Om du skaffat dig en fyrfota vän i form av en katt så har du säkert också funderat över det här med kastrering av den. Det här brukar vara aktuellt särskilt om man har hankatter, men har man en honkatt kan det också vara idé att fundera över en kastrering om man inte tänkt använda den i avel.
Vid en kastration av en honkatt så opereras både livmoder och äggstockar bort. Katten kan då inte para sig, den löper inte, och den blir steril. En honkatt kan också steriliseras, då tar man endast bort äggledarna, vilket gör katten steril, men den löper fortfarande och har sin könsdrift kvar. Vid kastrering av en hankatt är ingreppet mycket enklare.
Hankatten sövs också ner, men operationen är mycket mindre. Via ett litet snitt tas testiklarna bort och du får åka hem katten samma dag. Efter några dagar brukar katten vara sig själv igen. Eftersom ingreppet är mindre på en hankatt så blir kostnaden lite lägre och det är vanligtvis dyrare att kastrera en honkatt.
Så här mycket kostar det att kastrera en katt
Vad kostnaden blir för att kastrera en katt beror på vilken klinik du vänder dig till och ibland också i vilken del av landet du bor och om du bor i en storstad eller på en liten ort.
Uppskattningsvis kan man säga att kastrering av en hankatt uppskattningsvis kostar cirka 1000 kronor och kastrering av en honkatt brukar landa på cirka 1300 kronor.
Vad man ska tänka på inför kastreringen
Till att börja med bör katten vara tillräckligt gammal för att kunna kastreras. I Sverige rekommenderas 4 månader som lägsta ålder för kastrering av en hankatt.
Många veterinärkliniker hos oss rekommenderar dock kastrering vid ca 6 månader. Honkatten bör vara minst lika gammal. Du får all info du behöver av veterinären om vad du ska tänka på inför kastrationen.
Efter en kastration
Efter kastreringen ska katten inte ha något att äta förrän efter cirka 10 timmar och du måste noggrant kontrollera att katten inte blöder från operationssåret.
Såret får inte vara svullet eller se skadat ut när några dagar har gått. Oftast är stygnen sydda med tråd som löses upp av sig själv.
Varför ska jag kastrera min honkatt?
En okastrerad hona löper regelbundet. Det här är olika på individnivå hur ofta de löper. Vissa honkatter löper oftare än andra och vissa löper mycket sällan. Är honan en utekatt kommer hon sannolikt att bli dräktig om hon är okastrerad.
När en kattunge växer gäller det verkligen att ligga steget före eftersom en honkatt kan bli dräktig redan vid 6 månaders ålder och det är väldigt vanligt att det sker olyckor med en okastrerad katthona vid den här perioden.
En katthona är inte fysiskt eller mentalt mogen att bli mamma vid den åldern. Av den anledningen är det klokt att inte släppa ut sin katt innan den är kastrerad om du inte till 100% kan ha den under uppsikt.
En katthona har ingen blödning när hon löper. Ägglossningen inträffar vid parningen och under den här perioden äter hon också ofta dåligt, är rastlös, tappar päls, och mår generellt sett inte särskilt bra. Många honor urinmarkerar också både inomhus och utomhus under löpet.
Det här är en intensiv period och du som kattägare får räkna med att få nattsömnen störd. Anledningen att kastrera sin honkatt är egentligen densamma som varför man ska kastrera hankatten, det vill säga för att det blir en enklare och mer harmonisk tillvaro för katten.
Varför ska jag kastrera min hankatt?
En okastrerad hane kräver en hel del arbete och har du en okastrerad hankatt som går utomhus kan det dessutom leda till en del osämja i grannskapet. En okastrerad hankatt markerar sitt revir på ett tydligt och väldigt illaluktande sätt.
Katten kan också bli väldigt rastlös, kalla på honor intensivt och högt, och även periodvis matvägra när den är intresserad av parning och ingenting annat.
En hankatt springer gärna hemifrån för att slåss med andra katter om sitt revir. Den kan vara borta långa perioder och reviret utökar också med tiden.
Att kastrera hankatten kan göra tillvaron mycket lugnare både för dig och katten. Du slipper en katt som är rastlös, orolig, och som är aggressiv mot andra katter utomhus. Du slipper också revirmarkeringen utanför kattlådan.
En kastrerad hankatt är mer lugn och tillfreds med tillvaron än en okastrerad hane. Och sist men inte minst bidrar du inte heller till att oönskade kattungar kommer till världen.
P-piller för honkatter
För honkatter finns också p-piller som du kan få utskrivna av veterinären. Det här är inte alltid en bra och långsiktig lösning eftersom en lång tids användning av p-piller kan orsaka livmoderinflammation och cancer i levern.
P-pillret kan också kräkas upp utan att du vet om det och då har givetvis den här preventivmetoden ingen effekt. P-piller är mest användbart när du har en honkatt som du tillfälligt vill se till inte ska få ungar, till exempel om du tänker använda den i avel senare. Att låta en katt gå en hel livstid på p-piller är inte helt optimalt för dess hälsa.
Inför kastreringen
När det är dags att kastrera din katt ska den vara ren och nybadad. Veterinären ger anvisningar om vad som gäller innan operationen; vanligast är det att ingen mat får ges till den mellan 6 till 10 timmar före operationen.
Har du operationstid på morgonen är det helt enkelt enklast att bara ta bort måltiden på kvällen. Vatten får katten oftast ha fri tillgång till. Har din katt inte transporterats i bur eller åkt bil förut är det väldigt bra om ni tränar på det här innan, så att stressen inte blir allt för stor för katten.
Låt katten sitta i buren korta stunder inledningsvis och förläng stunderna successivt tills du kan placera hela transportburen i bilen. Därefter kan du börja köra korta turer.
Kastreringen
När katten vaknat upp och veterinären tittar till den och konstaterat att operationen gått som den ska så får du ta hem katten. Oftast kan den bli väldigt trött när den kommer hem även om den verkade pigg hos veterinären.
Det beror på att den helt enkelt slappnar av och inte spänner sig när den kommer hem. Då blir den trött och somnar. Din uppgift blir att låta katten vila och ta igen sig i lugn och ro timmarna efter operationen.
Låt den ligga på något varmt och skönt ställe där den trivs. Släpp inte ut katten på cirka fem dagar efter operation eller följ veterinärens anvisningarna om det ser annorlunda ut.
Viktökning hos den kastrerade katten
En kastrerad katt har cirka 30% lägre energibehov än en okastrerad katt. När man tänker efter i detalj på detta är det en hel del och det är alltså otroligt lätt för en kastrerad katt att gå upp i vikt.
En kastrerad katt kan mycket sällan ha fri tillgång till mat och du behöver justera mängden mat och kanske också byta till en sort med lägre energiinnehåll.
Många upplever att barf eller så kallade rå mat hjälper väldigt bra för att hålla den kastrerade katten nöjd och mätt. Det beror på att just den innehåller enbart kött samt inälvor och den höga proteinhalten håller katten mätt länge.
Fatta beslutet om att kastrera din katt
Att kastrera sin han- eller honkatt är inte förenat med samma kostnad som kastrering av en hund. Det är en enkel operation som inte är särskilt dyr och som gör så att du kan få hem din katt samma dag även om ingreppet är något större på en honkatt.
Det brukar sällan leda till komplikationer, men höjer livskvaliteten för din katt betydligt. Det kan vara väl värt att överväga en operation för huskatten om du inte tänkt använda den till avel.
Det kan också vara nödvändigt att kastrera din katt om din katt ska få gå ute och eftersom kastrerade katter ofta är lättstressade, högljudda, och drar till sig andra katter i området.
Turligt nog är kastrering av katter inte ett lika kontroversiellt ämne som för hundägare där åsikterna går vitt isär och debattvågorna ibland är väldigt höga. Om du fortfarande är osäker på om en kastration av din katt är något för dig eller inte, kontakta din veterinär så får du råd och vägledning.
Lämna ett svar