Katten har fått en annan uppgift hos människan idag och utgör numera ett älskat och omhuldat husdjur och är definitivt inte ett djur man bara har i stallet eller runt huset för att fånga möss. Det är således längesen som katter fick sin huvudföda från enbart småfåglar och möss.
Idag finns ett rigoröst utbud av olika sorters kattfoder. Det kan vara svårt att veta hur du utfodrar din katt på bästa möjliga sätt så att den får alla näringsämnen och varken blir överviktig eller väger för lite.
Katter behöver också det, för dem, livsviktiga ämnet taurin, vilket är något som en kattägare måste kontrollera att katten får i sig. Brist på taurin ger hjärtsjukdomar och blindhet.
Många ger endast torrfoder till sina katter, men det man bör komma ihåg är att katter inte alls är som hundar som dricker väldigt mycket under dagen. Katter har ingen förmåga att känna törst och kan alltså bli rejält uttorkade om man inte är uppmärksam på detta.
Det gäller inte minst om katten går på torrfoder. Det kan definitivt vara bra att överväga att ge katten blöt mat, i alla fall i kombination med torrfodret.
Man kan också blötlägga torrfodret innan man ger det och på det sättet få i katten mer vätska. En uttorkad katt kan drabbas av allvarliga åkommor och få problem med njurar, galla, och lever bland annat.
Katter får sin näring från fett och proteiner och har ett väldigt litet behov av kolhydrater. Den gedigna mängden av olika sorters kattmat på marknaden kan vara väldigt förvirrande, det kan vi verkligen hålla med om.
Men man ska också hålla i åtanke att katter gillar att variera kosten, så det är också en fördel att det finns mycket att välja mellan. Mängden mat är ofta något som en kattägare kan tycka är svårt.
Det finns flera saker att utgå ifrån när man utfodrar sin katt. Mängden utfodring står alltid på paketet eller kan hittas på företagets hemsida.
Det räcker dock inte bara med det utan man måste också ta i beaktande om katten är kastrerad, okastrerad, eller om den är en inne- eller utekatt. Det här är de huvudsakliga aspekterna som påverkar kattens energibehov.
Så här mycket ska katten äta
Det gäller alltså att titta på innehållsförteckningen när det gäller mängden, samt kombinera det med vetskapen om hur mycket katten rör sig om dagarna. I snitt kan man säga att en katt på ca 6 kilo ska äta ungefär 80 gram torrfoder per dag.
Men det här är alltså bara en bred uppskattning och det går inte att säga exakt eftersom varje produkt innehåller olika sorters näringsämnen och olika mängder.
När det gäller våtfoder kan man oftast ge lite mer eftersom våtfodret också innehåller vätska. Ger du katten torrfoder är det viktigt att du alltid har färskt vatten framme och dessutom ser till att den verkligen dricker också.
Kattens matvanor
Som tidigare nämndes är det alltså bra att det finns många olika sorters kattmat på marknaden eftersom katter gillar att variera sig. En katt kan tröttna på maten och det är bra att byta smaker och märke regelbundet.
Många vill ha koll på att deras katter inte ska bli överviktiga och tjocka och det med all rätt. Men det är heller inte bra att en katt blir för smal. Matvägrar den exempelvis måste man omgående kontakta veterinär eftersom en snabb viktminskning ofta kan skada kattens lever.
Det här är ännu en anledning att växla mellan olika smaker och märken på maten eftersom katten håller sig nyfiknare på mat om den får variation.
Katter har lite behov av kolhydrater och mår dessutom inte bra av stora mängder av det. Detta gör att man aldrig ska ge katten hundmat eller annan mat som är för andra typer av husdjur. Hundmat innehåller ofta mer kolhydrater och inte sällan spannmål, vilket den absolut inte ska äta.
Dessutom är det bra att hålla koll på om kattmaten innehåller socker. Det här är skadligt för katten och ingen bra ingrediens, som tyvärr ofta förekommer i kattmat, precis som det gör i hundmat.
Servera maten så här
Innan du serverar maten, låt den stå framme en stund så att den blir rumstempererad. Kall mat är obehagligt för katten att äta och är den kinkig bidrar det definitivt till att den inte äter maten.
Låt aldrig gammal uppäten blötmat ligga kvar i matskålen för att låta katten äta senare. I maten uppstår bakterier och dess känsliga mage kan drabbas av detta.
För katter kan det vara komplicerat att dricka vatten. Som vi nämnde innan känner de ingen törst och kan inte på egen hand styra sitt fysiska behov av vatten. Det här blir speciellt svårt för en katt som går på torrfoder.
Katter tycker inte om när morrhåren rör vid skålens kanter när den dricker och det här kan vara något som kan göra den omotiverad att dricka vatten ur sin skål. Servera vattnet i låga, breda skålar, så får katten bättre förutsättningar att dricka.
Det finns också jättesmarta så kallade vattenfontäner på marknaden som man kan köpa, vilket ofta ger katten mycket större benägenhet att dricka. En vattenfontän går på elektricitet och cirkulerar vattnet på ett inbjudande och roligt sätt för katten, så att den gärna leker och dricker av vattnet.
Håll koll på kattens vikt
Var alltså noggrann med kattens vikt och se till att den varken blir överviktig eller väger för lite. Väg den med jämna mellanrum. Du gör detta enklast genom att först ställa dig på vågen själv och sedan göra det på nytt med katten i famnen. Du ser då hur mycket större siffran är på vågen och du kan enkelt räkna ut kattens vikt.
Om du har fler katter måste du också vara noggrann med att alla i flocken får äta, även de som har lägre rang och lättare bli undanknuffade. Katter kan också vara drabbade av matallergier, så kom ihåg att undvika att ge den mjölk eftersom risk för laktosintolerant finns.
Katten med dålig aptit
Har du en katt som inte äter kan det bero på flera orsaker. För det första måste du konstatera hos veterinären att den är frisk och att det inte är något fel på den. För det andra måste du fundera över om katten kan vara nedstämd eller deprimerad.
Katter har behov av stimulans eftersom de är mycket nyfikna djur. I det fria beger de sig ut på många spännande äventyr. Det är alltså jätteviktigt att de får göra sig av med sin överskottsenergi, leka, och är den innekatt är det också väldigt bra om du kan gå ut med den i koppel för att låta den utforska världen på det viset.
En innekatt kan vara mycket skeptisk med att gå ut till att börja med, men om man tar ut den korta stunder varje dag till en början kommer den snart att ha vant sig och gilla att gå ut på promenader.
Hur kattungen ska äta
För den växande katten kan det vara ännu mer utmanande att veta vad den ska äta. Ska den ha våtfoder eller torrfoder? Ska jag ge den näringstillskott och kanske till och med husmanskost ibland?
En kattunge är definitivt ingen vuxen katt, även matmässig, och det är viktigt att tänka på att den är väldigt känslig på grund av sin outvecklade mag- och tarmkanal. Upp till 4 veckors ålder är kattungens mage enbart anpassad för att klara av att smälta katthonans mjölk ur spenarna.
När den är ungefär en månad gammal kan man börja ge den små mängder fast föda och vid 4 månader kan kattens mag- och tarmsystem inte längre bryta ner laktos och det är dags för den att äta fast föda. Du ska alltså aldrig ge den mjölk.
Fortsättningsvis är kattungens matsmältningssystem extremt känsligt och det går inte att byta mat som hos en vuxen katt. Här gäller det att ge den ett väl anpassat foder för kattungar och byter man mat ska man göra det försiktigt och gradvis med en övergång på åtminstone en vecka. Plötsliga foderbyten kan ge diarré och störningar i mage och tarm.
Ett kattfoder avsett för kattungar har mer lättsmälta näringsämnen och en noga sammansatt fiberblandning för att kunna främja hälsan i kattungens mage och tarm.
Ofta innehåller de också vitaminer och antioxidanter eftersom kattungen har ett känsligt immunförsvar och behöver få i sig många olika näringsämnen. Energiinnehållet är oftast högre eftersom den betydelsefulla tillväxtperioden för katten är intensiv och den har ett högt energibehov.
Gör grundlig efterforskning innan du skaffar din katt
Som du ser finns det många saker att tänka på kring maten när det gäller din katts hälsa. Därför är det jättebra om du gör din hemläxa redan på förhand och lägger ner en dos extra energi på att just kosthållningen ska bli så bra som möjligt för din katt.
Det finns massor med information och det kan verka förvirrande, men frågar man om råd från sin uppfödare samt veterinär brukar man hitta information som är betydelsefull och korrekt i sammanhanget.
Kerstin Sundgren säger
min omkrimg ettårga katt vill ha mat hela tiden. jag försöker att få till stånd en regelbundem utfordring. jag har bara haft henne några veckor (rescue katt ) så jag vet inte hur hon blivit utfordrad tidigare. Hon fpr huvudsakligen torrfoder- Hon dricker som hon skall. hennes matsmältning fungerar utmärkt.. Det är irriterande med hennes konstanta jamande så fort hon ser mig. Hon är mycket tillgiven och det uppskattar jag men skall jag ge henne mat fyra fem gånger om dagen.
mina tidigare katter har fått mat två gånger om dagen och varit nöjda med det.
Djurlandet säger
Hej Kerstin,
En katt som är över 6 månader bör klara sig med 2 mål/dag. Däremot är de individer precis som vi och din katt kanske är van att ”småäta” lite eller precis som vi ta ett mellanmål.
Upplever du det som ett större problem skulle jag prata med en veterinär då de kan se över om din katt behöver speciella rutiner.