Den som har haft en katt vet att den sover största delen av dagen. Det här beteendet är helt naturligt och i naturen sover en katt väldigt mycket för att bibehålla sin energi inför nattimmarna när den ska jaga.
Den här genetiken är så djupt nedärvd så att våra tamkatter beter sig precis likadant. Det är alltså inte bara din katt som älskar att sova, utan det tillhör helt enkelt artens naturliga beteende.
Att katten älskar att sova på dagen beror alltså på att den är som mest aktiv runt gryning och skymning. Din katt kommer därför sannolikt att gå raka vägen till sin bädd när du har matat den på morgonen.
Det går ju i viss mån att ändra sin katts vanor och få den att vara tröttare vid skymning och natt genom att till exempel släppa ut den på morgnarna och sedan ta in den på kvällen igen när man kommer hem från jobbet. Då har den sannolikt hållit igång en del under dagen och behöver sova sedan när den är hemma.
När en katt sover så många timmar behöver den sedan mycket aktivitet under de timmar den är vaken för att må riktigt bra. Har du en innekatt måste du alltså aktivera den och se till att den får utlopp för sin energi som den naturligt har behov av.
Hur trött du än är efter jobbet så är det alltså viktigt att du tar dig en stund och sysselsätter din katt, leker med den, eller sätter på den ett koppel och går på promenad. En understimulerad och inaktiverad katt blir håglös och deprimerad efter ett tag och det vill du naturligtvis undvika med din ögonsten.
Så här många timmar sover din katt
En katt kan sova ända upp till 16 och till och med 20 timmar om dagen. Största delen av den här tiden vilar katten och sover ingen djupsömn. Den är därmed också medveten om sin omgivning.
När katten sover djupt och drömmer sker detta i korta omgångar och den går in och ut ur den här sömnen växelvis medan den vilar. Du kommer också att märka att din katt sover mer ju äldre den blir.
Har du en liten kattunge kommer du att märka att den kan gå från djup sömn till helt vaken på några korta ögonblick. Det här är ett helt normalt beteende. De flesta katter får ordentliga fnatt på nätterna och det här kan ju givetvis vara aningen påfrestande för dig som kattägare.
Därför ska du aktivera och busa med den så mycket som möjligt om du vill ha nattro och öka dina chanser att katten sover på nätterna tillsammans med dig.
Trots att katten sover mycket ska den absolut inte vara håglös och hängig. Är den ointresserad av mat och ointresserad av att leka när den är vaken kan något vara på tok och det är bra att göra en kontroll hos veterinären.
För en kattunge är sömnen livsviktig för utvecklingen och man bör respektera kattungens behov av att sova och inte väcka den medan den ligger i sin djupsömn, även om man tycker att katten sover jämt.
REM-sömn
När katten sover sin djupsömn, eller REM-sömn, så rör den sig ofta. Du kan se hur det rycker i svansen och i tassarna och hur öronen darrar. Katten kan också jama eller spinna i sömnen och den kan till och med börja snarka.
Precis som för oss människor är REM-sömnen livsviktig för katten och här bör man också lämna den ifred. Särskilt under kattens första veckor spelar sömnen en väldigt stor roll och den katt som är mindre än 4 veckor sover nästan hela tiden och ligger intill sin mamma för att vara så trygg som möjligt.
Varningstecken på att din katt är deprimerad
Om din katt börjar dra sig undan och sover mer än vanligt kan det här vara ett tecken på att den mår dåligt på något sätt. Djur har precis som vi människor olika temperament och dessutom ett varierande humör.
Det här påverkar naturligtvis också hur katten beter sig och förhåller sig till sin omgivning. Men om din katt börjar dra sig undan mycket och sover mer än vanligt kan det här vara tecken på att din katt inte mår bra även psykiskt.
Som tidigare nämnts bör man alltid kontrollera med en veterinär om katten beter sig konstigt och på ett annorlunda sätt, detta för att utesluta en fysisk sjukdom. Finns det inga tecken på det kan det helt enkelt vara så att din katt är deprimerad.
Den vanligaste orsaken till depression och nedstämdhet hos en katt är att den inte får tillräckligt med stimulans och uppmärksamhet, att den inte får röra på sig och leka tillräckligt mycket, samt få den närhet till sin kattägare som den behöver.
En katt behöver verkligen aktiveras varje dag och har du en innekatt måste du noggrant ansvara över detta. Detta kan leda till att katten sover mer och mer och inte vill aktivera sig när den är vaken.
Andra yttre saker kan också påverka hur katten mår. Den kan till exempel ha förlorat en kattvän den levt med i många år, husse eller matte kanske försvinner plötsligt ur dess liv, eller katten flyttas på till en ny bostad.
Katter kan bli förvirrade av detta eftersom de är väldigt revirtänkande och mår bäst när allting är exakt likadant alla dagar. Det här går inte alltid ihop med människans värld och därmed kattägarens, som ofta förändras.
Det kan bli väldigt känsligt för katten när deras tillvaro rubbas på olika sätt och den kan verkligen börja må dåligt. Först när katten är trygg i sin närmiljö och sitt nya territorium kan den ägna sig åt sociala kontakter med ägare och andra djurarter.
Feromoner är ett ämne som kan hjälpa många olika situationer av det här slaget. Man kan använda feromoner vid rädsla första gången du tar hem den nya katt, när ni flyttar till en ny bostad, när det kommer ett nytt tillskott i familjen i form av en bebis, hund, katt, eller annat husdjur, eller när den klöser på oönskade ställen.
Det är användbart för att stävja bråk mellan två katter som ofta bråkar, man kan använda den till bilfärder och veterinärbesök om detta stressar katten mycket. Renovering och ommöblering är också något som kan stressa en katt mycket och som kan vara bra att använda feromoner till.
På marknaden idag finns det produkter som man kan använda sig av som hjälper katten att må bättre i förändringsprocesser den har svårt att klara av.
Katter får ett lyckorus av så kallade feromoner och det kan man köpa i alla välsorterade djuraffärer, både på nätet och i butik. Den kan då få en bra balans mellan vakentid, vila, och sömn.
Vad är feromoner?
Feromoner är helt enkelt kemiska signaler som djur av samma art använder för att kommunicera med varandra. En individ som avger feromoner kan påverka beteendet hos andra individer på ett positivt sätt och lugnande sätt.
Men feromoner kan också användas för att märka revir. Därför kan lite feromoner ha god effekt på kattens hälsa. Man kan alltså köpa flera olika märken av feromoner i bland annat sprayform och använda för att hjälpa lugna katten i situationer som är utmanande för den.
Feromoner är inte farligt eller skadligt för katten och kan kombineras med andra eventuella läkemedel och kosttillskott utan problem. Den brukar vanligast säljas i sprayform eller som en doftavgivare som ger feromoner jämt spritt till ett utrymme.
I sprayform kan man spraya den på olika ställen eller på saker som katten till exempel klöser och biter på. Då kommer den sannolikt att sluta med detta. Doftavgivare placerar man i det rum där katten vistas mest.
Är den elektrisk placerar du den i ett vägguttag som har fritt utrymme på alla sidor. Du ska alltså inte placera den bakom möbler och liknande.
En enkel doftavgivare med feromoner som du placerar i hemmet kan täcka upp till 50-70 kvadratmeter. Feromoner är helt doftfritt för människor och du som kattägare känner ingenting av den.
Respektera kattens sovtimmar, men var alltid noggrann med att aktivera den
En katt bör alltså inte endast ha tillgång till mat, vatten, en bädd, och en klösbräda, du måste också ta hand om den på många andra sätt. Det är ett stort ansvar att ha ett husdjur även om det är en självgående katt.
En katt är ett fantastiskt husdjur eftersom den verkligen kan bli en god kamrat och en kär familjemedlem, men du måste också varje dag se till att aktivera den på ett effektivt sätt för att den verkligen ska må bra och känna sig lycklig.
Vissa raser har större energibehov än andra och även där är det precis som med hundar, att du måste tänka dig noggrant för inför valet av kattras.
Är du borta mycket och till exempel är ensam i hushållet är det kanske inte det bästa att skaffa en katt med hög energinivå som en siames eller en bengal.
Lämna ett svar