En grundläggande kunskap om hundar är att choklad är giftigt för hunden och att den till och med kan dö av det. Anledningen till det är att choklad innehåller koffein och teobromin, vilket är väldigt farligt för hunden.
Låt aldrig choklad stå framme, hur väluppfostrad din hund än är. Frestelsen kan bli väldigt stor i ett obevakat ögonblick och då är det för sent. Var alltid väldigt vaksam och alert under högtider när det serveras mycket godis som till exempel under jul och påsk.
Har du barn bör du förklara det här noggrant för dem så att de absolut förstår hur farligt choklad är för hundar. Särskilt om du har en hund av en mindre ras.
En hund på 10 kg och kan äta 10-40 g choklad utan att den ska få allvarliga symtom. Detta har Giftcentralen tagit fram som grundläggande exempel på när du bör uppsöka veterinär.
Vit choklad är mindre giftig för hunden och där kan en hund på 10 kg klara av att äta ca 100 gram choklad. Praliner och liknande som har fyllningar av annat än choklad klarar också hunden av i en aningen större mängd.
Glöm dessutom absolut inte bort att mängden choklad som hunden klarar helt och hållet beror på dess storlek. En liten hund under 5 kilo klarar inte mycket choklad alls. Kontakta veterinär omgående om din hund har ätit en större mängd choklad.
Teobromin i kakao är ett ämne som väldigt många djurslag är känsliga för. Det gäller speciellt katter och hundar. Djuren själva förstår inte alls det här utan äter gärna mycket choklad om det står framme. Hundar kan sätta i sig stora mängder om bara tillfället finns.
Vad kan hända om hunden äter choklad?
Om en hund har ätit en liten mängd choklad måste du hålla noga koll på hunden och ha den under uppsikt och noga kolla efter symptom på förgiftning.
Symtom på för mycket choklad för en hund är buksmärta, törst, kräkningar, skakningar, salivutsöndring, hjärtklappning, och den kan även kissa på sig.
I normalfallet börjar hunden kräkas efter cirka 2-4 timmar från att den har ätit chokladen. Den blir nervös och orolig, kissar mycket, och kan få kramper. Är förgiftningen väldigt omfattande och allvarlig så kan hunden faktiskt dö.
Vad ska jag göra när min hund fått i sig choklad?
Det första du måste göra när din hund ätit choklad är att kontakta din veterinär. Chokladen måste komma upp så snabbt som möjligt, så om hunden börjar kräkas är det här ett bra tecken.
Det finns inget motgift på detta, utan det som kan göras är att stimulera en kräkning hos hunden och det är också det som veterinären gör om du blir tvungen att åka in. I slutskedet av kräkningen ger veterinären hunden aktivt kol som suger upp och binder chokladrester i tarmen.
Är din hund svårt drabbad och har fått rubbningar i hjärtrytmen måste den övervakas med EKG och kanske också få mediciner som stabiliserar hjärtrytmen.
Som du förstår är det alltså bra att ha som princip att aldrig ha en chokladask eller chokladkaka eller något chokladgodis framme överhuvudtaget.
När du eller någon i din familj äter choklad ska ni iaktta största möjliga uppmärksamhet och se till att det aldrig ligger choklad på golvet, i soffan, eller någonstans där hunden kan komma åt det.
Vad mer kan vara giftigt för min hund?
Det är inte slut på listan av giftiga livsmedel och ämnen för din hund i och med chokladen. Det finns mycket annat som är giftigt för hunden och även sådana saker som man inte alltid tänker på.
Xylitol är farligt för hundar och det är något som finns i många typer av sockerfritt godis och som även är väldigt vanligt i sockerfria tuggummin. Det brukar också finnas i halstabletter och inte minst i tandkräm.
Hur mycket xylitol en hund klarar av är individuellt samt beroende på storleken och därför ska man aldrig ge något till hunden som innehåller xylitol. Symptom är skakningar, kräkningar, lågt blodsocker, och till och med medvetslöshet. Det kan också leda till dödsfall.
Deg, ekollon, glykol, och lök
Något annat som är väldigt giftigt och farligt för din hund är att äta bröd- eller kakdeg. Deg sväller i hundens mage och omvandlas till alkohol.
Det här är väldigt obehagligt för hunden och är sällan dödligt, men hunden blir helt enkelt berusad och kan göra sig illa och skada sig. Många hundar kan också bli aggressiva eftersom det är en väldigt obehaglig situation för dem.
Ekollon är också farligt för hundar eftersom de innehåller stora mängder tannin. Ämnet är frätande och en hög dos kan vara dödlig. Minskad aptit, feber, förstoppning, trötthet, diarré, leverskador, och njurskador är några av symptomen och det kan som sagt även leda till döden.
Glykol är giftigt för hundar och finns i bland annat spolarvätska och kylarvätska. Glykol är sött i smaken och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Väldigt små mängder kan vara mycket giftigt för hunden. Glykolen bildar kristaller i njurarna och kan bidra till njurskador.
Även lök är giftigt för en hund och kan förorsaka blodbrist. Därför ska du vara väldigt noggrann om du brukar ge matrester till din hund eftersom man alltså inte ska ge lök i någon form till hunden. Ämnet som är skadligt i lök heter allicin och finns både i tillagad samt rå lök och kan orsaka blodbrist hos hunden.
Nötter, krukväxter, m.m
Olika typer av nötter kan vara skadliga för din hund. Macadamianötter anses vara särskilt giftigt för hunden och äter ni mycket nötter hemma är även detta något som ni måste vara försiktiga med. Salta nötter är också giftiga eftersom hundar är känsliga mot salt och kan alltså drabbas av en saltförgiftning.
Ett annat populärt och ofta använt livsmedel hemma är russin. Både vindruvor och russin kan orsaka akut njursvikt hos hundar. Det spelar ingen roll om det är kärnfria eller druvor med kärnor eller vilken färg de har.
Man vet inte exakt varför hundar förgiftas av russin och vindruvor och olika individer kan reagera väldigt olika på mängden innan förgiftning kan konstateras. Vissa hundar tål nästan inga vindruvor och russin alls, medan andra kan äta en större mängd innan förgiftning uppstår.
Var därför väldigt noga med att aldrig ha vindruvor tillgängliga så att en hund kan nå dem. Förvara dem alltid förslutna i skåp och kylskåp. Tänk på att vissa hundar kan utvecklas till att bli riktigt skickliga inbrottstjuvar och kan utan problem ta sig in i till exempel skåp.
Har du småbarn hemma finns säkert risken för både vindruvor och russin lite varstans och du bör alltså vara extra noga med hanteringen och upplysa dina barn om hur giftigt det är.
Har du riktigt små barn måste du också hålla koll på att det aldrig blir spill eller rester på golvet efter att barnet har ätit något av de här livsmedlen.
Värktabletter kan också vara väldigt farliga för din hund. Vissa värkpreparat ger man ibland även till hundar, som till exempel alvedon och bamyl, men doseringen skiljer sig naturligtvis mycket från människa och hund och man behöver fastställa doserna hos veterinär. Att överdosera värktabletter, vilken sort än är till en hund, kan leda till svåra förgiftningar och leverskador.
Tänk också på att det finns många krukväxter hemma som är giftiga för din hund. Är du nybliven hundägare eller väntar på att du ska få hem din lilla valp, gå igenom alla krukväxter du har hemma och kontrollera om de är giftiga eller inte.
Har du växter som står på golvet kan det vara väldigt frestande för hunden att tugga på bladen, oavsett vilken typ av växt det är och det här är givetvis något du bör tänka på och helst plocka undan växterna du har på golvet den första tiden, precis som du kanske också rullar undan mattorna.
Något att vara uppmärksam på är att det i stadsmiljö ofta förekommer råttgift utplacerat. Det nya råttgiftet som godkändes för några år sedan, som finns på den svenska marknaden idag, kan ge din hund inre blödningar och vara direkt livshotande.
Det som är farligt här är att det alltså inte finns något motgift. Det kan också leda till ett väldigt allvarligt och obehagligt tillstånd som man inte kan göra någonting åt. En hund kan också påverkas om de äter möss eller råttor som har ätit råttgift.
Om din hund fått i sig råttgift så ta alltid med förpackningen till veterinären eller fota av råttgiftbehållaren om den är utplacerad någonstans utanför ditt hus, så att veterinären kan läsa av innehållet för att ha koll på exakt vad hunden fått i sig.
Håll alltid koll på chokladen
Som du ser är det många saker att hålla reda på när det gäller giftiga ämnen och livsmedel för din hund, inte bara choklad. Denna är dock definitivt ett av de mer giftiga ämnena som din hund kan äta och du bör vara väldigt noggrann och ha stenhård koll på förvaringen av choklad hemma.
Gör aldrig misstaget och lita på din hund och tro att den ska klara av att stå emot chokladen när du inte ser på. Det är en alldeles onödig utmaning att testa hunden på det sättet. Så plocka helt enkelt undan chokladen!
Lämna ett svar