En hundägare kan ha olika anledningar till att han eller hon vill kastrera sin hund. Det kan bero på att den inte ska avlas på och man vill slippa de rasspecifika utmaningarna som kommer om man till exempel har en hund av den mer dominanta typen.
Att kastrera en ung hanhund som inte ska användas i avel kan göra den lugnare och mer loj om man gör det tidigt. Dessutom finns möjligheten att den inte börjar skvätta såsom okastrerade hanhundar kan göra.
Kastrering av tikar kan ha andra orsaker. Kanske har hunden besvärliga skendräktigheter och det i kombination med löpperioden gör att det blir jobbigt för hunden under en stor del av året. Om hunden inte ska användas i avel kanske du som hundägare fattar beslutet att kastrera den.
Fördelarna med kastrering av en hanhund eller tik ligger i att man röjer undan en del risker och farliga sjukdomar som är testikel- och livmoderrelaterade.
Nackdelen kan vara att läkningen inte går som den ska eller att någonting händer på operationsbordet. Att söva ner en hund är aldrig 100% riskfritt. Det är viktigt att du gör din egen noggranna research innan du fattar beslutet att kastrera din hund.
När du hör dig för med hundtränare, veterinärer, och andra hundägare kommer du ganska snabbt att märka att här finns två uppfattningar: de som anser att en frisk hund aldrig ska läggas på ett operationsbord om det inte är nödvändigt och de som anser att alla hundar som inte ska användas i avel bör kastreras.
Veterinärer anser oftast att de medicinska fördelarna överväger riskerna medan hundtränare, exempelvis, ofta anser att det till och med är oetiskt att kastrera en hund.
Kostnaden för en kastration
Kostnaden för att kastrera en hund beror först och främst på två saker. För det första beror det på om det är en tik eller hanhund och sedan beror det också på hur mycket hunden väger.
För hanhundar kan man också göra en så kallad kemisk kastrering som är verksam mellan 6 till 12 månader, beroende på vilken typ av styrka som används.
Om man ger ett snittpris så som kostnaderna ser ut på veterinärkliniken idag, så ligger en kastration av hanhund som väger mindre än 10 kg på cirka 2000-2500 kr. Därefter stiger priset och en hund över 10 kg får du sannolikt betala kring 3000 kr för.
Kastration för riktigt stora hundar som väger mer än 30 kg blir kostnaden uppe i minst 4000 kr. Ett kemiskt preparat som kastrerar din hund genom att sortera bort könshormonerna under en viss period kostar cirka 1500 kr för ett halvår.
Därefter måste du alltså göra det på nytt om du fortsättningsvis vill hålla hunden kastrerad på kemisk väg. För att kastrera en tik, som är ett större ingrepp där man avlägsnar både äggstockar och livmoder, ligger kostnaden på ca 5500-6000 kr.
När kan tiken kastreras?
Genomsnittligt kan man säga att en lämplig tid att kastrera en hund är när den är i åldern åtta till nio månader upp till ett år, beroende på ras. Det bästa är om man väntar tills tiken har löpt en gång och det brukar också vara det här förhållningssättet som veterinärerna har.
Detta för att den fysiska tillväxten ska bli helt klar och inte bli rubbad i ett senare skede av livet. Det här har med skelett och muskeltillväxt att göra. Det är inte heller bra att vänta för länge om man vill göra det för att förebygga sjukdomar.
Tikar kan utveckla en risk för juvertumörer och om tiken har hunnit löpa två eller tre gånger minskar man inte risken för juvertumör på samma sätt längre.
En frisk tik kastrerar man över dagen och hon får alltså komma hem efter uppvaket då veterinären konstaterat att allting har gått som det ska och att tiken mår bra.
Ingreppet sker genom att man gör ett snitt i buken som börjar från naveln och neråt. När man öppnar upp tar man bort båda äggstockarna och livmodern och syr sedan ihop snittet igen.
Det är i sig ingen komplicerad operation utan här är det narkosen som är utmaningen för veterinären. Men tala med din veterinär innan du bestämmer dig. En erfaren veterinär har sövt hundar många gånger och har sannolikt inga problem med det alls.
Vissa kliniker utför de här operationerna med titthålskirurgi. Det kan vara en fördel eftersom det innebär mindre risk för komplikationer efter operationen.
På äldre hundar brukar man dock föredra att göra kastrationen med ett traditionellt buksnitt eftersom man vill kunna kontrollera organen ordentligt.
Efter operationen måste din tik ta det lugnt i ca tre veckor och i ett antal dagar efter operationen ska hon gå på smärtlindrande och antiinflammatorisk medicin. Hon måste också använda krage för att inte slicka på såret.
Tiken ska rastas försiktigt och promenader i koppel för minimal belastning är jätteviktigt. Tiken får inte leka, hoppa, eller anstränga sig under den här perioden. Hon får absolut inte komma åt att slicka på såret eftersom det kan ge svårläkta infektioner.
När kan hanhunden kastreras?
Den lägsta åldern för kastration på en hanhund är fyra månader, men det vanligaste är att man väntar tills hunden i alla fall är sex månader gammal. Exakt när det är lämpligt att kastrera en hanhund beror på storlek och ras.
Kastration av hanhund är ett enklare ingrepp än på en tik och det går till så att man opererar bort testiklarna med ett snitt ovanför pungen. Pungen blir alltså kvar, men minskar i storlek.
Inför kastrationen
När det är dags att kastrera sin hund ska den senast två dagar före operationen badas ordentligt med ett vanligt hundschampo eller klorhexidinschampo. Det här gör man för att minimera mängden bakterier i pälsen och därmed också göra ingreppet under operationen så kliniskt som möjlig.
För att minska risken för kräkningar under narkosen ska hunden fasta senast från midnatt kvällen innan, men får lov att dricka vatten samma morgon som operationen. Det är också viktigt att hunden rastas ordentligt inför sin operation.
Idag finns det också något som kallas för kemisk kastration som är ett alternativ för den som inte vill ta steget att kastrera sin hanhund.
Man opererar då in ett litet chip som påverkar produktionen av könshormonet och effekten blir exakt densamma som efter en kastrering. Effekten håller i sig ca sex månader, men det finns också varianter som håller upp till 12 månader.
Det finns ingen begränsning för hur länge man kan hålla på med det här. Man kan göra det så länge hunden lever om man vill, men man bör vara medveten om den mycket stora kostnaden detta innebär. Det kan vara ett utmärkt sätt att prova på kastration.
Om du är osäker på om du vill kastrera din hund eller inte på grund av eventuella personlighetsförändringar som till exempel ökad aptit, trötthet, och så vidare kan definitivt kemisk kastration vara ett sätt att helt enkelt testa kastration under en period för att se om resultatet blir så som du vill att det ska vara. Känns det sedan bra kan du ta steget och utföra en riktig kastration.
Ta beslutet om det är värt det eller inte
Nu när du vet kostnaden för att kastrera en hund är det bara du som kan ta det slutgiltiga beslutet om det är värt att göra eller inte. Är de potentiella sjukdomarna som livmodercancer och prostataproblem tillräckligt för att du ska vara beredd på att ta den lilla, men trots allt befintliga risken det innebär med att kastrera din hund?
Andra besvär som kastrering, i enstaka fall, kan leda till är urininkontinens och i vissa fall försämrad pälskvalitet. Kastrerade hundar, både tikar och hanhundar, kan också löpa risk att drabbas av fetma eftersom hundens muskelmassa inte utvecklas på samma sätt.
Kastrerar du en ung hanhund av större ras tidigt kommer den inte heller att bli lika stor och maffig som den skulle bli annars. Allt det här är saker du ska ta i beaktande innan du fattar beslutet om en kastration.
För många är det också hanhundens temperament som gör att man genomför en kastrering. I unghundens fall är det ofta så att hunden blir lugnare och könsdriften försvinner till stor del om man kastrerar den.
Men det är också så att har hunden redan utvecklat aggressivitet och revirmarkering, så är det ändå stor risk att det här beteendet fortsätter efter kastreringen.
Har man det här problemet med en vuxen hanhund är inte kastration en åtgärd man kanske i första hand ska fundera över. Det är snarare så att det kan behövas träning eller konsultation med en hundpsykolog.
Lämna ett svar