Att skaffa hund innebär ett stort ansvar och det är också viktigt att man sätter sig in i hundars beteendepsykologi eftersom hunden antagligen inte alls beter sig som man förväntar sig.
Hundvalpar är otroligt gulliga, men de har också väldigt vassa tänder! Hundvalpar kommunicerar med sin mun och de biter och nafsar i saker för att det är en del av deras naturliga beteende.
Som ägare måste du hantera det och se till att det inte blir ett problem för familjen, samtidigt som hunden ska må bra och få utlopp för sitt beteende och inte straffas för något som den inte förstår.
Har du en äldre hund som av någon anledning visar aggressivitet eller bits måste du omgående gå till grunden med detta. En hund som gör utfall mot andra hundar och till och med människor har psykologiska problem och är i grunden en osäker och rädd hund.
Plötslig aggression eller bett kan också bero på att den har ont någonstans. Precis som för människor tar smärta oerhört på krafterna och hundar har dessutom inga medel att kommunicera det här på och att den drar sig undan och visar aggressivitet kan vara en del av symptomen.
När du får hem din valp kommer den i något skede att börja bita och nafsa efter dig. Den smakar helt enkelt på sin omgivning, precis så som små barn brukar göra. På det sättet lär den sig hur världen fungerar.
De nafsar i händer, på bollar, skor, pinnar, och i stort sett allting man kan få in i munnen vill den smaka på. Nafsandet är också en del i leken och hundsyskon och valpar som leker med varandra nafsar också varandra. Vuxna hundar som leker tillsammans brukar också nafsa i varandra för att trigga igång lekbeteendet hos den andra hunden.
Hur ska jag få min hund att sluta bita?
Har du en liten valp kan du inte få den att sluta bita, men du kan däremot erbjuda den saker att bita på, så att den inte biter på dig. Du ska också visa att ingenting särskilt roligt händer när den biter dig genom att inte reagera på det.
Ge den ett rep eller en leksak att bita och jaga istället. Har du valp som hänger i byxbenen är det en jättebra idé att ta ett längre tyg, gärna elastiskt, till exempel ett par gamla tights och slå en knut i nedre delen och så att säga släpa det efter dig på morgnarna när du har annat att göra.
Valpen kommer då att tycka du är superrolig och kan bita och jaga leksaken medan du har en möjlighet att göra andra saker på samma gång.
Att komma till rätta med en vuxen hund som biter
Har du en vuxen hund som plötsligt börjar visa aggressivitet måste du för det första ta den till veterinären för att utesluta att den inte har några fysiska åkommor.
Sedan är det helt enkelt bara att ta den till till hundtränare, alternativt hundpsykolog och reda ut vad den här aggressiviteten beror på. Det kräver inte bara att en hundpsykolog tittar på hunden några gånger, det kräver också att du kontinuerligt arbetar med den väldigt mycket hemma.
Hur ska jag då förhindra att valpen fortsätter bita mig in i vuxen ålder?
Den här övergången måste man ha i beaktande med den lilla bitande valpen. Om du puffar till den och skriker till varje gång den biter dig i benet kommer den sannolikt att uppfatta det här som att du inbjuder till lek.
Att du viftar och skriker tycker valpen är kul och det triggar bara igång den ännu mer. Det har du säkert märkt om du försökt dig på den här metoden någon gång. Att avleda valpen är det allra bästa och även att ge en rolig variation på leksaker och lekar där de kan få utlopp för sin överskottsenergi är bra.
Många hundar älskar att kasta boll och det är verkligen ett perfekt sätt att göra av med överskottsenergi och ett perfekt sätt att inleda ett träningspass på eftersom den blir trött efter ett tag och kommer att vara mer medgörlig inför träning.
Fungerar det inte att kasta boll med just din hund kan det bero på att det är bollen som inte tilltalar hunden. Prova med de andra sakerna som är roliga att kasta och varför inte prova en frisbee exempelvis.
Den uppmärksamhetssökande hunden
Precis som hunden gör med sina hundkompisar kan hunden bita dig för att få din uppmärksamhet. Om du då viftar och skriker tror den att du är med på noterna. Återigen gäller det här att ignorera hunden och förstärka andra alternativ för hunden.
Tar hunden din sko och vet att du börjar jaga den kommer den att fortsätta att ta dina skor i fortsättningen också eftersom den ser det som en rolig lek där den får din fulla uppmärksamhet.
Fördelen med att hantera de här sakerna på rätt sätt är att valpen slutar bita av sig själv efter en tid. Valpens tänder kliar också under en period och en del av problemet underlättas genom att du ger den bra ben som den kan tugga på.
Prova olika saker och olika varianter tills du hittar något som din hund tycker riktigt mycket om. Du kan också spara hundens absoluta favoritben till de tillfällen då du verkligen behöver koncentrera dig på något och hunden inte får störa dig. Då kommer den att ligga fullt fokuserad och gnaga på benet, medan du kan ägna dig åt det du behöver göra.
Under någon period under valptiden kan det hända att en hund blir väldigt besvärlig att hantera på promenaderna. Den biter i byxbenen och kopplet och gör det på det stora hela väldigt svårt för dig att gå ut med den.
Det här är givetvis särskilt svårt om du har en större hund. Under den här perioden tar du helt enkelt alltid med dig en leksak, godis, eller något sådant som hunden tycker är riktigt roligt. Sedan avleder du valpen med det här.
Det är inte läge att koppelträna den i det här skedet, utan vänta ut den här perioden, som inte brukar bli långvarig, men som många tycker är extra jobbig. Lägg ner alla ambitioner utomhus och se bara till att hunden uträttar sina behov. Det är absolut ingen idé att på något sätt bestraffa hunden här.
Den äldre hunden som bits
Fortsätter den äldre hunden att bita behöver du kanske vara tydligare och sätta gränser. Att träna den äldre hunden till att förstå ett “låt bli” eller ett “nej” kan man ha väldigt mycket glädje av. Det ska naturligtvis göras på rätt sätt och det kan vi inte gå in på här.
Men det finns mycket intressant läsning om detta och du kan också rådgöra med en auktoriserad hundtränare i din region. Hundar hör alldeles utmärkt och det finns aldrig någon anledning att skrika till en hund.
“Nej” är ett kommando precis som alla andra och det uttalas lugnt och sansat. När du tränat på det ett tag kommer hunden att förstå att den ska låta bli det den håller på med, de gånger du säger nej.
Den uttråkade hunden
Om din äldre hund biter i dina byxben eller stjäl saker är det sannolikt att den är uttråkad och understimulerad. När hunden är liten räcker det med att den rör på sig och leker lite, men när hunden är ett halvår och äldre kommer du att notera att långa promenader inte alls gör den trött längre.
Det är för att hunden också behöver annan typ av stimulans. Den behöver även intellektuella utmaningar och du bör låta din hund få jobba med hjärnan för att bli harmonisk och avslappnad.
Kan din hund inte alls koppla av hemma, utan följer efter dig från rum till rum och ständigt måste vara med under alla aktiviteter som familjen håller på med utan att kunna sova fast den behöver, då behöver du sysselsätta din hund mer.
Att ta en kurs i lydnad och lära dig grunderna i vardagslydnad är ett bra sätt att lära dig hur du ska kunna sysselsätta din hund på ett bra sätt. Det finns också många olika roliga kurser som Brukshundklubben ordnar.
Det går också att helt enkelt köpa en riktigt bra bok eller låna på biblioteket om olika trix som du kan lära din hund. Roliga saker som ger din hund mental stimulans är att leka kurragömma, leta godis, med mera.
Det är inte svårt att ge din hund stimulans, det måste bara göras. Det finns också aktivitetsleksaker att köpa, som till exempel bollar där du kan gömma en godis och sedan jobba med att försöka få ut godiset.
Det går också alldeles utmärkt att ta en plastburk, skära hål i locket, och tejpa för de vassa kanterna med silvertejp och placera godis i den och låta hunden jobba med att försöka få ut godiset. Mer komplicerat än så behöver det faktiskt inte vara!
Ha tålamod och kanalisera överskottsenergin
Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att din bitande valp genomgår naturliga faser och att det är ett helt naturligt sätt att kommunicera med omvärlden på. Det du behöver göra är att lära dig hantera det här på ett pedagogiskt och bra sätt som inte skrämmer hunden och som gör den till en trygg och stabil familjemedlem. Och så måste du ha tålamod.
Om din hund är av den typen som gillar att stjäla saker kan du kanalisera den energin genom att använda den till att assistera dig i dina hushållssysslor istället. Det är inte särskilt svårt att lära en hund som tar kläder på golvet att gå och lägga dem i tvättkorgen istället för att springa iväg med dem.
Det här blir en konstruktiv, rolig sysselsättning som dessutom ackumulerar väldigt mycket positiv energi och stärker er relation. Fördelen med högenergihundar som biter mycket brukar vara att de också är lätta att träna eftersom de är motiverade av att göra saker. Så låt dig inte nedslås av din nafsande hund, utan träna på att ha tålamod så kommer allt att gå jättebra!
Anita Rovaniemi säger
Min underbara Picasso 1 år 6 månader.. blev arg och bet mig när jag jagade honom för han hade något i mun som jag ville ta bort.. jag blev ledsen och förvånad…han ligger och skäms i köket.. vad gör jag?
Djurlandet säger
Hej Anita,
Han skäms såklart för att han förstår att han gjorde något som inte var bra/okej. Har det hänt förut? Oftast beror det på att de har ont någonstans, är rädda eller osäkra.
Du kan alltid ta honom till veterinären för att säkerställa att han inte har ont någonstans, alternativt en hundpsykolog om problemet kvarstår. En vuxen hund ska inte bitas!