När man ska försöka skaffa sig information och läsa på om när man ska kastrera sin hund finner man att det finns lite olika svar för det. Men faktum är att det beror på för vilken orsak du ska göra det; om du har en hanhund eller en tik med mera.
När du söker efter information om det här kommer du också att märka att åsikterna går isär huruvida en kastration är bra för din hund eller inte. Här finns två skolor.
Det finns de som anser att friska hundar aldrig ska läggas på ett operationsbord och ska alltså inte kastreras. Det finns också de som anser att alla hundar ska kastreras om de inte används till avel.
Kastrerade hundar kan, om de kastreras medan de ännu är unga, vara lite mer valpiga och lekiga i sitt beteende. Kastration på unga hundar innebär också att de inte kommer att göra ansatser till att försöka para sig. Hanhundar blir inte längre påverkade av tikarnas löpperioder.
Kastrerade tikar får inte längre blödningar och heller inte skendräktighet efter löpet. I övrigt finns inga särskilda förändringar i beteendet.
Kastrerar du en äldre hanhund som redan till exempel märker revir eller rider på andra hundar finns inga garantier för att det invanda beteendet upphör efter att man kastrerat den.
När man kastrerar en hund efter att könshormonproduktionen har kommit igång, så kommer hunden att fortsätta utvecklas mentalt så som den gjorde innan kastrering.
Ett exempel är om du till exempel har en större hund som kräver mer disciplin än andra raser, som dobermann, rottweiler, eller american bulldog, så kommer den sannolikt att hålla sig lugnare om du kastrerar den vid 6 månaders ålder.
Väntar du längre kommer den att bli större och stadigare och få samma styrka i temperamentet som om den är okastrerad. Så det beror helt enkelt på vad du är ute efter.
Det finns för- och nackdelar med allt och i den här situationen finns det enligt vår åsikt inget rätt och fel utan du måste själv göra en bedömning om det här är rätt för dig och din hund.
När ska jag kastrera min hund egentligen?
Om vi ser till svaret som du sannolikt kommer att få av de flesta svenska veterinärer om du ställer frågan kommer det att bli att för en hanhund gäller ca 6 månaders ålder och för en tik är en sterilisering lämpligast tidigast efter första löpet, vanligtvis vid 8-9 månader.
Många veterinärer anser att de medicinska fördelarna överväger de eventuella detaljerna i personligheten som blir annorlunda om man inte kastrerar hunden.
Precis som för tiken kan hanhunden bli busigare och lekigare längre in i livet om den är kastrerad, men annars finns det inga större skillnader.
Har du en hund där det är väldigt känt att mamman lider av svår skendräktighet, vilket kan vara otroligt jobbigt för hunden, kan det vara en anledning till att överväga en kastrering om du inte ska använda tiken i avel.
Många hundtränare och mer eller mindre självutnämnda “hundkännare” kan vara av en helt annan åsikt än veterinärerna och du får förbereda dig på att försvara ditt val om du till exempel går på hundutbildningar som lydnadsträning och så vidare.
Hur går operationen till?
Vid en kastration av en hanhund opereras testiklarna bort genom att man gör ett snitt framför pungen. Man lämnar alltså pungen kvar, men den blir mindre. Inför kastration ska hunden badas före operationsdagen med ett hundschampo eller klorhexidinschampo.
Detta minskar mängden bakterier i pälsen och gör att hygienen är optimal vid ingreppet. Hunden bör rastas med en rejäl promenad innan operationen och för att undvika kräkningar under narkosen ska hunden inte äta något från och med midnatt kvällen före. Men den brukar få dricka vatten samma morgon som operationen.
Inför operationen undersöker veterinären hunden för att kontrollera att hunden är i bra form och klarar av att sövas ner och opereras. Veterinären kollar också att testiklarna ligger där de ska.
Efter operationen får hunden vakna upp i lugn och ro i en bur på veterinärkliniken. Ofta får hunden en smärtstillande spruta för att minska obehaget. När hunden är ordentligt vaken och operationssåret kontrollerat får ni åka hem igen.
Skötsel hemma efter kastrationen
Du kommer att få detaljerade råd både skriftligen och muntligen om hur du ska gå tillväga för att såret ska läka optimalt efter operationen. Ofta sys stygnen av en typ som försvinner av sig själva.
Du får smärtstillande utskrivet på apoteket och som gör vardagen lättare för hunden dagarna efter operationen. Under de första två veckorna ska hunden rastas väldigt försiktigt i koppel och han får inte hoppa, busa, eller leka då vävnaden behöver läka utan att belastas.
Operationssåret ska du kontrollera dagligen. Såret ska inte blöda, rodna, svälla, vätska sig, eller vara väldigt ömt. Kontakta alltid veterinär om du är osäker på läkningsprocessen.
Kemisk kastration
Har du en hanhund kan du också prova på så kallade kemisk kastrering. Där sätter man in ett litet chip mellan skulderbladen på hanhunden och det här sorterar bort kroppens egen produktion av könshormon och hunden blir på samma sätt som efter en kastrering.
Det här chippet brukar hålla i sig i ca ett halvår. Det kan vara ett bra sätt att prova på om du vill kastrera din hund eller inte. Genom att prova en kemisk kastrering först kan du kontrollera att hunden inte drabbas av oönskade beteendeförändringar med mera. Den här risken är väldigt liten, men många hundägare oroar sig ändå för den.
Att kastrera en tik
Rent medicinskt finns det faktiskt många fördelar med att kastrera en tik. Det man får fundera på är om fördelarna överväger så pass mycket att det är värt att kastrera tiken, om man ändå inte ska använda sin hund till avel.
Var fjärde tik drabbas av livmoderinflammationer och tumörer i äggstockarna eller livmodern. I och med en kastration försvinner den här risken helt och hållet. En tik löper också risk för juvertumörer och även den risken minskar om man kastrerar sin tik.
Umgås din hund mycket med andra hundar, till exempel går på hunddagis, minskar reaktionerna betydligt hos andra hundar och tiken kan få en mer avstressad vardag än vad hon får under de perioder när hon löper bland andra hundar. Naturligtvis måste du då också lita på att hunddagiset ser till att det inte blir oönskade tjuvparningar.
Tiken löper livet ut, så det är inte så som hos oss människor att de träder in i ett klimakterium och slutar löpa. En skendräktighet kan pågå i ca två månader och kan vara rätt så besvärlig för hunden.
Den går upp i vikt, börjar producera mjölk i juvren, och förbereder sig för att valpa. Men så här är det inte för alla tikar. Hos vissa tikar märks löpet mycket mindre och de är mer balanserade efter löpet.
Nackdelen med att kastrera en tik är i första hand övervikten som kan uppstå efter en kastrering. Det här är alltså något man måste tänka på och se till att hålla hunden i form om den är kastrerad. Detta gäller både hon- och hanhundar.
Hur kastrerar man en tik?
Att kastrera en tik är en större operation än att kastrera en hanhund. Veterinären går in i buken och opererar bort livmoder och äggstockar. Vissa veterinärer utför operationer genom titthålskirurgi, men i regel gör man ett snitt i buken från naveln och neråt.
Man väntar tills att tiken har löpt en gång, så att den grundläggande tillväxten är klar och skelettet har utvecklats så som det ska. Det är bra att vänta till efter den pubertala perioden av den här anledningen.
Men man ska heller inte kastrera tiken för sent. Om hunden redan löpt några gånger minskar inte risken för bland annat juvertumörer lika mycket som om man gör det innan.
Eftersom det här är en ganska omfattande operation är det viktigt att ta det lugnt i upp till tre veckor efter operationen, så att såret läker som det ska.
Efter operationen ska hon gå på smärtlindring och antiinflammatorisk medicin minst under några dagar. Du får anvisningar av veterinären om hur du ska göra och recept att hämta ut på apoteket.
Precis som för hanhundarna kommer tiken att ha en krage, så att hon inte kommer åt att slicka sig. Att tiken slickar på såret, vilket ger en infektion, är en vanlig komplikation så det måste man vara försiktig med. Tiken får inte leka, hoppa, eller överanstränga sig under de här veckorna, utan bör promenera försiktigt i koppel.
Fatta ditt eget beslut om när du ska kastrera din hund
Efter den här läsningen har du ganska omfattande information om exakt vad det innebär att kastrera en hund och för- och nackdelarna med det.
Det finns en upp- och nedsida med allting och du får helt enkelt överväga nackdelarna mot fördelarna för att se om det här är något som passar dig och din hund.
Lämna ett svar