Att klippa klorna på sin hund är något som är en komplicerad fråga för många hundägare. Vissa hundar har svårt att klara av kloklippning och hundägare som begripligt nog inte vill brottas med sina hundar lämnar det istället därhän så länge det bara går.
Det resulterar i att många av våra hundar tyvärr har alltför långa klor. Det beror också på hur dina vanor ser ut med din hund och var ni bor någonstans.
Vistas hunden på landet och den rör sig mycket på mjuka underlag och i skogen slits klona inte lika mycket. Men i stadsmiljö där det finns asfalt och trottoarer slits klorna mer.
Vissa vill inte klippa klorna själv på sin hund överhuvudtaget och då kan man som tur är vända sig till en hundfrisör i området eller personal i en djuraffär. De brukar ofta ha kloklippning som service.
Det är en trygghet och väldigt praktiskt om du tycker att det är obehagligt och du är rädd att klippa fel eller om du ser dåligt. Att inte klippa klorna är skadligt för hunden och hur du än tänker gå tillväga, så måste det göras.
Det lättaste är om du tar itu med den här saken direkt när du får hem din valp och vänjer den med att bli hanterad när det gäller skötsel såsom kloklippning och skötsel av öron, eventuella nosveck, och så vidare. Det är så otroligt mycket svårare att vänja en större hund med kloklippning, än en liten valp, medan den ännu är formbar.
En hund behöver inte ha särskilt långa klor
Det är svårt att säga exakt hur långa klor din hund bör ha, men de behöver inte vara särskilt långa. Det finns de som klipper dem så korta att klorna inte klapprar i golvet när hunden går. Det här beror givetvis också litegrann på vilken storlek du har på hunden och vilken ras det är.
Klorna ska aldrig trycka ner mot marken eller golvet, så att tassen skjuts upp när hunden står med tassarna mot golvet. Det här är en utmärkt måttstock att ha när det gäller din hunds klolängd.
För långa klor på en hund
Om hundars klor blir för långa är det skadligt för hundens anatomi. Långa klor trycker upp klorna i benet och kan skada tassen och i förlängningen benen. Klon på sidan av benet på framtassarna kan växa inåt och skada huden om den tillåts bli för lång.
Därför är det otroligt viktigt att minutiöst sköta om din hunds klor och avsätta en stund i veckan på detta. Detta är bra inte bara för att hundens klor ska bli klippta, utan även för att hunden då vänjer sig vid att skötas om på det här sättet.
Pulpan i hundens klo
Många hundägare är bokstavligen livrädda för att klippa i hundens pulpa. Det är den mjuka kanalen mitt inne i klon och klipper man i den börjar hunden blöda.
Det här är ju naturligtvis extremt obehagligt och många hundar blir chockade av detta, men notera att många hundar inte ens märker om du klipper dem i pulpan. Det är helt individuellt hur de reagerar.
Försök att inte stressa upp dig för detta eftersom hunden känner av det och hela kloklippningsprocessen blir ännu mer stressande för er båda. Det är inte hela världen att klippa av lite av pulpan och det har hänt många hundägare.
Det är bra att ha en produkt som stoppar blod och det kan du köpa receptfritt på apoteket eller ha bomullspads och kallt vatten till hands för att ta hand om blödningen med. Potatismjöl är en effektiv huskur du kan ta till för att stoppa blödningar.
Det smarta med hundens pulpa och regelbunden klippning är att pulpan drar sig tillbaka allt eftersom du klipper klorna på hunden.
Därför är den regelbundna klippningen så jättesmart och har du en hund som har extremt svårt för klippning och du behöver vänja sig med det kan du klippa till exempel en tass eller till och med en klo varje dag, lite i taget och beta av den dag efter dag.
Så här kan du köra på alla dagar och pulpan kommer successivt dra sig inåt. Om du klipper mycket lite varje dag undviker du att hunden skadar sig och det bästa av allt; hunden vänjer sig med att få klorna klippta.
Går du tillväga på det här viset och låter pulpan dra sig tillbaka successivt kan du låta din hunds klor vara relativt korta utan problem. Tumregeln är att klippa ofta och lite.
När ni sedan jobbat med det här under en period övergår du till att klippa klorna en eller två gånger i veckan, lite i taget för att ständigt hålla samma längd på klorna.
Förberedelser inför kloklippning
För det första underlättar arbetet väldigt mycket av bra och ändamålsenliga verktyg. Använd inte en gammal och slö klotång som du fått av någon eller som legat i skåpet väldigt länge. Köp en ny och riktigt vass klosax som knipsar av klon utan att klämma åt den.
Har du en liten hund kan det vara smidigast att använda en liten klosax för att du ska kunna se ordentligt var du klipper. Har du en större hund behöver du en klotång. Det finns praktiska klotänger som har en automatisk stopp ovanför bettet.
Du sticker alltså helt enkelt in klon i tången och klon kan alltså inte skjutas in för långt. Då är det väldigt enkelt att bara klippa. Potatismjöl eller en blodstopp är bra att ha till hands ifall olyckan skulle vara framme.
När du klipper är bra belysning en av de grundläggande och jätteviktiga sakerna. Har din hund svarta klor, kika på dem från olika håll, både underifrån och uppåt. Under klon ser du den köttiga delen och där finns pulpan.
Om du klämmer med nageln under klon får du en känsla av var det är mjukt och där sitter pulpan. I ljusa klor är det något lättare att se var pulpan sitter när du håller upp klon mot ljuset.
Klipp i rätt vinkel
Det här är givetvis inte alltid så lätt, men det är väldigt bra om du kan klippa ett snitt som så att säga ligger längst med golvet när hunden står upp.
Detta för att det också gör att klorna inte slår i golvet lika lätt och också för att det här minimerar risken för att du klipper i pulpan. När du identifierat pulpan, se till att alltid klippa ett par millimeter från dess spets eftersom det sitter nervtrådar som går ut från toppen.
Klipp med rätt vinkel
Snittet vill du lägga ett par millimeter ifrån pulpans spets, då nervtrådar kan gå ut en bit och ett snitt för nära pulpan kan smärta trots att det inte blöder. Lägg klippsnittet ”längst med underlaget”.
Om du tänker dig att din hund står med tassen i marken ska snittet ligga i samma vinkel som underlaget. Just den här klippvinkeln minimerar risk för pulpaklippning.
När din hund kan slappna av när du klipper ska du fixera hela klon och alltså inte hålla den bara i tassen. Undvik dock att vrida tåleden eftersom det här skapar väldigt obehag för hunden, särskilt om den är känslig.
När du klipper så undvik att ta stora bitar i taget. Ta en till två millimeter tjocka skivor istället. Det ger dig bättre kontroll. Mellan varje snitt kontrollerar du också var pulpan sitter. När du närmar dig pulpan kommer klosnittet att bli vitare i mitten.
Många brukar jämföra det med att man tuggar i en lakritsbåt eller lakritsbit och bettet gör att lakritsen blir ljusare inuti. Ungefär så ser det faktiskt ut när du närmar dig pulpan när du klipper.
Med tiden kommer du att lära dig det här mycket bra och kunna känna se exakt var pulpan sitter och hur klon ändrar sig när du närmar dig på den.
Skadad klo
En väldigt viktig anledning till att klippa din hunds klor är att ju längre den är, desto större är risken att den skadar sig. Den vanligaste orsaken till skador på klorna brukar faktiskt vara att klon har fastnat i något.
Alla hundar har heller inte samma kvalitet på sina klor, vilket gör att vissa hundar skadar sina klor oftare än andra. Det är inte alltid du märker att klon har skadats eftersom det inte innebär att alla hundar automatiskt börjar halta för den sakens skull.
Många hundar börjar slicka på tassen och det kan också hända att du hittar blodspår på golvet. Nackdelen med att en sådan här skada lätt missas är att klon kan bli rejält infekterad av smuts och bakterier och detta kan sprida sig upp i benet.
Har du riktig otur drabbas din hund av klobrott. Det kan innebära att klokapseln helt enkelt har spruckit eller att hela klon och klobenet har brutits av. Ibland kan man märka detta på att klon pekar snett åt ena hållet.
Om du ser att något hänt klon endast på toppen och att den är skivad eller uppfläkt kan du helt enkelt prova att klippa av den delen och kontrollera om klon är hel i övrigt. Det här får du dock absolut inte göra om klon har gått sönder längre in, utan då bör du kontakta din veterinär omgående.
Det är en av orsakerna till att det är en stor fördel att ofta och regelbundet klippa din hunds klor. Det underlättar för dig att hålla reda på och kontrollera hur klona mår och att de är i bra skick.
En livslång vana
Det bästa du kan göra för din hund är alltså att ta itu med det här från första stund du får hem din hund och verkligen vänja den med den här typen av hantering.
Tycker du fortfarande det här är väldigt obehagligt och du känner dig osäker behöver du i första hand jobba med din egen oro och tveksamhet eftersom oron annars smittar hunden och försvårar hela situationen. De bästa kan vara är att du låter valpens uppfödare, en djurskötare, eller veterinär visa dig hur du ska göra.
Lämna ett svar