Valptiden är i mångt och mycket en underbart härlig tid med mycket gos och en liten hund som följer dig varje steg du tar. Tiden går dock snabbt och din hund växer så det knakar.
Hundar växer ofta längre än vad man tror, men det beror på många olika faktorer. Olika variationer från ras till ras spelar bland annat roll för hur valpens slutliga storlek blir.
Många är förståeligt nog nyfikna på när hunden slutar växa och när man vet att den inte blir högre och grövre längre? Små raser växer snabbare än större raser som tar längre tid på sig att bli fullvuxna i storlek och även mentalt.
Men vissa små raser växer också under en längre period och det på bredden. Kompakta raser som fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, och staffordshire bullterrier är alla raser som får bredare bringa och blir kraftigare efter att de vuxit klart på höjden.
Mopsarna får även exempelvis grövre hals med extra skinn runtom efter att den slutat växa på längden. Det finns alltså många individuella orsaker till när valpen slutar växa och det är också en bra idé att fråga uppfödaren som brukar ha bra koll på detta.
Dock får du nog förbereda dig när du köper din hund att du måste byta utrustning åtminstone en gång medan valpen växer. Det är viktigt att du har till exempel selar och täcken i lämplig storlek för att det ska vara ergonomiskt och bekvämt för hunden.
När slutar valpen att växa?
Om vi skulle våga oss på att säga något genomsnitt kan man utgå ifrån att en välskött valp av mindre och mellanstor ras som får rätt kost slutar att växa mellan 8 till 12 månaders ålder. Efter detta kommer valpen att ha nått sin fulla vikt och höjd.
Perioden före 7 månaders ålder är en jättebra tid att träna valpen eftersom det är en lugn och stabil period där den är villig att lära sig mycket. Den stora hunden har en lång och utdragen tillväxtperiod som kan räcka ända upp till 2 års ålder.
De stora hundarna växer ju väldigt mycket procentuellt och har fysiskt ganska tuffa förändringar framför sig, med bland annat växtvärk. När det gäller livslängd brukar små hundar leva längre och de riktigt stora hundarna blir sällan mer än 7 till 10 år gamla.
De psykiska och fysiska faserna hos en växande valp
Valpens uppväxt består av olika perioder och det är inte bara kroppen som ska växa klart, utan även psyket behöver tid på sig för att mogna och bli klart. Det här märks mer hos vissa individer än andra.
Vid ca 7 månader och framåt börjar den fysiska könsmognaden hos de mindre valparna, men hos de större raserna runt 1-årsåldern.
Här förändras hundarna både fysiskt och psykiskt, men framförallt är det den mentala biten som gör att hunden förändras och den är fortfarande i allra högsta grad i tillväxtfas.
Det är lätt att göra misstaget att vid den här perioden börja behandla hunden som en vuxen hund på grund av att den är någorlunda stor i storleken.
Men man måste komma ihåg att det inte är konstruktivt att ställa sådana krav på hunden eftersom den genomgår stora förändringar. Därför är det väldigt bra om du har gjort grundlydnaden klar vid det här laget och även lyssnar på barnen i din familj.
Ofta kan det vara barnen som råkar ut för hundens mera otyglade beteende när den är i tonåren och det av en anledning. Den vet att det är dig den bör följa och ta hänsyn till, medan de mindre individerna i familjen ses som mer jämbördiga.
Du kommer att märka att din tillgivna lilla valp som följde dig vart du än gick inte alls lyssnar på dig längre utan börjar göra lite som den vill. Både könsmogna hanhundar och tikar kommer inte att lyda dig om de känner doften av en annan hund och är lös.
Det är därför extra viktigt att du har din hund kopplad under den här perioden, inte minst om du har en tik eftersom den garanterat kommer att springa iväg under höglöpet för att hitta någon att para sig med om den får en chans.
Det här är också den så kallade spökåldern, när din hund plötsligt kan bli rädd och panikslagen över saker den förut inte ens lagt märke till. Det kan vara cyklar, lådor, ett klädesplagg som inte ligger där det brukar, och så vidare.
Kring 10 månader till 1 år har nog de flesta hundar, utom kanske de riktigt allra största raserna som grand danois och cane corso, vuxit klart.
Det följer nu en relativt lugn period när hunden återigen har lättare för att lära sig nya saker och det kan vara läge att gå på en lydnadskurs för andra gången om du redan gått en valpkurs.
Vid 12-18 månaders ålder, på ett ungefär, börjar den så kallade andra könsmognaden att inträda och här kan hunden återigen börja med lite varierande knasigheter. Nya rädslor kan dyka upp och även om den varit hur lugn som helst vid hundmöten kan den bli stökig på nytt.
Den kan plötsligt bete sig ilsket mot andra hundar den känner och som den tidigare lekt snällt med. Det är väldigt bra om du i det här skedet redan har en stabil och bra relation till din hund som ligger i grunden inför den här perioden.
Efter detta kan man säga att hunden blivit vuxen och har gått igenom alla tillväxtfaser. Den växer nu inte på höjden och bredden mer och behåller sin vikt om du sköter om dess fysik och är noggrann med kostvanorna.
Nu kommer du att se grunden för det arbete du gjort under de olika faserna med din valp. Det gäller att komma ihåg det här under tiden som din valp växer upp eftersom det under de intensivare perioderna kan kännas oerhört jobbigt och som ett problem som du inte vet om du kommer att bli av med överhuvudtaget.
Men fokusera på att de här sakerna endast är faser och bemöt dem med positiv träning och ge inte upp. Det kommer garanterat att lösa sig om du från början har sett till att ha en nära och god relation till din hund.
Det här gäller inte minst den fysiska delen; att gosa och hålla i din hund är väldigt viktigt för hur den ska klara av framtida relationer och till exempel låta sig trimmas, få klorna klippta, och få tänderna borstade.
Kosten för din hund
Vilken kost du ger din hund avgör också hur länge din hund växer och för att du ska få en pigg och frisk hund som får i sig alla näringsämnen den behöver.
Det är oerhört viktigt att du ser till att du har koll på det för att din hund ska växa på ett bra sätt utan näringsbrister och liknande, som kan ge men och defekter senare i livet.
Den stora fördelen är att det idag finns otroligt mycket bra hundfoder för alla stilar och smaker. Det finns rasspecifika foder av många olika slag och det finns också foder som är anpassade för hundens olika tillväxtfaser.
När hunden är valp behöver den till exempel en kost som är väl anpassad när det gäller kalkintaget eftersom valpens kropp inte själv kan reglera detta. Den gör sig alltså inte av med överskottet av kalk utan kroppen tar emot alla de mängder den får i sig och det här är något som kan ge men i framtiden. Därför är det bra att ge din hund ett väl anpassat valpfoder.
Många hundar är idag drabbade av allergier av olika slag och det finns många utmärkta foder som är anpassade till olika allergiska åkommor.
Idag finns det till och med hundar som är allergiska mot protein, vilket naturligtvis är fatalt för den växande valpen eftersom den blir sjuk och inte kan ta till sig den näring den behöver överhuvudtaget.
Det fantastiska är att det numera finns vegetariska och till och med veganska hundfoder som fungerar väl för just de hundar som är drabbade av proteinallergier.
Debattvågorna om spannmål i kosten för valpar och vuxna hundar går fortfarande höga och åsikterna går isär, både bland hundägare och veterinärer.
Många menar att hundar inte alls är gjorda för att äta spannmål eftersom detta inte är något som hunden gör i naturligt tillstånd och därför bör spannmål och soja undvikas i hundmat.
Andra menar att hunden har varit människans bästa vän i många hundra år och därmed också vant sig vid människans kost såsom, potatis spannmål, och soja. Det här måste du själv ta ställning till och avgöra om det är viktigt för om din hund kommer att växa på ett korrekt sätt eller inte.
Och om de kan påverka din hunds tillväxt på ett negativt eller positivt sätt. Det gäller att skaffa sig så mycket kött på benen kunskapsmässigt här som möjligt eftersom det finns väldigt mycket åsikter och desinformation i ämnet. Granska alltid källorna du skaffar dig informationen från.
Inga enkla svar på när en hund vuxit färdigt
Som du märker är det många aspekter som spelar in hur länge din hund växer. Du har en mall att utgå ifrån när det kommer till ras och ju mer du vet om hundens föräldrar när det gäller det här, desto mer exakt information kan du få.
Det du bör vara införstådd i är att det är precis som barn när det gäller prylar och utrustning. Filtar, eventuella kläder, halsband, och selar kommer du att behöva köpa nya av under perioden när din hund växer.
Lämna ett svar