Hur mycket tid du är beredd att lägga ner på din hund varje dag är väldigt bra att reflektera över innan du bestämmer dig för vilken ras du ska köpa. Motionen är en väsentlig del av hundens vardag för att den ska må bra och bli en harmonisk individ som det blir lätt att träna och lära saker.
Men motionen är endast en del av livet med en hund. För att du ska få en hund som du kan hantera behövs det mycket träning och väldigt mycket vardagsträning. Mer än vad de flesta tror.
En hund som inte fått tillräckligt med motion blir rastlös och okoncentrerad och löper väldigt stor risk att börja med olika typer av stressbeteenden, som att skälla, gnaga på stolsben, och annat så fort dom får en chans.
Den kan börja röja i hemmet när den är ensam hemma och så vidare. Motionen är också ett verktyg för dig att lättare kunna träna din hund och göra den bättre rustad för nya situationer.
Om du till exempel ska lydnadsträna hunden är det väldigt bra att den får motionera och leka av sig innan träningspasset börjar. Den kommer då att bli lite trött och mycket mindre benägen att bli distraherad av andra saker. Ni får på det här viset ett bättre träningspass på alla sätt.
En annan situation när rejält med motion är jättebra är om du ska ensamträna din hund. Att gå en rejäl promenad, varför inte i skogen, inför att du ska lämna din hund ensam under inlärningsfasen är ett jättebra sätt att få den att klara av det bättre.
Bor du i flerfamiljshus är det sannolikt viktigt för dig att hunden inte skäller och ylar medan du är borta. Då blir en rejäl promenad en bra förberedelse för att hunden ska kunna koppla av medan du är borta.
Kom ihåg att hunden fortfarande kan vara uppe i varv när ni kommer hem och att det är viktigt att du låter den varva ner innan du går. Då kommer den att vara riktigt trött!
Så här mycket ska du motionera hunden
Hur mycket motion kräver en hund i snitt under en dag? Är det skillnad mellan liten, mellanstor, och stor hund? Det är givetvis en viss skillnad när det gäller storleken av hund, även om många små hundar klarar av att gå väldigt långt.
Men den största skillnaden ligger kanske i raserna sinsemellan. Vissa raser kräver mer än andra och behöver också få mental träning i kombination med den fysiska träningen samt behöver få träna spår eller olika typer av lydnad.
När det gäller rutinerna för en vuxen hund bör den få gå ut minst fyra gånger om dagen. En gång på morgonen, en gång på förmiddagen, en gång sen eftermiddag, och en sista runda på kvällen.
Minst en av de här promenaderna bör vara på en rejäl långpromenad på minst ett par kilometer, gärna längre. Det beror som sagt på hundrasen du har.
Generellt kan man nog säga att de flesta hundar behöver på totalen få gå ut på promenad ett par timmar om dagen och utöver detta anpassad träning, lek, och bus.
Att motionera din hund på ett effektivt sätt
Den lilla valpen och den växande hunden har ju helt andra förutsättningar och behov än den vuxna hunden. Du ska inte tänka motion i egenskap av långa promenader, men däremot behöver den ju givetvis röra på sig, busa, och leka tills den blir trött.
Lagom långa upptäcktsfärder i närområdet som successivt ökas allt eftersom, förstås promenader i skogen och gärna lek med bollar och annat som hunden tycker är roligt.
Anledningen till att man inte ska motionera valpen mer än vad den klarar av är att skelett och vävnad kan ta skada i tillväxtfasen om de blir kontinuerligt överansträngda.
Däremot ska man inte vara överdrivet rädd för att låta hunden röra på sig. När valpen är några månader kan man ju visst ta promenader och upptäcktsfärder, men bara tills hunden blir trött.
När den inte orkar längre, så får man helt enkelt bära den. Det är en ganska enkel regel och följer man den vet man att man inte riskerar att valpen får förslitningsskador under tillväxtfasen.
Olika typer av motion
Så var det som sagt detta med de olika raserna. Har du hundar som i grunden gillar att arbeta, som till exempel schäfer eller labrador, räcker det inte med att den får promenera och springa; den måste också få använda sin hjärna och jobba mentalt när den är i rörelse.
Spårsökning passar de här hundarna utmärkt och därför är de också vanliga som polishundar eftersom de är tacksamma över att träna när det gäller sökning.
Hundar som har ett ursprung som arbetande vallhundar kan trivas bra med att få ägna sig åt agility och rallylydnad och det kan vara passande aktiviteter för den här typen av hund.
Vinthundar klarar sig inte endast med promenader utan måste också få springa av sig ordentligt. Chihuahuan har inte behov av det, utan klarar sig oftast bra med promenader i kombination med att lära sig lydnadsträna och kanske få lära sig några roliga trick.
De fyra hörnstenarna
När du fattar det underbara beslutet att skaffa hund följer det också med ett stort ansvar. Din nya kamrat kommer att vara med dig dagligen i många år framöver och kan den inte vara med dig på jobbet, ska du arrangera fram en lösning som ser till att din hund har det bra på dagarna när du inte är hemma och kan vara tillsammans med den.
Om man delar upp sitt hundägandeskap i fyra delar så får man en bra översikt på det som är viktigt att jobba med hos hunden och som den bör få varje dag.
För det första behöver den få vara del av en flock. Detta är du och din familj och eventuellt också det hunddagis eller dagmatte som du ordnar för den när det gäller vardagarna. Den behöver också det som är det huvudsakliga ämnet för den här texten; det vill säga motion.
En hund behöver få röra sig rejält varje dag och komma ut för att ha koll på sin omgivning och som vi tidigare var inne på också ha en individanpassad motion som gör att den blir mentalt tillfredsställd och harmonisk.
Vidare behöver den träning, åtminstone den grundläggande delen, som gör att den har koll på de regler som gäller hemma och som gör den till en hund som du kan vara bekväm med att ta med dig i olika situationer och med glädje kan ta emot släkt och vänner i ditt hem, utan att hunden skapar stress och kanske till och med obehag för vissa av dina besökare.
Den sista och mycket viktiga delen är leken. Alla hundar gillar att leka på något sätt och det här gäller givetvis i allra högsta grad valpar och unghundar. Att kasta boll och lära den apportera är ett utmärkt sätt att få den att göra sig av med överskottsenergi och något som de brukar tycka mycket om.
Vissa hundar är inte alls intresserade av de bollar som blir presenterade för den, men vad man kan göra är att inte ge upp och testa olika typer av bollar, så brukar man hitta en boll till sist som hunden gillar.
En hundägare berättade för oss att hennes hund inte överhuvudtaget var intresserad av bollar förrän den dag i djuraffären när de av en slump hittade en boll med fjädrar, som egentligen var avsedd för katter.
Den här bollen älskade hunden och sedan var det bara att börja kasta och träna apportering med den. Att lära hunden släppa bollen när den kommer tillbaka till dig med den är inte alls svårt och kräver bara lite konsekvent träning med valpen. När den fattar att det krävs att den släpper bollen för att den ska få springa efter den igen så kommer den snällt att släppa den.
Anpassar sig efter flocken
Så beror det också på vilken livsstil du och din familj har. Hundar anpassar sig i viss mån efter sina ägare och om ni är en aktiv familj och du har aktiverat hunden redan från att den var valp kommer den också sannolikt att förvänta sig mycket aktiviteter och rörelse även när den blivit vuxen.
Här spelar ju förstås också rasen en väldigt stor roll och bara för att du inte aktiverar en sheltie när den är valp kommer den ju inte att bli en hund som inte har behov av aktivitet när den blir stor. Var alltid noga när du väljer ras.
Motion och trygghet
Sammanfattningsvis kan man alltså säga att har man koll på de fyra hörnstenarna i hundens liv och håller motion och umgänge med flocken på delad första plats kommer du att ha väldigt goda förutsättningar för att du ska få en trygg och harmonisk hund som kommer att bli en trogen livskamrat för dig och din familj!
Lämna ett svar