En hund genomgår flera olika faser och perioder under valptiden och den kommer att förändra sitt beteende flera gånger under den här perioden. Exakt hur lång den här fasen är går inte att säga eftersom det beror på så många olika kringliggande betydelser.
Det har att göra med vilken ras den är och vilken genetik den har. Som tumregel kan man säga att mindre hundar blir vuxna fortare än större hundar som har en längre tillväxtfas. För medelstora hundar är tillväxtfasen ungefär densamma som för de minsta hundarna.
En valp är mogen att flytta hemifrån sin mamma och sina kullsyskon när den är 8 veckor och uppåt. Under den första perioden innan det måste den ha tryggheten, maten, och präglingen av sin mamma och kullens syskon.
Efter detta är den redo att ta steget till att flytta hem till dig och fram till ungefär 12 veckor, en period som man brukar kalla för präglingsfasen, är det bra att exponera hunden för olika miljöer och lära den att kunna hantera olika situationer.
Den bör vistas både i stan och på landet, få åka bil och även åka kommunalt, om det är något du kommer att göra dagligen, om hunden till exempel ska vara med dig på jobbet. Det är alltså en god idé att fasa in alla de här sakerna före 12 veckors ålder. Det gäller även umgänget med andra djur.
Rider du eller har häst och hunden ska vara med dig i stallet är det viktigt att du låter din hundvalp bekanta sig vid olika tillfällen med hästarna i stallet. Det gäller givetvis mycket annat också, som till exempel barn och andra djur.
Den genomsnittliga valptiden för hundar
Man kan säga att en hund i snitt har genomgått sina tonår när den är ca 18 månader till 2 år gammal. Den här perioden måste du räkna in i valperioden eftersom den inte är sitt eget vuxna jag förrän efter detta.
Den första tonårsfasen kan man säga inträffar vid könsmognad som brukar börja omkring 6 till 12 månaders ålder beroende på ras. Även här gäller storleksprincipen.
Små och medelstora hundar blir könsmogna tidigare än de allra riktigt stora raserna som inte brukar bli könsmogna förrän upp emot 1-1,5 års ålder. Den här perioden kommer att präglas av många olika stämningar och beteenden.
Vi har ju förstås även de nedärvda anlagen som hunden har och vissa raser är mer dominanta och kräver mer träning än andra. Det är dock bra att lära hunden så mycket som möjligt under perioden, innan den blir könsmogen eftersom den då fortfarande ser dig som sin stora idol och kommer att vara mer villig att lära sig nya saker.
Detta är inte alls givet under pubertetsfasen och en könsmogen tik kommer inte att lyssna på dig under höglöp och är hon lös kommer hon att smita för att hitta en lämplig friare.
Den tidiga valpfasen
De första 3-4 månaderna med din hund brukar vara alldeles underbar. Valpen är glad och mysig. Den följer dig vart du än går och tycker att du är världens roligaste typ. Plötsligt ändrar den beteende och lyssnar inte alls på dig längre. Den börjar krångla vid hundmöten och den börjar jaga bilar.
Vi önskar att alla som skaffar hund kunde vara medvetna om detta och förstå att det här är en fas som ingår i hundägandet. Det gäller att ta sig an den här perioden med mycket tålamod och inte betrakta hunden som en vuxen individ och därmed ställa samma typ av krav på den.
Den här inställningen orsakar en problematisk relation och när din hund väl är vuxen så har er kontakt försämrats för att du hanterade hundvalpens tonårsperiod mindre genomtänkt. Plötsligt förstår den inte ett nej längre och lyder inte dina kommandon som den har gjort förut.
Uppvisar din hund inga tonårssymptom behöver du inte vara orolig. Vissa individer glider genom denna tid rätt så obemärkt. Passa istället på att njuta av din hund och av att du tycks slippa denna så ofta prövande period.
Det är ganska lika tonårstiden för oss människor. Vissa har det jobbigare än andra. Det som är gemensamt brukar dock vara att de successivt minskar och när hunden är ett och ett halvt år brukar de flesta konstiga beteenden faktiskt ha klingat av.
Det ändrade beteendet
När hunden träder in i könsmognad förändras hormonerna hos hunden och med det även beteendet. Plötsligt börjar hunden intressera sig väldigt mycket för det motsatta könet, den luktar på allt väldigt mycket mer när ni är ute på promenad och är överdrivet intresserade av andra hundars kissfläckar.
De markerar med sitt urin mycket oftare och det gäller även tikar. De testar gränserna gentemot dig och kan strunta i vad du säger. De får ett större energibehov och vissa blir vaksamma, vaktar mer, och kan visa upp mer stressbeteenden.
Den fysiska utvecklingen hos en valp
Var valpen än är i sin tillväxtfas genomgår den en fysisk utveckling likaså. En av de första sakerna som sker är att valpen börjar tappa tänder och då brukar den vara ca 5 månader gammal. De permanenta tänderna växer successivt fram och mjölktänderna trillar bort.
När du borstar din hunds tänder kan du plötsligt märka att det trillar ut en tand och kanske hittar du också en tand på golvet plötsligt. Det här innebär också en beteendeförändring hos hunden som kanske börjar bita och tugga mycket.
Det är givetvis för att tänderna kliar, precis som de gör på ett barn. Ge hunden tillgång till mycket saker att bita på under den här perioden och ge den alltid något som är tillåtet att bita på om den nafsar på dig eller till exempel på ett bordsben.
Det här brukar inte vara några problem alls om man är konsekvent. Det är viktigt här att inte börja fostra hunden väldigt hårt med nej och fy och så vidare eftersom det hela helt enkelt är av fysisk karaktär. Detta kan skada hundens psyke mycket och skapa en väldigt dålig grund för er framtida relation.
Tiken börjar sedan löpa mellan 6 månader och 1 års ålder. Östrogenhalterna i kroppen ökar och många tikar blir lätt irriterade och beter sig märkligt i största allmänhet.
De kissar betydligt oftare och vissa tikar kan bli trötta och tillbakadragna. Hanhundarna vill gärna markera och mäta krafter med andra hanhundar och kan därför bli mer aggressiva i sitt sätt både i lek och vid hundmöten.
Större hundraser drabbas ofta av växtvärk under den sista perioden av valptiden. Vissa dagar kan hunden till och med halta och humöret kan givetvis skifta betydligt, beroende på hur ont din hund har.
Hundar med värk reagerar ofta med aggressivitet och många av dem får också problem med koordinationen och får svårt att hålla reda på bakbenen i relation till frambenen.
Spökåldern
Vi får inte glömma att säga några ord om den tonåriga valpens så kallade spökålder. Plötsligt kan din kavata och tuffa hund bli rädd för saker som den aldrig annars har brytt sig om tidigare.
Den kan plötsligt bli rädd för vissa typer av människor, till exempel stora personer med mörka kläder. Den kan bli rädd för soptunnan eller en prasslande påse.
Tvinga aldrig fram hunden mot något den är rädd för, speciellt inte under den här perioden. Uppmuntra den genom att locka den med godis och positiva ord. Visar den tydligt att den inte vågar, lämnar ni det därhän för den här gången.
Valptiden går fort trots alla berg- och dalbanor
Din lydiga och glada valp kan plötsligt verka som om den inte förstår någonting som ni har tränat in tidigare och som suttit hur bra som helst. Men du kan verkligen lita på att kunskapen finns där och att det bara är hormonerna som spelar hela den här situationen ett spratt.
Börja inte var och varannan mening med “nej!” eller “fy!”eftersom det inte kommer att hjälpa i alla fall. Det är ingen vuxen hund du har att göra med utan du måste fortsätta att betrakta den som en valp.
Fortsätt att träna, men ställ inga orimliga krav på den, så att ni hamnar i en nedåtgående spiral. Uppmuntra hundens egna lust till saker genom att locka och vara den gladaste och härligaste hundägare som någonsin har satt sina fötter på denna jord.
Även om hunden inte verkar bry sig om det när det är som värst kommer den kunskapen att finnas hos hunden när den sedan lämnat valperioden bakom sig.
Efter ca 18 månader kommer ni att ha en fantastisk relation och din hund kommer att vara precis den vänliga, följsamma, och trevliga kamrat som du alltid har önskat dig.
Lämna ett svar