En dag kommer det sorgliga beslutet som du måste ta; det vill säga att det är dags att ta farväl av din älskade hund. Det är sällan den gamla kan låtas gå bort av sig själv eftersom det oftast blir så att den blir sjuk och får smärtor. Du kan då göra det mest skonsamma mot hunden och låta den somna in under trygga omständigheter.
Det vanligaste sättet är att man för sin hund till en veterinärklinik. Det finns också veterinärer som gör hembesök och utför avlivning i en lugn och trygg hemmiljö.
Många veterinärkliniker har också anpassat sin miljö med tanke på vilken stor sorg det kan innebära för en djurägare att vara tvungen att ta farväl av sin vän.
Finns det praktiska möjligheter på kliniken kan det finnas separata utgångar från det rum där insomningen sker, så att du slipper gå förbi eller genom ett väntrum exempelvis. Du får ofta betala för ingreppet på förhand så att du slipper hålla på med det efteråt utan kan åka direkt hem.
I normalfallet sker avlivningen med hjälp av en lugnande spruta. Den verkar på cirka 15-20 minuter och under den tiden får du möjlighet att sitta tillsammans med din hund, så att den känner sig trygg och omhändertagen och du kan ta ett sista farväl.
Efter detta sprutar veterinären in en speciell vätska i blodet som består av ett narkospreparat och som får hunden att somna in för gott. Det här går lugnt och odramatiskt till och hunden känner absolut ingen stress eller smärta.
Om du av någon anledning inte skulle få tag på en veterinär som kan göra hembesök för avlivning kan du ge hunden ett lugnande preparat innan ni åker in, så att den känner mindre stress över att komma till veterinärkliniken.
Så här mycket kostar det att avliva en hund
Kostnaden för att avliva en hund varierar naturligtvis beroende på vilken klinik du vänder dig till eller om du får ett hembesök. Priset kan även skilja sig i olika delar av landet. Att avliva en hund på en klinik kostar cirka 1500 kr om man ska ge ett ungefärligt pris.
Men då ingår ingen kremering eller efterbehandling. För avlivning i kombination med kremering där din hund har en vikt på mindre än 20 kg kan kostnaden bli omkring 2200 kr.
Samma process för en hund på mer än 20 kg och ligger på ca 2700 kr. Det finns olika typer av kremering och för en så kallad separat kremering inklusive avlivning kan du få betala upp till 3500 kr.
Den sista vilan för din bästa vän
Vare sig avlivningen är utförd hemma eller på en klinik så kommer din hund att få somna in lugnt och stilla när det väl är dags. Att hela familjen kan vara tillsammans kan vara en stor fördel vid de här tillfällena eftersom alla får sin chans att ta farväl och det blir påtagligt för alla vad som händer, särskilt om ni har barn i familjen.
Men naturligtvis känner man sin egen familj bäst och man får själv fatta beslut om vem som ska vara med vid hundens sista stund.
Det veterinären gör allra först är att kontrollera hundens ID-nummer. Du uppger också hur du vill att djuret ska tas hand om efteråt och du får också legitimera dig själv.
Om du av någon anledning inte kan närvara vid avlivningstillfället ska du ge en fullmakt som lämnas över tillsammans med den person som kommer in med hunden.
När hunden somnat in till den sista vilan så kontrolleras den av veterinären så att hjärtverksamheten och andningen upphör. Efter det tas kroppen om hand av veterinären och skickar den sedan för kremering eller så får du ta hand om kroppen själv och föra den till ett krematorium eller till en begravningsplats.
Kremering
Krematorier för djur brukar finnas på större djursjukhus och de kan också hjälpa dig med att få kremering gjord på din hund. Förutom på djursjukhus finns det också privata krematorium anläggningar runtom i landet.
Små veterinärpraktiker har sällan resurser att ta hand om den avlidna hunden på egen hand och hundägaren får ordna själv med begravning eller frakt till krematoriet.
Ombesörjer veterinären kremeringen så förvaras kroppen först i en plastsäck i en kyl eller ett frysrum innan den transporteras till krematoriet. Detta är av hygienskäl.
Om man inte beställer en separat kremering så kremeras kroppen gemensamt med andra husdjur och sprids därefter ut i en minneslund. Rutinerna kan se olika ut, men det här är det vanligaste förfaringssättet.
Du kan själv sedan besöka minneslunden när du vill, men du har alltså ingen separat plats eller liknande för din hunds kvarlevor. Du kan också beställa en separat kremering.
Du får då tillbaka din hunds aska i en urna och kan sprida ut den i minneslunden själv om du vill. Vill du begrava din hund kan du göra det på din egen tomt eller på en speciell begravningsplats som finns i din kommun.
Där kan du också gräva ner askan om du inte vill sprida den. Många väljer också att förvara askan hemma, till exempel i bokhyllan eller på en byrå.
Att gå vidare efter att din vän har gått bort
Tiden efter att din hund har gått bort är alltid en tid av sorg och återhämtning för dig och din familj. Hunden kanske är din bästa vän och att förlora den kan vara oerhört tungt och tar tid att återhämta sig ifrån.
Prylarna ska plockas undan, filtar tvättas, och hela det faktum att en familjemedlem har gått bort behöver tid att smältas och ta till sig.
En ny familjemedlem
Många hundägare väljer att skaffa sig en ny hund när det gått ett tag efter att den gamla hunden gått bort. Är familjen eller en ensamstående van att ha en hundkamrat vid sin sida kan tomheten bli väldigt stor och det kan vara en bra idé att tänka på att skaffa en ny hund igen.
Dock gäller det att komma ihåg att den nya hunden inte alls ersätter den gamla utan är en egen individ med sina egna, unika behov och sin egen unika karaktär. Det finns plats för fler hundar i era hjärtan och man behöver inte ha dåligt samvete för att låta en ny hund träda in i ens liv.
Det är absolut inte meningen att den nya hunden ska ta den tidigare hundens plats på något sätt. Din gamla hund kommer alltid att ha en speciell plats i ditt hjärta.
En ny mening
Så kan man faktiskt också se det så att allt det som du lärt dig tillsammans med din bortgångna hund är resurser du nu kan använda tillsammans med en ny hund och använda all den kunskapen till att göra tillvaron för din nya valp lugn, trygg, och sorgfri.
Detta har du då din gamla hund att tacka för, vilket kan vara en tröstande och glädjande tanke. Har du fler hundar i hushållet sedan innan kan det vara lättare för dig att komma över förlusten av din vän.
De kvarvarande hundarna kräver ju precis lika mycket omsorg och daglig skötsel som de gjorde innan. Däremot får du ha i beaktande att även dina andra hundar känner sorg för att ha förlorat sin kamrat. Alla kan behöva lite tid på sig här innan allting återgår till det normala igen.
En hunds livscykel
När du skaffar en hundvalp är det också bra att ägna någon tanke åt att dess livscykel är mycket kortare än din och att den någon gång också kommer att gå bort före dig.
Olika hundraser har olika livslängd och det är en stor fördel om du på förhand kollar upp den här saken lite grann så att du vet på ett ungefär vad du har att förvänta dig när det gäller din hunds livslängd.
Det beror också på hur familjegenetiken ser ut. Har hundens föräldrar blivit gamla kan du också förvänta dig att din hund har goda möjligheter att bli gammal om den får vara frisk i övrigt.
Större hundraser har kortare livscykel än små hundar. En liten hund som till exempel pekingese, mops, och tax kan bli upp till 15 år gamla och det finns till och med exempel på hundar som blivit 17 år gamla.
För en stor hund som schäfer och labrador brukar livslängden ligga på omkring tio år och för de riktigt stora hundarna som kanske väger upp mot 50 kg kan åldern ligga på sju år i snitt.
Din hund i livets slut
Alla människor bör ha en ekonomisk buffert för oförutsedda händelser. Det här gäller även kostnaderna för din hund och att ha en buffert för oförutsedda utgifter och för den dagen när du ska ta bort din hund kommer att underlätta väldigt mycket för dig.
Det är en stor sorg att inte kunna avsluta hundens liv precis på det sätt man vill på grund av kostnadsskäl. Att vilja ha en separat, mer dyr kremering och inte har råd med det är oerhört sorgligt och plågsamt för alla i familjen.
Se därför till att du alltid kan täcka upp för oväntade, dyra veterinärkostnader som kan uppstå när som helst, även om du har en försäkring.
Försäkringsbolagen har också restriktioner för vissa sjukdomar hos olika raser. Så att ha en buffert redo avsedd endast för din hund när det krävs är väldigt praktiskt och smidigt på alla sätt.
Lämna ett svar