Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kronansapotek.se
Hunden brukar vara sin ägares ögonsten och många brukar fråga sig hur ofta de ska avmaska sin hund och även hur det går att upptäcka att hunden har mask. Ibland kan det verka som om hunden har symptom av mask, till exempel att den försöker komma åt analöppningen för att slicka och den brukar även småtugga och gnaga i pälsen längst bak på bakbenen där den kommer åt.
Anvisningarna för hur man ska hantera ett maskangrepp har förändrats mycket de senaste åren. Symptom som kan uppstå av mask kan vara kräkningar, hosta, diarré, dålig päls, och sämre allmänkondition.
Det du ska vara uppmärksam på är om du ser mask i hundens avföring eller kräkningar. Om du misstänker ett maskangrepp är ett veterinärbesök att rekommendera.
Ofta vill veterinären att du tar med ett avföringsprov. Veterinären kan då avgöra vilken typ av mask det är din hund är drabbad av och kan ge dig rätt typ av medicin.
Om du har funderingar och är orolig över det här med mask kan man få många svar genom att bara tänka över den livsstil man har med sin hund. En tamhund i stadsmiljö som inte utsätts för vilda djur är till exempel väldigt sällan angripen av mask.
Har du frigående hundar eller jakthundar som springer lösa och kanske äter sork och smågnagare ute i naturen samt inälvor eller kött från vilt kan hunden definitivt drabbas av mask och kommer säkert att göra det åtminstone någon gång. De som ska avmaskas per automatik två gånger före 8 veckors ålder är valpar. Detta brukar uppfödaren ombesörja.
Så här ofta ska du avmaska din hund
Dagens rekommendationer vad beträffar avmaskning är att du ska göra det endast när din hund visar tecken på ett maskangrepp i tarmarna. De senaste åren har man ändrat anvisningarna en del vad beträffar avmaskning och förr avmaskade man hundar rutinmässigt ungefär en gång per år.
Idag har veterinärerna frångått den här rekommendationen eftersom många av de här parasiterna har utvecklat resistens mot avmaskningsmedlet, vilket innebär att de i längden blir verkningslösa.
De vanligaste masksortern
De vanligaste maskarna som din hund kan drabbas av är är bandmask och spolmask. Spolmask är en gul mask som är upp till 15 cm lång och förekommer främst hos valpar och unghundar. Den här masken är alltså svår att missa i avföring och i eventuella kräkningar.
Bandmask smittas genom att hunden äter till exempel möss. Bandmaskarna ser man i avföringen, krypande runt analöppningen eller vid svansroten. De små risgrynsliknande maskarna brukar inte ge hunden några svåra symptom om man avmaskar den omgående.
Är du osäker ska du kontakta din veterinär och köpa ett provtagningskit på apoteket att ta med dig dit. För avmaskning är det väldigt viktigt att det blir rätt typ av avmaskning, annars motverkar den sitt syfte helt och hållet och din hund blir dessutom inte fri från masken.
Så avmaskar du din hund
Om du behöver avmaska din hund beror som sagt på vilken livsstil den lever. Som tidigare nämnts ska du bara avmaska hunden när den har symptom på mask och efter att du varit till veterinär och konstaterat vilken typ av maskar det är frågan om.
Avmaskningsmedel finns av olika märken och sorter. Det finns receptbelagda medel, men även sådana som du köper receptfritt på apoteket. Pasta och tabletter ska ibland ges en enda gång och i vissa fall flera gånger under några dagars period.
Om det är svårt för dig att få in maskmedel i hundens mun kan du få så kallade spot on preparat på recept som du droppar på huden. Det kan ta ett par dagar extra innan maskarna är borta ur avföringen eftersom de ligger döda i tarmen. Bli inte orolig om inte maskarna försvinner direkt.
Innan du köper maskmedel ska du väga hunden så att du får rätt dos. När det gäller den ammande tiken ska du rådfråga din veterinär om vilket maskmedel som är lämpligast för tiken och valparna.
Även om din hund har väldigt stora problem att ta mediciner kommer ni garanterat att hitta någon lösning som fungerar för just er så länge du konsulterar veterinär i frågan.
Den ovanliga men farliga dvärgbandmasken
En ovanlig typ av mask är dvärgbandmasken och man är i dagsläget inte säker på om den smittar till människor. Det är att rekommendera att du kör en kur med avmaskning om det går mask i ditt område. Rådfråga alltid veterinären först.
Masken är egentligen en parasit som använder sig av både huvudvärddjur och mellanvärdar. Hos värden lever parasiten fullt utvecklad i tunntarmen och hos mellanvärden kan det leva i cystor och framförallt i lungor och lever.
Dvärgbandmaskens ägg hamnar på olika växter ute i naturen genom huvudvärdens avföring och kan på så sätt smitta ner en mellanvärd. I det vilda tar huvudvärden ofta mellanvärden som sitt bytesdjur och på detta sätt är kretsloppet slutet och smittan kan föras vidare i ilfart.
Dvärgbandmask smittar från hund till människa och även till häst, get, nötkreatur, samt får och även till vilda idisslare och hunddjur. Människor får den i sig via växter, bär, och grödor eller från tamdjurens päls.
Larverna bildar vätskefyllda blåsor på de inre organen och dessa skadar och angriper organen. Dvärgbandmask finns över hela världen, men är vanligare där hundar används som valldjur. Förut var masken väldigt vanlig i norra Sverige och den var då kopplad till rennäringen.
I dagsläget är vi relativt fria från dvärgbandmask i Sverige och de smittor som konstaterats hos människan de senaste åren har uppkommit i samband med utlandsvistelse.
En särskild typ av dvärgbandmask kan också hittas hos räv och även den kan smitta till hund. Den här typen av mask ger ännu allvarligare sjukdomssymptom och de som smittas brukar bli väldigt sjuka och i värsta fall kan det resultera i livslång behandling och levertransplantation.
Koll på maten
Om din hund bara äter hundmat och du vet med dig att den inte äter döda kadaver ute i naturen behöver du sannolikt aldrig avmaska din hund under dess livstid.
Även hundar som äter barfmat (råmat) producerad hos oss i Norden innehåller rent kött från livsmedelsindustrin och du behöver inte oroa dig för att maten ska innehålla parasiter.
Ger du din hund rå mat ska du givetvis alltid vara noggrann med hygienen precis som när du själv hanterar rått kött hemma. Det är viktigt att också vara noggrann med avmaskningsmedel utifrån den ras du har.
Hundar som australian shepherd, border collie, collie, och sheltie kan vara känsligare än andra hundar för olika typer av avmaskningsmedel som innehåller ämnet ivermectin.
Ett liknande ämne som heter milbemycinoxim kan likaså vara ett ämne som många hundar är känsliga för i stora doser. Tala med din veterinär om detta och välj en produkt från ett annat märke om du är osäker.
Att resa utomlands med hunden
Om du planerar att åka utomlands med din hund kräver flera länder som Norge, Finland, Malta, Irland, och Storbritannien att hunden ska vara avmaskad vid inresan.
För inresa till Sverige kan det också krävas avmaskning från vissa länder. Rådgör med din veterinär om hur du ska gå tillväga här. Det är väldigt viktigt att du har koll på de här reglarna så att du inte får problem vid gränsen och för att kunna ta hem hunden till Sverige igen.
Oro för att drabbas av mask
När man läser ingående om avmaskningsprocedurer och olika typer av mask som vi har i Sverige kan man bli väldigt illa till mods och det kan kännas som om man aldrig vill gå ut i naturen igen.
Men glöm inte bort att i alla fall dvärgbandmask är mycket ovanligt och lever du ett normalt liv med din hund löper den ingen större risk att smittas. Din veterinär har stor kunskap i området och kan hjälpa dig med råd.
Många hundar äter bajs och det brukar vara en källa till oro för ägarna. Oftast är det inte farligt, endast äckligt, att hundarna äter bajs och inälvsparasiter brukar inte gå över till hunden från andra djurarter.
Hare är väldigt vanligt i Sverige idag även i stadsmiljöer, men man behöver inte oroa sig för att hunden skulle bli smittad av dvärgbandmask om den äter harpluttar.
Avföring från räv måste du vara försiktig med eftersom det kan smitta om räven är drabbad av dvärgbandmask, även om det är väldigt ovanligt.
Häst- och kattbajs som är vanligt att hundar äter är endast farligt om djuren äter något typ av läkemedel eftersom resterna kommer ut i avföringen och kan bli för koncentrerat och för stor mängd för en liten hund.
Lämna ett svar