För en ansvarsfull kattägare är det självklart att vaccinera sin katt. Det finns ett grundvaccin man ska ge katten löpande och utöver det kan även vaccinationerna se olika ut beroende på läget i landet, alltså vilka smittor som har spridit sig.
Alla seriösa och ambitiösa veterinärer håller sig uppdaterade på aktuell status för olika smittor bland vilda och tama djur i landet och vaccinerar därefter.
Har du varit utomlands med din katt finns det också specifika rutiner för vilka vaccinationer och avmaskningar som börjar tas. Det här kan du rådfråga din veterinär om för att få aktuella anvisningar på hur du ska gå tillväga.
Kattpest är en extremt smittsam och mycket vanlig sjukdom hos katter i alla åldrar. Sjukdomen har väldigt hög dödlighet och viruset sprids via urin och avföring av infekterade katter.
Alla katter ska vaccineras och alla kattungar vaccineras per automatik mot detta och man brukar även vaccinera innekatter mot det. Innekatten kan smittas genom att du drar hem bakterien till exempel via avföring på skor eller kontakt med en annan katt som burit smittan.
Kattsnuva är en annan sjukdom som man vaccinerar mot. Kattsnuva är ett samlingsnamn för olika luftvägsinfektioner som orsakas av virus och bakterier. Kattsnuva är extremt farligt för huskatten och också väldigt smittsamt.
Ska du resa med katten utomlands gäller rabiesvaccin till flera länder och det inkluderar våra nordiska länder. Förut krävdes två vaccinationssprutor med en månads mellanrum, men nu kan man vaccinera mot rabies en gång och efter 3 veckor har du tillåtelse att ta katten över gränsen.
Kontrollera vilka regler kring avmaskning som gäller. Katten ska vara avmaskad mot dvärgbandmask högst fem dagar innan avresa.
Grundvaccination av katt
Grundvaccinering mot kattsnuva och kattpest ger man i normalfallet vid 8 veckors ålder och den andra sprutan cirka 4 veckor senare. Därefter ska man vaccinera varje år för skydd mot kattsnuva och vart tredje år för skydd mot kattpest.
Det är alltid viktigt att du vaccinerar även om du har innekatter eftersom du själv eller andra husdjur, till exempel en hund, kan dra in smittan. Rabiesvaccinering gör man tidigast vid 16 veckors ålder. Vaccinationen måste vara gjord minst 21 dagar innan avresan.
Hur ofta vaccinationen måste göras om beror på vilket märke vaccinet har. Det kan vara bra att skriva in det i kalendern för att inte glömma bort att åka och ta vaccinet hos din veterinär.
Utanför EU
I vissa länder utanför EU krävs det att man tar ett blodprov minst 120 dagar efter grundvaccinet har tagits och det gör man för att kontrollera att tillräckligt mycket antikroppar har skapats.
Inför blodprovet tar du med dig kattens pass som du fått i samband med rabiesvaccinationen och i den finns alla uppgifter.
Ska du utföra den här proceduren är det bra att vara i riktigt god tid och många veterinärer rekommenderar att man gör det här ca ett halvår innan avresan.
Tilläggsvaccin
Skulle du av någon anledning behöva göra ytterligare vacciner som inte är bland de vanliga sorterna rekommenderas att du rådgör med din veterinär om när du ska ta vaccinet.
Leukemivirus
Leukemivirus hos katt kan orsaka olika sorters tumörsjukdomar eller ett nedsatt immunförsvar och det kan också orsaka fosterdöd hos den dräktiga honkatten.
Här ingår inte grundvaccinet, men det kan tas om man har problem med den här sjukdomen inom till exempel sin kattuppfödning eller om man driver ett katthem. Dock bör man alltid har tagit prov så att katten testar negativt innan man utför den här vaccination.
Kattklamydia
Symptom för kattklamydia är vanligtvis problem med ögonen. En vaccination kan hjälpa på det sättet att katten inte får så kraftiga symptom om den drabbas av smittan.
Men även en vaccinerad katt kan föra smittan vidare om den en gång blivit smittad. Rådgör med din veterinär om du ska ta det här vaccinet eller ej.
Det livsviktiga vaccinet
Att vi människor ska vaccinera oss är något som är självklart för de allra flesta. När man äger ett husdjur bör det vara lika självklart att se till att även ens fyrbenta vän får rätt vaccin och vaccineras regelbundet mot sjukdomar som skapar lidande och smittor.
Alla bör ta sitt ansvar här för att det ska fungera. Det gäller också att se till att alla vaccinationer är i kraft och uppdaterade. Vanliga förkylningar brukar inte vara något problem för katter att hantera, så länge de i övrigt är friska och starka är det inget att oroa sig för.
När du inte ska vaccinera din katt
Det är väldigt viktigt att den vaccinerade katten är frisk. En katt som har aktiva infektionssjukdomar, äter mediciner som påverkar immunförsvaret, eller är väldigt undernärd ska avvakta med att få ett vaccin.
Dräktiga katter ska helst heller inte vaccineras om det inte är absolut nödvändigt. Även här kan din veterinär ge dig goda råd.
Vaccination är en trygghet för alla
När du vaccinerar din katt för första gången kommer du att få en liten bok av veterinären där alla vaccinationer står, vilka sjukdomar katten är vaccinerad mot, och vilket datum vaccinationen gjordes.
Det är lätt för dig att kontrollera och hålla reda på när det är dags att vaccinera igen och efter att veterinären fyllt i uppgifterna kan du med fördel fylla i nästa datum i din kalender eller telefon, så att du får en påminnelse när det är dags. Då är det enkelt att boka tid hos veterinären och få påfyllnad av ditt vaccin.
Lämna ett svar