Att fatta beslutet att låta din katt somna in är väldigt svårt, men i vissa fall så är man tvungen att släppa taget och befria våra husdjur från onödigt lidande.
En fyrfota vän som du haft i många år förtjänar att få avsluta sitt liv på ett värdigt och smärtfritt sätt och då måste du kanske ta steget att ta kontakt med en veterinär, så att du kan få hjälp med att låta din katt somna in.
Om du är osäker på om din katt lider och har det svårt är det också bäst att kontakta din veterinär och låta katten få en undersökning och en hälsokoll.
Är den redan drabbad av sjukdom så har ni redan kontinuerlig kontakt och veterinären kan ge dig råd om vilket beslut som är bäst för dig att fatta.
Idag finns det flera veterinärer som gör hembesök och för en extra kostnad så kan veterinären komma hem till dig och göra avlivningen där.
De flesta veterinärkliniker har också stor kunskap och vetskap om det svåra i att ta farväl av sin familjemedlem och har ordnat så att avlivningen sker lugnt och stillsamt på en avsides del av kliniken, så att du bland annat slipper sitta i väntrum innan eller efteråt.
Summan för att avliva en katt
Vad exakt det kostar att avliva din katt beror på olika faktorer. Det beror på var i landet du bor och om du bor på en liten ort eller i en större stad. Prisbilden ser olika ut i olika delar av landet.
Vidare har ju också kliniker sin enskilda prislista och där kan också prissättningen skilja sig. Men om man gör ett försök att säga ett genomsnittligt pris på vad det kan kosta att avliva en katt brukar det ligga på strax över 1000 kr.
Vill du sedan ha avlivning kombinerat med kremering kostar detta mellan 1500-2500 kr. Variationen i summan beror på vilken typ av kremering du väljer. Längre ner i artikeln går vi in detaljerat på skillnaderna.
Hur går det till att avliva katten?
Åker du in till en veterinärklinik och får det gjort där brukar det alltid kunna ordnas så att du slipper gå via ett väntrum eller möta alltför många andra personer på vägen. Vissa större kliniker har även separata in- och utgångar just för avlivningen.
När du kommer dit så skriver du på en så kallad anhållan om att veterinärkliniken har tillåtelse att avliva djuret och du ska även legitimera dig. Efter det kontrolleras hundens ID-märkning.
Ni kommer också överens om hur katten ska hanteras efter avlivningen och här har veterinärkliniker olika resurser och möjligheter att hjälpa dig.
Vissa kliniker kan ordna med transport till krematoriet medan andra små kliniker inte har dessa resurser och du måste därmed ordna med det på egen hand. Du får betala för avlivningen på förhand om du vill, så att du slipper hålla på med sådana detaljer efteråt.
Om du kontaktar en veterinär för att göra avlivningen hemma hos dig kan man säga att tågordningen är densamma. Formuläret som ska fyllas i finns att skriva ut på nätet eller så kan veterinären ha det med sig när han eller hon kommer hem till dig.
Legitimation kontrolleras på dig och kattens ID-märkning kontrolleras också. Veterinären tar betalt och sedan utförs avlivningen på den plats i hemmet som ni valt.
Kanske på kattens bädd eller på någon annan favoritplats. Du och hela din familj kan vara samlade runt katten för att vara med under den sista stunden.
Lugnande spruta
Katten får sedan en spruta med ett lugnande medel som gör den trött och avslappnad. Det här får verka i cirka 15-20 minuter och under tiden kan du ta ett sista farväl i lugn och ro.
Efter det placerar man en liten kanyl i ett av kattens framben och ger en hög dos sömnmedel. Katten somnar in helt smärtfritt och efter en stund kontrollerar veterinären att andningen har upphört och hjärtverksamheten stannat av.
När allt är klart kan det hända att lite avföring och urin läcker ut och det kommer muskelryckningar. Det här är bara kroppsliga reflexer och någon som kan ske efter att djuret har avlidit och det är absolut ingenting som den känner av.
Kremering
Ordnar kliniken med kremering tar de hand om kroppen och förvarar den av hygienskäl i kyl eller frys innan transporten till krematoriet sker.
Vid den enkla, allmänna formen av kremering går askan in i en gemensam kremering och den grävs sedan ner på en avskild plats eller kanske på en minneslund för djur. Din katt får alltså ingen speciell plats efter att kroppen har omhändertagits.
Separat kremering
Men du har också möjligheten att välja separat kremering för en högre kostnad. Det innebär att kattkroppen hanteras separat och du får tillbaka askan i en urna. Du kan sedan själv välja om du vill begrava askan eller sprida ut den i någon minneslund eller kyrkogård för sällskapsdjur.
Eller så kan du ta hem askan och själv begrava den eller sprida den på egen mark. Man måste själv kontrollera vad som gäller i hemkommunen eftersom regelverket kan se olika ut.
När det gäller begravning av djur tillåter vissa kommuner att man gör det på egen mark, medan det i andra kommuner är totalt förbjudet att gräva ner djurkroppar någonstans.
Livintyg för försäkringsbolaget
Har du livförsäkring på ditt försäkringsbolag så skriver veterinären ut ett livintyg som du skickar in till försäkringsbolaget. Se till att ha kontaktat försäkringsbolaget innan, så du vet exakt vad som krävs så att du slipper ägna dig åt detaljerna kring det i efterhand.
Du får också vara beredd på att det kommer att ta tid innan allt är klart med försäkringsbolaget eftersom kvarnarna brukar mala långsamt när det gäller utredningar på försäkringsbolagen, trots att man har alla intyg på plats.
Obduktion
Om din katt har dött i förtid och det är oklart exakt vad den dött av kan det vara nödvändigt att obducera katten för att få konkreta svar på vad som gjorde den sjuk till att börja med. Det här är naturligtvis särskilt viktigt om du har flera katter och andra husdjur hemma.
Det är bra att upptäcka smittsamma sjukdomar eller medfödda defekter. Särskilt om du föder upp katter är det väldigt viktigt att veta eftersom du måste se till att ingen smitta eller genetiskt sjukdom följer med i aveln och att du inte säljer kattungar som inte är friska.
Livet efteråt
När din katt gått bort behöver sannolikt du och din familj en period där ni mentalt kan återhämta er och vårda minnet av er bortgångna familjemedlem.
Många som har husdjur upplever faktiskt bortgången av en katt eller hund som likställt med att en nära anhörig går bort. Ofta känns det helt omöjligt att skaffa en ny katt någon gång igen.
Efter ett tag kan det hända att du trots allt börjar fundera på att skaffa en katt till i familjen. Du ska inte känna dåligt samvete för det här eftersom det inte handlar om att byta ut din gamla katt och ersätta allt den gav dig med någon annan.
Din gamla familjemedlem var unik, precis som den nya individen är och ingen kan ta någon annans plats. Den nya katten blir helt enkelt sin egen och kommer att glädja dig och skänka mening till livet på sitt sätt.
Dessutom kan man faktiskt säga att livet med din katt får ett högre syfte eftersom du nu kan använda dig av all den samlade erfarenheten som du fick av din förra katt och använda det för att göra tillvaron så fin som möjligt för den nya familjemedlemmen.
Har du hemmavarande barn kan det också vara viktigt att visa att det går att gå vidare i livet trots sorger och förluster och att minnet av den gamla familjemedlemmen alltid kommer att hedras, oavsett om en ny katt fått komma in i familjen.
Att vilja det bästa för sin katt
Att fatta beslutet att avliva sin katt är aldrig lätt för någon, men något som ibland måste göras för att det helt enkelt ska bli så bra som möjligt för din fyrbenta vän. Många låter sina djur leva av rent egoistiska skäl och har den kvar trots att djuret lider.
Det gäller att vara så modig att man tar sig över den här mentala tröskeln och vågar erkänna för sig själv att det bästa som du kan göra för ditt husdjur är att låta katten avlivas.
En katt som lever med konstanta och dagliga smärtor lever inget värdigt liv, det måste man komma ihåg. Dagens veterinärer har stor respekt för oss som djurägare och kommer garanterat att hjälpa dig på ett värdigt sätt.
Lämna ett svar