För inte allt för länge sedan var det allmänt vedertaget att man gav katten torrfoder och ingenting annat. Numera vet veterinärerna att torrfoder kan ge problem med njurar och galla och man bör därför vara väldigt uppmärksam på vilken typ av torrfoder man ger till sin katt.
Det finns speciella sorters torrfoder som belastar de inre organen mindre. Ett annat problem med torrfoder är att det inte innehåller någon vätska. Katter har inte förmåga att känna törst och kan bli väldigt uttorkade.
De dricker oerhört lite och ger man dem torrfoder som torkar ut kroppen extra mycket kan de drabbas av vätskebrist och därmed också slitage och sjukdomar i de inre organen.
Så att gå över till eller åtminstone varva med blötmat är ett jättebra sätt att se till att katten får i sig vätska automatiskt. Fördelen med katter är att de gillar omväxling på maten och man kan med fördel byta ut fodret med jämna mellanrum.
Man behöver naturligtvis hålla koll på att de inte blir lösa i magen eller får förstoppning. Vätskebrist är som de flesta vet en bidragande orsak till förstoppning och att ge katten blötmat kan lätta upp om din fyrbenta vän har problem med de här sakerna. Introducera blötmaten långsamt och i små portioner om du bara har gett torrfoder förut.
Så här mycket blötmat äter katten
Naturligtvis varierar det väldigt mycket på kattens livsstil hur mycket blötmat den äter. Rent genomsnittligt kan man säga att en katt som väger ca 5 kg ska ha kring 300 gram blötmat per dag.
Det här beror också på hur mycket din katt rör sig, om den går ut, om den är kastrerad och så vidare. Den växande kattungen behöver mer energi och ska ha en högre procentuell andel mat av sin vikt per dag.
Läs alltid innehållsförteckningen på kattfoder noggrant, där finns också en så kallad fodergiva, det vill säga en uppskattning på hur mycket mat katten behöver av de här specifika fodret.
Fördelarna med blötmat
Blötmaten är alltså en viktig del av kattens kosthållning och den fungerar tillsammans med annat som ett komplement eller som huvudföda.
Som tidigare nämndes är katter dåliga på att dricka och våtfoder är också en trygghet ur hälsosynpunkt att ge katten eftersom du vet att den då får i sig mer vatten. Köper du blötfoder av högre kvalitet får du dessutom väldigt bra proteinrik mat som mättar.
Det finns också nuförtiden blötmat som är anpassad för katter i olika livsfaser. Det finns extra näringstäta blötmatsorter för kattungar och blötmat som passar bra specifikt för seniora katter.
Katter är väldigt bestämda med vad de vill äta och har generellt sett höga krav på maten. Det går inte att ge katten mat som den inte gillar; den svälter sig hellre.
Katter vill inte dricka på samma ställe som de äter och du bör därför ha vattnet på en separat plats och inte vid matskålen. Numera finns det jättefina vattenfontäner att köpa för den som har en katt som inte vill dricka.
De här vattenfontänerna är eldrivna och cirkulerar vattnet på ett porlande och roligt sätt som inbjuder till lek och drickande. Det här är väldigt bra utrustning för dig med katter med njurproblem eller för dig som har katter som inte vill dricka.
Kattens matvanor
Katter är, till skillnad mot hunden som klarar av att äta blandkost och matrester relativt väl, en strikt köttätare och behöver 100% animalisk föda. De har inget behov av grönsaker, ris, eller potatis. En vildkatt äter cirka 8 möss om dagen, men då jagar den också aktivt.
En katt i det vilda äter sitt byte omgående till skillnad från en hund som jagar i flock och äter på sitt byte i flera dagar. Katter äter heller inte kadaver, vilket vargar och vilda hundar gör.
En huskatt som skulle äta samma mängd kött som en vild katt skulle bli väldigt tjock eftersom den rör sig mycket mindre. En stor andel av våra katter i Sverige är överviktiga. Enligt en undersökning som ett försäkringsbolag gjorde är 20-40% av alla Sveriges katter överviktiga.
En överviktig katt får problem med lever, hjärta, och lungor och kan även drabbas av diabetes. De kan lätt få problem med päls och hud som kan uppstå eftersom en tjock katt inte kommer åt att tvätta sig överallt. En överviktig katt kan också vara slöare, tröttare, och ha ett sämre humör.
Katter är kända för att vara väldigt petiga med maten och gillar den inte den mat som serveras svälter den sig hellre i de flesta fall. Katter är från början ökendjur som ursprungligen har fått sitt huvudsakliga vatten via maten.
Det här är djupt genetiskt rotat och katter kan fortfarande idag vara väldigt dåliga på att dricka. Vill man se till att katten får i sig vätska måste man vara noggrann med hur man serverar torrfoder till en katt.
En lösning om man inte vill servera våtmat är att alltid blötlägga torrfodret några timmar innan man serverar det. Det suger då åt sig vatten som kommer katten till godo.
Även om man serverar katten blötmat kan man med fördel tillsätta en skvätt vatten som på så vis drar åt sig köttsmak och äts upp av katten.
När det gäller mat och vattenskålar ska de vara så breda och låga som möjligt. Detta för att katter inte tycker om att deras mycket känsliga morrhår tar i skålens kant när de äter eller dricker. Särskilt om man har en katt som är mycket kräsen med mat är det viktigt att man ser till till att skålen är optimal.
Ge aldrig katten rå fisk
Katter ska aldrig äta helt rå fisk. Detta för att rå fisk innehåller ett ämne som bryter ner B-vitamin och det här är en viktig vitamin för katten som den kan få brist av om den äter mycket rå fisk.
Du kan med trygghet ge blötmat som innehåller fisk eftersom den då är processad på ett lämpligt sätt för katten. Katter bör heller aldrig serveras mjölk eftersom de inte klarar av att bryta ner laktos.
Det är endast den lilla kattungen som klarar av att bryta ner laktos under en fas i livet, det vill säga när den diar. När katten växer så försvinner den förmågan.
Ge alltid din katt blötmat helt eller delvis
Sammanfattningsvis kan man säga att blötmat är ett av de mest artanpassade foder som finns idag och det är en mer naturlig föda för katten än torrfoder tack vare den höga kötthalten samt en högre vattenhalten.
Generellt sett kan man säga att du ska titta efter tre olika saker när du väljer blötmat för din katt. Se till att den har hög kötthalt, hög fetthalt, samt en hög vattenhalt. Då kan du vara trygg med att du får ett högkvalitativt foder för din fyrbenta vän.
Läs alltid innehållsförteckningen noga då det finns kattmat som innehåller spannmål, vegetabiliska produkter, grönsaker, mjölkprodukter, och till och med socker. Det här är produkter som du vill undvika i kattmaten.
Spannmål och grönsaker vill du undvika för att det helt enkelt inte finns någon särskild anledning att ge det till katten och det gör enbart att proteinmängden i kattmaten minskar, vilket är en nackdel.
På ett kvalitetsfoder står också konsistensen angiven. Det här är viktigt att veta innan man köper eftersom många katter inte äter mat av en speciell konsistens.
Har försäljaren varit noggrann och uppgett att maten är i gelé eller mer kompakt, så vet du om det är någon idé för dig att köpa fodret eller inte.
Socker är precis som i människoföda ett sätt att forma och färga maten på och göra så att den ser mer aptitlig, i det här fallet framförallt för oss kattägare. Katter känner inte söta smaker och kan därför inte själva känna av om maten innehåller socker eller inte.
Men även om sockerhalten är väldigt liten i kattmat är det många som anser att det bör undvikas i kattmat eftersom det här är något som absolut inte ingår i dess naturliga kosthållning.
Hitta din katts favoritmat
Du kan vara säker på att du inte behöver oroa dig för att du inte ska hitta kattmat av hög kvalitet som din katt tycker om. Det finns otroligt mycket våtfoder på marknaden idag och det kanske tar dig några köp innan du hittar en sort som fungerar om du har en matvägrande katt.
Men du kan vara trygg med att det finns en sort av kattmat som kommer att gillas av din katt. Det är bara att prova sig fram. Fördelen är att många sorters kattmat är i små engångsförpackningar numera och det blir därför inte nödvändigtvis så dyrt för dig att prova fram favoritsorten för just din katt.
Lämna ett svar