Om du har skaffat din första katt kanske du också funderar på att kastrera den. Att ha en okastrerad katt, vare sig den går utomhus eller bara är en innekatt, kan vara ganska energikrävande och jobbigt, inte minst för den själv.
En okastrerad katt, både hona och hane, löper mycket större risk för att råka ut för olyckor på grund av att den lätt ger sig in i slagsmål med andra katter och för att deras revir ökar successivt med tiden.
De är också ganska stressande för den generellt och den är ofta orolig, jamar högljutt, och kan periodvis ha dålig aptit och vägra äta. Många tror att det endast är hankatter man kastrerar, men även en honkatt kan kastreras.
Det är skillnad på sterilisering och kastrering. Vid sterilisering av en honkatt tar man endast bort äggledarna, vilket gör katten steril, men den löper fortfarande och har sin könsdrift kvar.
På en kastrerad honkatt har man tagit bort både livmoder och äggstockar och den katten varken löper eller har någon könsdrift. Kastrering och sterilisering av honkatt är alltså två olika saker.
Att kastrera en hankatt är ett relativt enkelt ingrepp och det görs genom att man tar bort testiklarna via ett litet snitt som man gör längst ner på kattens mage. Såret är litet och läker snabbt och det brukar inte behövas någon krage efteråt.
En kastrering av en honkatt är en betydligt mer omfattande operation. Där måste man öppna upp hela livmodern så att äggstockar och livmoder kan plockas bort.
Invänta rätt ålder för att kastrera din katt
I Sverige är det tillåtet att kastrera en katt vi tidigast 4 månader, men de flesta veterinärer brukar vilja vänta tills katten är ca 6 månader.
Det här gäller både han- och honkatter. Det här är för att man vill vänta tills katten blivit könsmogen och vid den här åldern brukar de flesta katter ha blivit det.
Att kastrera katten
Det finns egentligen inga nackdelar med att kastrera en katt eftersom livskvaliteten och sannolikt livslängden ökar betydligt när man gör det. Det enda man får vara uppmärksam på är kattens vikt.
Det gäller att man som kattägare är väldigt noga med att se över matintaget hos den kastrerade katten. En kastrerad katt har cirka 30% mindre energibehov, vilket ju är en hel del.
Så att vara noga med mängden mat och med valet av kvaliteten på maten för att katten ska hållas frisk och sund livet ut är viktigt. Många tycker att barf eller så kallad råmat är bra att ge den kastrerade katten eftersom den har väldigt hög proteinhalt och håller katten mätt längre.
Mat utblandad med exempelvis grönsaker kan göra katten hungrigare eftersom det blir utfyllnad och maten inte blir så proteinrik. För kattens fysik har grönsaker och rotsaker absolut ingen betydelse; den behöver proteiner för att få en optimalt anpassad kost.
Att ge den grönsaker är något som vi människor hittat på och katten är ett av de djur som behöver rena proteiner och är inte alls en blandkostare på samma sätt som en hund kan vara.
Det finns också kattfoder som är lämpliga för just den kastrerade katten. Ofta är det foder som har lägre energihalt och som även är reducerat på ämnen som kan orsaka problem med njurar, lever, och gallsten.
Det här är sjukdomar som kan drabba den kastrerade katten och det är väldigt bra om du kan vara noggrann med maten du väljer eftersom det har stor betydelse för din katts välmående generellt. Och särskilt om du kastrerat katten är det viktigt att ge den en bra kost.
Så går en kastration till
Förberedelserna för kastration av en katt sker genom de anvisningar du får från din veterinär. Oftast ska den inte äta på minst 12 timmar före operationen. Men att dricka vatten brukar vara okej. Katten ska vara så ren som möjligt och kan du bada den är det toppen.
Vid ankomsten till kliniken undersöker veterinären katten och kontrollerar att den är frisk, sund, och stark nog att klara operationen. Efter det sövs den ner och operationen börjar.
När allt är klart syr veterinären igen såret och sedan får katten vakna i lugn och ro och i egen takt i sin bur, under uppsikt av en djurskötare.
Verkar katten ha mycket smärtor får den en smärtstillande medicin. När katten är helt vaken och veterinären kontrollerat att allt är bra och att den mår bra får du åka hem med den.
Efter operationen
Alla råd du får av din veterinär ska du följa strikt, så att läkningen och återhämtningen blir optimal och allt går som det ska. Du får ett recept med smärtlindrande att hämta ut på apoteket.
Din katt ska vara inomhus de närmaste dagarna efter operationen, men brukar inte behöva någon krage, förutom när du lämnar den utan uppsikt. Det finns även en slags body att köpa som skyddar pälsen och det kan vara ett väldigt bra alternativ om katten är väldigt obekväm med just krage.
När du kommit hem med katten ska du låta den få lugn och ro så länge den vill och behöver, gärna på ett lugnt och mörkt ställe i hemmet. Ha det gärna så varmt som möjligt eftersom en opererad katt kan ha svårt att reglera temperaturen själv och katter gillar som bekant värme.
Mat och vatten ska du ge katten först när den är på fötter och rör på sig igen. Det är väldigt viktigt att katten inte slickar på såret. Du ska kontrollera såret dagligen och det ska läka utan blödning, rodnad, vätskning, eller svullnad.
Om du har minsta tvekan kring hur läkningen framåtskrider så ska du kontakta din veterinär för konsultation. Som regel behöver inte stygnen tas bort utan är av en sort som löses upp av sig själv. Normalt så är såret helt läkt inom två veckor.
P-piller eller kemisk kastrering för katt
Om du tänker dig att katten ska användas för avel i framtiden, men du inte vill att den ska få kattungar just nu, är en p-pillerspruta eller p-piller en praktisk lösning.
I längden har dock p-piller-hormon en menlig inverkan på kroppen och katten kan drabbas av livmoderinfektioner eller juvertumörer som kan vara livshotande. P-piller eller p-sprutor är avsedda för att användas under endast en period i kattens liv.
Att kastrera den äldre katten
Precis som hos hundar så går det även att kastrera äldre katter och det gäller både hanar och honor. Det man däremot inte kan vara säker på då är att beteendet som har med könsdriften att göra försvinner.
En äldre katt som kastreras kan fortfarande skvätta eller ha samma stora revir som den hade innan. Den kan också ha en tendens att hamna i slagsmål, så som den gjorde före den blev kastrerad.
Om du vet med dig att du inte ska använda din katt för avel så kan det vara den enklaste och mest trygga lösningen att kastrera den så tidigt som möjligt.
Det är ingen stor kostnad och ligger på cirka en tusenlapp för en hankatt och ca 1300 kronor för en honkatt; detta för att ingreppet är större på honor.
Beslutat att kastrera sin katt
Det är för de flesta inget kontroversiellt med kastrering av katter och de flesta är överens om att det är bra för katten själv och även rent sanitärt för omgivningen.
Katten har en extrem förmåga att para sig och innan man började kontrollera förökningen hos våra katter så var halvtama katter i städer och tätorter ett stort problem och en hälsoproblem hos oss i Sverige.
I södra Europa ser det fortfarande ut på det sättet. Det vill säga att halvtama och vilda katter letar och tigger mat under undermåliga omständigheter.
Att vi tagit tag i vår katthållning och sett till att kastrera dem och i många fall hålla dem inne har haft en positiv inverkan på vår närmiljö och även minskat spridningen av sjukdomar och ohyra.
Om du har funderingar kring kastrering av katt och är osäker på om du ska göra det eller inte kan du alltid kontakta din veterinär som gärna besvarar frågor om det här.
Du kan också tala med personen du köpte katterna av och har du köpt den av en kattuppfödare så har den personen säkerligen mycket kunskap att bidra med i ämnet.
Lämna ett svar