Det övergripande svaret på detta är att tikar löper två gånger per år från att de blir könsmogna. Dock finns det många parametrar som spelar roll i det här. Hundens ras är till exempel en sådan och även dess genetik när det gäller familjebanden.
Ofta dröjer det några löp innan det sätter sig och sker regelbundet. Det finns också raser och individer som löper en gång per år och till och med tre och fyra gånger per år.
När en tik löper ska hon absolut inte umgås med andra hanhundar, om inte syftet är att hon ska bli dräktig. Det är i stort sett omöjligt att förhindra en parning om hanen har bestigit tiken. Försöker du dra loss dem kan de skadas eftersom hanhunden så att säga hakar fast sig i tiken.
Det är helt enkelt bara att vänta tills de lossnar av sig själva och därefter hoppas på det bästa. Se därför till att alltid ha din hund kopplad under löpperioden.
En tik löper enligt sin egen individuella cykel och har alltså ingenting med årstiderna att göra, som till exempel katter, som så många andra djurarter löper eller är brunstiga på våren.
Men så är alltså inte fallet för en hund, utan första löpet sker kanske någon gång mellan 7-12 månaders ålder. Små hundar löper tidigare än större och de riktigt stora raserna kan vara mer än ett år innan de löper första gången.
Många hundar löper två gånger per år
Det vanligaste är alltså att ett löp sker två gånger om året. Är du fundersam på hur ofta din tik kommer att löpa och när det första löpet kan tänkas komma att inträda kan du med fördel fråga din uppfödare.
Det här är som sagt ofta ärftligt och det går ofta att ana sig till hur hundens löp kommer att bli genom att ta reda på hur mammans löpperioder har varit.
Faserna i tikars löpperioder
Det handlar givetvis inte enbart om hur många gånger en tik löper, utan också hur länge själva löper svarar. Även detta är mycket individuellt, men man brukar tala om att det i snitt tar ungefär tre veckor för själva löpet. Den aktiva fasen består av två delar; det man brukar kalla förlöpet och höglöpet.
Förlöpet
Förlöpet räknas från första dagen tiken får en blodig flytning. Det här kan också vara svårt att upptäcka. Det är därför viktigt att du också är uppmärksam på andra symptom. För det första blir hanhundar väldigt intresserade av tiken och de känner av din tik på långt håll.
I förlöpet förändras också din hunds beteende på olika sätt. Även detta är individuellt, men de flesta hundar brukar genomgå någon form av psykisk förändring. Redan några veckor innan löpet börjar förändras hormonbalansen i kroppen hos tiken och beteendet förändras.
Hon småskvätter mer på promenaderna och kissar oftare. Hon kan fälla päls. Hon kan få större aptit än vanligt eller så avtar den. Kanske blir din hund trött och tillbakadragen eller smått ilsken. Att tiken tvättar och slickar sig oftare är också vanligt. Inför löpet brukar också vulvan svälla upp.
Så kan du säkerställa att din tik löper
Som du ser är symptomen varierande. Märker du att andra hanhundars intresse ökar och misstänker att det är löp på gång, men inte ser något blod kan du kontrollera det genom att ta lite toalettpapper eller en bomullstuss och hålla det mot vulvan en kort stund.
Ser pappret rosafärgat ut, även om det är mycket lite, är det löp på gång. I genomsnitt varar perioden för höglöp i ca 10 dagar innan det är dags för höglöp. Men det kan också vara från 2-3 dagar ända upp till hela 3 veckor.
Hanhundar är mycket intresserade av tiken under löpet, men hon släpper inte till dem för parning. En erfaren och äldre hanhund vet när det är dags att para sig med en tik och kommer inte att göra några försök innan höglöp.
En kan ung och oerfaren hanhund kan dock göra ett försök, vilket kan göra tiken väldigt aggressiv. Det gäller alltså att vara försiktig i umgänget med okastrerade hanhundar under den här tiden och definitivt inte ha din tik lös tillsammans med andra hanhundar, förutom de som är kastrerade.
Höglöp
Vid förlöpets slut är det dags för ägglossning och det här kallas för höglöpet. Vanligast är att det varar ca 10 dagar och under dessa 10 dagar kan alltså tiken bli dräktig om hon paras.
Det är en ganska lång tid och man ska ha i åtanke att perioden kan vara ännu längre även här; ända upp till tre veckor i ovanliga fall. När höglöpet inträder kan flytningarna avta. Hon är nu villig att paras och kommer att släppa till hanar om de försöker para sig med henne.
Om din tik springer iväg under höglöpet kommer hon inte att komma på inkallning, hur lydig och vältränad hon än är i övrigt. Så här gäller det att hålla sig borta från rastgården ett tag och låta tiken umgås med kastrerade hanhundar och tikar hon känner.
Efterlöp och viloperiod
Efterlöpet brukar vara i cirka 2-3 månader både hos tikar som är dräktiga och tikar som inte är dräktiga. Processen innebär att progesteronet i blodet samt att prolaktinhalterna höjs, vilket främjar utvecklingen av juvervävnaden. Prolaktinet har en stor del i skendräktighet som kan drabba många tikar.
När efterlöpet är klart är det dags för en vilofas som varar fram till nästa förlöp. Om tiken löper två gånger i året är den här vilofasen givetvis kortare än hos en tik som löper en gång. Det här är en period för återhämtning och vila.
Alla faser i en löpcykel har inte klara och tydliga övergångar och det kan vara svårt att alltid veta exakt var i löpet tiken är. Vikten av att veta det är förstås flera.
Är du uppfödare vill du såklart veta när det är störst chans att din tik kan bli dräktig och vill du inte att tiken ska få valpar är det viktigt att veta exakt när du ska förhindra den från att vara tillsammans med andra hundar.
Det här blir särskilt påtagligt om du har en väldigt social hund som du ofta låter träffa andra hundar och kanske är en frekvent besökare av rastgårdar och så vidare.
Tikskydd
Under löpet kan det vara bra att du förbereder dig på att du kan komma att behöva någon form av tikskydd för hundens blödningar. Det varierar väldigt mycket hur hunden blöder och vissa särskilt små hundar kan blöda så lite att du inte märker det alls.
Detta i kombination med att många hundar är väldigt duktiga på att ta hand om blodet själva och tvättar sig minutiöst. Blöder din hund mycket vill du kanske ha tikskydd. Det består av en byxa i textil som man placerar engångsskydd i.
Det här måste man byta ofta, rättare sagt flera gånger om dagen för att din hund inte ska drabbas av infektioner och andra besvär i underlivet. Det får inte bli för tätt och fuktigt och absolut inte kladdigt i tikskyddet.
Ett bra tips är att du köper ett tikskydd som är ett par nummer för stora och på det där viset kan skyddet bespara dina mattor och möbler från blodfläckar, men tiken kan själv samtidigt putta undan byxan och tvätta sig. Att läckaget stoppas blir förstås då kanske inte 100% säkert, så du måste hålla extra noga koll i så fall.
Blöder din hund kan det även vara hälsosammare för tiken att du istället tillfälligt sätter ut lakan och handdukar i soffan och rullar undan mattorna för att undvika fläckar på den. På så sätt kan tiken få fortsätta sitt vanliga beteende och tvätta sig under löpet.
Så här ofta löper din hund i genomsnitt och så här lång tid tar det
Som du märker är det ingen exakt vetenskap hur ofta en hund löper. Det har att göra med genetik, ras, och ålder också. Följer man alla genomsnittliga siffror skulle ett år med din tik kunna se ut som så: Löpet varar totalt i cirka 3 veckor. Sedan har vi efterlöpet som varar cirka två månader, då tiken ofta kan bli skendräktig om hon inte är dräktig på riktigt.
Då har vi sammantaget en tid på cirka tre och en halv månad i snitt med löp och efterlöp. Sedan följer en viloperiod på tre månader innan det är dags för nästa löp och efterlöp på två och en halv månad.
Efter detta är det återigen en viloperiod på tre till fyra månader och cirkeln är alltså sluten, när det är dags för nästa löp igen. Det här är alltså den absolut mest generella och genomsnittliga cykel, men som kan utgöra grunden för dig när du ska beräkna hur ofta din hund löper och hur mycket tid det tar under året.
Lämna ett svar