En honkatt brukar börja löpa när den har uppnått ungefär 80% av sin vuxna kroppsstorlek. I normalfallet betyder det här ungefär 6 månaders ålder, men det finns också honkatter som löper första gången redan vid 4 månaders ålder.
Man brukar tala om mars månad som den klassiska löptiden, men det här är väldigt individuellt och påverkas bland annat av dagslängd och tillgång på ljus.
Därför ser också katthonornas löpperiod olika ut beroende på var någonstans katterna bor. I södra Europa löper katthonorna exempelvis annorlunda än hos oss i Norden.
Under den mörka tiden på året går katthonan in i en vilofas och löper inte alls. Experiment har gjorts med att påverka en katthonans löptid med hjälp av manipulation av lysrör och dagsljuslampor.
Det här är inte ett särskilt säkert sätt att gå till väga på och dessutom kan det ses som oetiskt att manipulera med kattens hormoner på det här viset.
Så planerar man att para sin katthona med en lämplig hane är det bäst att vänta tills honan på ett naturligt sätt är i löpperiod. En könsmogen hane är alltid redo att para sig, så det finns inga särskilda saker att hålla reda på när det gäller hanens parningsfaser.
Vid sidan om årstider och tillgång på ljus finns det ju naturligtvis också skillnader som beror på genetik inom familjen och inom rasen. Hundar kan ha löp som nästan inte märks alls av hundägarna annat än att hanhundar plötsligt visar ett nytt intresse för tiken, men så är inte alls fallet för katter.
Det är osannolikt att ett löp går obemärkt förbi eftersom honans beteende brukar förändras radikalt. Honan kan plötsligt bli rastlös och väldigt tillgiven, hon jamar högt och ljudligt och kan göra det även på nätterna.
När man rör vid henne åker bakkroppen och svansen högt upp och hon stryker sig mot allt och alla med hög svansföring och bakdelen tryckt mot det som hon lutar sig mot. Honan kan ligga på golvet och rulla sig länge.
Hur ofta katten löper varierar
Hur många gånger en katt löper under en period är individuellt. Men om vi tar ett genomsnitt på hur det kan se ut för en katt mellan mars och oktober, så har man en ungefärlig idé om hur mycket en katt löper varje säsong.
Den vilda katten löper traditionellt sett bara två gånger per år, medan en tamkatt kan löpa många fler gånger på en säsong. Låt oss säga att katten börjar löpa när ljuset har kommit under mars månad. Ett löp varar mellan 3 och 10 dagar och i snitt cirka en vecka.
Därefter är det en paus på mellan 7 till 10 dagar och så börjar löpet om igen. Så här fortsätter alltså honan hela perioden, antingen tills hon blivit parad eller det då blivit mörkare på dagarna igen.
Katter, precis som hundar, drabbas av skendräktighet, varpå de inte börjar löpa förrän efter skendräktigheten, vilket är lika länge som en dräktighet, det vill säga mellan 60 till 70 dagar.
Ibland slutar hon också att löpa under en period när det är som varmast på sommaren. Men det är inte alls säkert och risken för dräktighet finns även då.
Så ska vi inte glömma de katthonor som bara löper en till två gånger per år och ingenting mer. Det finns också katthonor vars löpbalans blir rubbad på grund av elektrisk belysning och kan plötsligt börja löpa även på vintern.
Att para din katt
Om du bestämt dig för att para din honkatt och låta hennes gener leva vidare är det dags att ta henne till den tilltänkta hankatten när löpet är igång.
Du ska ha bestämt sedan innan och kommit överens med hankattens ägare om parning, så att du på kort varsel kan komma över med din katthona. Förfaringssättet brukar gå till så att katthonan förs till hankatten.
Detta för att hankatten är tryggare inom sitt revir, vilket brukar vara enklare eftersom honkatten kan vara väldigt aggressiv och i hennes egna revir kan det här aggressiva beteendet stärkas så pass mycket att det är svårt för en oerfaren hane att para sig med henne.
Hankattens ägare brukar ha förberett ett rum där katterna kan para sig eftersom det inte är någon särskilt bra idé att låta dem röja runt i hela huset under parningen. Först ställer man in transportburen med honkatten i rummet och låter hanen vänja sig vid lukten av honan, medan honan tryggt sitter i sin bur.
Därefter tar man ut hanen och öppnar transportburen och låter honan bekanta sig med rummet i lugn och ro. Därefter släpper man in hanen och låter dem vara ifred i rummet tills parning skett.
Det är bra om katterna får gott om tid på sig, så att de kan para sig flera gånger eftersom det inte alls är säkert att de lyckas första gången och honans ägglossning kommer igång först när hon parar sig.
En katt som inte paras har alltså oftast ingen ägglossning överhuvudtaget. Man ska alltid se till att både hanens och honans klor är klippta inför parningen eftersom de annars lätt kan skada sig i parningsprocessen.
Efter att parningen pågått i ett par dagar brukar det vara dags för honom att få komma hem igen. Hanen brukar också bli trött på att para sig efter högst tre dagar.
Honan kan fortfarande löpa efter parningen och det kan alltså vara därför som en hona kan bära på kattungar med olika pappor. Löper honan efter två veckor så har parningen antagligen inte lyckats och honkatten måste paras på nytt för att få ungar.
Efter löpperioden
Efter att en katt blivit dräktig behöver den mycket högkvalitativt foder eftersom den har behov av massor med extra energi. Under dräktigheten behöver den upp till 70% mer mat än vad den annars är van med, så mycket och energität mat är att föredra.
Ska du para din katt måste du också se till att den inför dräktigheten är i god form från början. Katten måste alltså vara frisk och stark redan innan löpet börjar för att den på bästa sätt ska klara av att sedan ta hand om sina ungar.
Katten ska vara vaccinerad, frisk, och med lagom mycket hull och får absolut inte vara hängig och verka nedstämd på något sätt. Detta kan betyda att katten är sjuk och bör då kontrolleras av veterinär.
Katthonans som rör sig fritt utomhus
Har du en honkatt som är ute om dagarna, kvällarna, eller nätterna på egen hand måste du naturligtvis ha noggrann kontroll på kattens fertilitet och på ett eller annat sätt se till så att inga oönskade dräktigheter uppstår.
En löpande tik är också mycket högljudd och detta kan naturligtvis störa folk i ditt grannskap. Ska du inte avla på din katthona kan du överväga att sterilisera den.
Enligt de flesta veterinärer finns inga nackdelar med detta annat än att man måste vara påpasslig med kattens vikt eftersom en kastrering, vare sig det gäller katthane eller katthona, kan leda till viktökning.
I övrigt går åsikterna isär och vissa kattuppfödare och kattvänner anser att man aldrig ska låta operera en katt om den inte är sjuk. Det inbegriper också givetvis sterilisering och kastration.
P-piller till katten
En lösning om du har en honkatt som du inte vill sterilisera genom operation kan vara p-piller. Dessa ger man regelbundet och p-piller fungerar genom att rubba hormonbalansen så att honan inte kommer i löp och får ägglossning.
Men risk för parning är inte alltid enda orsaken till att man ger p-piller. Katter som har många, intensiva, och långa löp som påverkar katten negativt och tar mycket energi av dig som kattägare kan förhindras med hjälp av p-piller. P-pillret tar bort löpbeteendet och du får en lugnare katt.
Vissa katter påverkas av p-piller och detta kan de göra på olika sätt. Somliga katter blir slöa och trötta, medan andra blir vänligare och keligare. Så finns det även katter som är mer tillbakadragna och aggressiva.
Lång användning av p-piller för med sig risker för juversjukdomar och cancer i livmoder och äggstockar. Ska man aldrig para en katt kan kastrering av honan vara ett alternativ.
P-piller kan också användas av kattägare och uppfödare som vill para katten i ett senare skede, men som även har hankatter. På det sättet kan man enkelt förhindra dräktighet under en period.
Vissa uppfödare skjuter också på kattens dräktighet till en viss period genom att tillfälligt använda p-piller för att förhindra katten från att bli dräktig.
Det man behöver komma ihåg är att det kan ta ett tag efter att man slutat ge katten p-piller som den på nytt kan bli dräktig igen och löpet kommer igång.
Löpperioderna hos våra honkatter
Som du ser har det här med löp förändrats väldigt mycket för våra tamkatter i jämförelse med hur det såg ut för många hundra år sedan då katterna endast levde i det vilda. Katter i det vilda är inte heller flockdjur utan ensamlevande individer.
Att bli flockdjur är något som de anpassat sig till efter att vi börjat använda dem som husdjur. I och med att att våra katter blivit tama har också deras löpperioder börjat se väldigt annorlunda ut i jämförelse med de vilda katterna och som du nu har lärt dig i den här artikeln, så kan en katt löpa en hel säsong i många fall.
Det vanligaste är väl att en katt löper ett antal löp i sträck och att det sedan blir en paus. Den kanske löper några gånger per säsong med ett uppehåll i mitten. Men ta aldrig någonting för givet förrän du lärt känna din katt ordentligt och kunnat följa dess beteende under ett antal löpperioder.
Lämna ett svar