligt hos äldre katter och det märker man genom att katten går ner i vikt, äter mindre, luktar illa ur munnen, och börjar kissa mer.
Sköt om din katt rätt så har du en trevlig kamrat i många år
Om du följer de här rutinerna och tar hand om din katt på bästa sätt har du förutsättningarna för att ha en härlig kamrat som kan vara med dig och din familj många år.
Så länge en katt är rörlig och inte verkar ha ont eller lida går det alldeles utmärkt att låta den få åldras i lugn och ro i ditt hem. Rådgör alltid med din veterinär om hur du kan göra det så bra som möjligt för din åldrande katt.
Lämna ett svar