När ens älskade katt är dräktig och väntar kattungar är det alltid spännande att se hur många kattungar som det sist och slutligen handlar om.
Helt säkert kan man inte få reda på det om man inte röntgar katten under graviditeten. Det är dock dyrt och omständigt och dessutom väldigt stressande för den dräktiga katthonan.
Efter tredje veckan så kan veterinären med ultraljud se om katten bär på kattungar eller är skendräktig. Men i det här skedet brukar veterinären dock inte kunna avgöra hur många kattungar som katten bär på.
Visste du att kattungar i samma kull kan ha olika pappor? Det är av den anledningen som man kan se att syskon i samma kull kan se väldigt olika ut när det gäller mönster, färger, och päls.
En katt får nämligen ägglossning först i det ögonblick den paras och det kan alltså ge fler parningar på raken. Katternas parningstid varierar på ljustillgången och är alltså olika på norra halvklotet än på södra.
Det här varierar kraftigt också från individ till individ, men här hos oss brukar parningstiden vara mellan mars och oktober. Sedan blir det mörkt och då träder katthonans kropp in i en vilofas.
Honan löper ca en vecka och löpet brukar upprepas två till tre veckor senare igen. Det här är en väldigt intensiv period och har du en katthona så kan långa perioder gå åt till löpen.
Det går inte att ta miste på när det är löptid för honan eftersom hon då jamar högljutt, stryker sig mot människor och möbler med högt hållen svans och bakdel.
Antalet kattungar i en kull
En katt kan få allt mellan 1-10 kattungar. Ofta är det 3-4 stycken i en kull, men det kan variera och i snitt kan man säga att det är cirka 5 kattungar i en kull. Men variationerna kan vara väldigt stora. Om man inte kontrollerar en katts dräktighet kan den få fyra till sex kullar i året.
Det här är naturligtvis väldigt ohälsosamt för katten och absolut inget man ska ägna sig åt utan på sin höjd låta katten få några kullar under en livstid för att sedan låta den åldras i lugn och ro. Men det här är alla seriösa kattuppfödare överens om.
Ditt första möte med kattungarna
Efter dräktighetsperioden som är mellan 61-67 dagar är det alltså dags för din katthona att föda ungar. Ofta vill katthonan ha din närhet och trygghet under förlossningen.
Se till att du kan vara hemma med din katt under den sista perioden av dräktigheten, så att du kan se till att allt går bra för din katt under förlossningen.
Ibland kan det dock vara så att du inte ens märker att katthonan har fått ungar under natten och du kan vakna upp med en kull friska och tvättade kattungar i kattboet.
Ofta är sammandragningarna och förvärkarna väldigt märkbara så du kommer att märka när det är dags för din katt att föda sina ungar.
Det är bra att prata med en erfaren uppfödare om du ska låta din katt få ungar för första gången och även konsultera din veterinär om vad som krävs för att en katt ska må så bra som möjligt under förlossningen.
Man kan säga att förlossningen är uppdelad i tre sektioner. Den första fasen pågår vanligtvis från 12 timmar upp till ett dygn. Det här är en förberedelse för förlossningen och ett tecken på att den pågår brukar vara att honan är rastlös, vandrar omkring planlöst i hemmet, jamar, tvättar sig mycket, och börja andas tungt.
Sedan är det dags för katten att föda fram ungarna. Många katthonor vill att du är med och ger stöd och support under förlossningen, medan andra kanske drar sig undan. Du får vara lyhörd för din katthonas behov och vara med och assistera så mycket som du kan och får.
Värkarna byggs upp och intensifieras och kommer med intervaller om 2-3 minuter när det är dags att föda. Fostervattnet kommer ut först och sedan börjar det stora förlossningsarbetet.
Det kan ta upp till en timme innan den första kattungen kommer ut och kattungarna kan födas med huvudet eller baktassarna först. Efter att huvudet kommit ut så krystar vanligtvis katthonan en till två gånger innan ungen helt och hållet är ute.
När ungarna kommit ut tar kattmamman hål på säcken, tuggar bort navelsträngen, och tvättar kattungarna. Här kan du hjälpa till genom att räkna moderkakorna och se till att ingen har fastnat i katten. Detta kan orsaka infektioner.
Om din katthona behöver krysta fler än tre gånger för att föda ut kattungen kan hon behöva hjälp av dig. Det här kan hända om din hona är en förstagångsmamma eftersom förlossningen då kan vara lite svårare och tyngre.
Du drar försiktigt kattungen lätt nedåt och om honkatten inte själv tar hål på säcken kan du gnugga på den med en handduk för att få loss hinnan och torka kattungen. När du har gjort det här lägger du kattungen intill mammans mun, så att hon själv kan tvätta den.
Inför förlossningen och den eventuella hjälp som du måste ge din kattunge, se till att du har tvättat händerna noggrant innan. En katthona kan vara väldigt känslig för doften på kattungen och sköta om den sämre eller i extrema fall överge den om hon känner någon annan doft på den.
Kom ihåg att alltid ha telefonnummer och kontaktuppgifter till din veterinär eller till en djurakut, så att du snabbt kan få tag på professionell konsultation, vilken tid på dygnet det än är som din katt föder sina kattungar.
Att börja ge kattungarna fast föda
Vid cirka 4 veckors ålder börjar man introducera fast föda för kattungarna och vid 10 veckor har vanligtvis kattungarna helt slutat att dricka moderns mjölk.
Mamman brukar själv ta hand om processen med introduktion av fast föda, då kattungen är ca 8 veckor, och allt du behöver göra är att se till att det finns tillgång till fast mat i omedelbar närhet till kattmamman och kattungarna.
I början kan du blanda den nyproducerade fasta maten med speciell mjölkersättning för katter och skapa en lite rinnande blandning som lättare kan tilltala kattungarna. Successivt minskar du mängden ersättning tills den är helt fast.
Ha också vatten framställt vid sidan om maten. Du får vara beredd på att katterna inte till en början förstår vad de ska göra med maten. De kommer att leka med den och smutsa ner överallt, men låt dem hållas, så kommer de snart att lära sig att äta upp maten.
När kattungen flyttar hemifrån
Separera aldrig kattungar från sin mamma förrän de är minst tolv veckor gamla. Innan det lär sig kattungarna socialisering och hygien både från sin egen mamma och från sina syskon.
Ingen uppfödare lämnar ifrån sig sina kattungar förrän vid 12 veckors ålder. Vid den perioden är de alltid vana vid fast föda och alla har socialiserats med färdigutvecklade beteenden och de är rumsrena.
När katten är 8 veckor gammal ska den vaccineras. Se alltid till att katten är vaccinerad innan den flyttar hemifrån. Ta hellre en extra slant i ersättning för katten än överlämna detta till den nya ägaren.
Att byta hemmiljö är stressande och en stor omställning för en liten kattunge och att då dessutom behöver åka till veterinären för en ny vaccination är väldigt tufft för den lilla kattungen.
Ju fler kattungar desto mer arbete
För dig som uppfödare av katter innebär fasen med en kull kattungar mycket tidsåtgång och dessutom kostnader. Du måste alltid ha en rejäl buffert inför att du ska låta din katthona få kattungar.
Innan du har sålt av dem är det endast en lång räcka utgifter och det kan dessutom inträffa komplikationer och akuta besök till veterinären och dessa kan bli väldigt kostsamma, även om du har en riktig bra kattförsäkring. Ultraljud, vaccineringar, foder, med mera kostar en hel del pengar.
Du behöver också ha tid. Det krävs en del pyssel för att se till att dina kattungar har det riktigt bra och det är viktigt att du avsätter tid till det här och särskilt om det är första gången du låter en av dina katter få ungar.
Ta kontakt med din veterinär och en erfaren uppfödare för att lära dig så mycket du kan. Du bör också kunna vara hemma när det är dags för förlossning. Det är bra att antingen planera in en semester här eller ha ett flexibelt jobb så att du kan vara ledig med kort varsel när det behövs.
Malin säger
Snubblade över denna artikeln och måste bara på peka raden ni skriver:
”Här i Sverige får man permanent separera kattungarna från kattmamman vid tidigast 8 veckors ålder och i normalfallet går kattungarna på fast föda i det här skedet.”
Obs, obs obs!!! Vi får enligt jordbruksverket och Svensk lagstiftning absolut INTE skilja kattungarna från sin mamma före 12 veckors ålder och då gäller det på dagen de fyller 12 veckor, absolut inte en dag tidigare så det är vanvettigt att ha en artikel som denna ute där man hävdar att man inte får skilja vid 8 veckor, det är otroligt många år sen 12-veckorsgränsen blev lagstadgad.
Djurlandet säger
Hej Malin,
Tack snälla för att du uppmärksammade vårt skrivfel, SJÄLVKLART är det först efter 12 veckor.
Jag har nu ändrat i vår artikel. Tack igen!