Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Du som rider med spö vet att det är stor skillnad på ett dressyrspö och ett hoppspö. Ett hoppspö kan du använda för att exempelvis peta till hästen på bogen med om det skulle behövas.
Men vill du använda spöet bakom skänkeln måste du ta tyglarna i ena handen för att hålla tygeln i den andra. Ett dressyrspö fungerar helt annorlunda, bland annat kan du använda det bakom skänkeln utan att släppa tygeln.
Du för helt enkelt bara handen åt sidan lite grann, så når du hästens sida. Lägger du spöet horisontellt kommer du åt längre bak på hästen.
Ett spö använder du som en förstärkning av skänkeln. Det är viktigt att endast använda spöet i situationer där det är tydligt för hästen vad den ska göra.
Dressyrspöt är nämligen ett ganska enkelt sätt att kommunicera på och fungerar inte att ge särskilt avancerade instruktioner med. För riktigt avancerade instruktioner är det bättre att använda sporrar.
Dressyrspöt lägger du helt enkelt mjukt mot den kroppsdel på hästen som du vill att den ska uppmärksamma. Därav är längden en stor fördel.
Dressyrspö kan därmed vara en ganska förvirrande benämning eftersom det absolut inte är något man slår hästen med. Det är helt enkelt ett styrmedel som man använder på ett försiktigt sätt för att styra hästen med.
Det är inte till för att “klatscha” eller snärta med. Då har man missförstått uppgiften. Ett annat intressant sätt att rida med dressyrspö på är att använda sig av ett vinklat spö.
Du håller det helt enkelt upp och ner och håller i det med den ena handen och låter det vila i armvecket på den andra. På det viset kan du använda dressyrspöet på flera olika ställen på hästens kropp.
Det är ett ganska ovanligt sätt att använda dressyrspö på, men de används ibland av hästfolk som rider in unghästar. Vilket dressyrspö man ska välja är inte alltid så lätt att veta.
Även ridspön bör provas ut och kontrolleras så att det passar dina behov så bra som möjligt. Nuförtiden finns det många ergonomiska ridspön som är bekväma att hålla i och som dessutom ger ett bra grepp.
Många handtag är numera tillverkade av gelé eller rågummi och det gör att du inte tappar spöet lika lätt. Det är ingen bra idé att ha spöet i en ögla runt handleden eftersom det kan ställa till det rejält om olyckan skulle vara framme och du blir avkastad.
Då är ju givetvis också greppet väldigt viktigt och här kommer de nya materialen med in i bilden. Precis som med allt annat går det trender i det här med dressyrspö och du kan nuförtiden hitta spön i alla möjliga upptänkliga färger och som dessutom är utsmyckade.
Vi har i detta test försökt få en så komplett bild av vad dagens moderna dressyrspön har att erbjuda och vi tror att du kommer att hitta ett som passar dig.
Värt att tänka på är också att balansen i spöet ska vara välutvecklat. Ett bra balanserat spö är enkelt att hålla i rätt position och behöver inte greppas hårt för att du ska få den att ligga rätt.
Vår premiumvinnare blev ingen mindre än Karlslund Gelspö som följdes av Pfiff Dressyrspö med Handtag i Fuskläder i mellanklassen. Budgetvinnaren blev Dublin Economy Dressyrspö.
En specialare har vi också med såklart i form av den lite lyxiga Eldorado Dressyrspö med Stenar. Fortsätt läs för att hitta dressyrspöt för just dig och din häst!
Premium: Karlslund Gelspö
Den som vill ha ett dressyrspö för lång tid framöver kan med fördel investera i ett Karlslund gelspö. Du får här ett väldigt bra och stabilt grepp och du som tävlar kan också använda det till detta.
Kvaliteten är mycket hög och här har du ett dressyrspö som du vet verkligen håller. Det ligger bra i handen och ser snyggt ut också - verkligen att rekommendera!
Mellan: Pfiff Dressyrspö med Handtag i Fuskläder
Mellanklassvinnaren är ett ridspö som är definitionen av en produkt i mellanprisklassen - det håller hög kvalité utan onödiga finesser som man måste betala mycket för.
Detta dressyrspö har en glasfiberkärna omgivet av nylon och ett bekvämt handtag i fuskläder. Det är enkelt att hantera, men det är nog bäst att man har lite erfarenhet för bästa resultat av spöt.
Budget: Dublin Economy Dressyrspö
Dublins dressyrspö ger dig ett fullt funktionellt och alldeles utmärkt dressyrspö som funkar både för träning och tävling.
Du behöver inte oroa dig för att du ska tappa det ur handen, det sitter nämligen alldeles utmärkt tack vare bra gummigrepp på spöt.
Special: Eldorado Dressyrspö med Stenar
Glamour kan vara roligt att ha vid tävlingstillfällena, men varför inte också i träningssammanhang? I vilket fall som helst har Eldorado ett snyggt dressyrspö till dig med strass på handtaget. Livar upp vilken outfit som helst!
Varför ska du lita på oss?
Vi som testat dressyrspöna har ridit i många år och har stor erfarenhet av att använda dressyrspön både på tävling och i lektionssammanhang. Vi har varit noggranna med att ta många faktorer i beaktandet vid utvärderandet av de här spöna.
Vem behöver ett dressyrspö?
Den som har en trög häst har stor fördel av att kunna definiera dina instruktioner med hjälp av ett bra dressyrspö. Du som tränar på avancerad nivå och kanske också tävlar behöver definitivt ett dressyrspö.
Så att prova ut ett som sitter bra i handen och som du trivs riktigt bra med gör ditt arbete med hästen mycket enklare och roligare.
Hur kom vi fram till vilka dressyrspön vi skulle testa?
Eftersom vi själva ridit mycket kunde vi tillsammans besluta oss om några dressyrspön som höll tillräckligt hög standard för att de skulle platsa i testet.
Vidare konsulterade vi ett antal tränare och ridlärare och frågade dem vad ett riktigt bra dressyrspö ska ha samt vilka specifika dressyrspön de själva rekommenderade. Inför testat hämtades dressyrspöna hem från horze.se och myone.se.
Hur testade vi dressyrspöna?
Vi använde varje spö vid ett lektionstillfälle och testade ut den i praktiken. Vi kontrollerar dem och betygsatte också material, bekvämlighet, balans i dressyrspöet, och givetvis pris.
Våra favoriter
Premium: Karlslund Gelspö
Karlslund är ju märket med ridsporttillbehör som används av professionella ryttare världen över. De har gjort sig kända för sin höga kvalitet, gedigen research i material, och hög komfort i produkterna. Här har vi ett ridspö i stånd med just den komforten.
Det har ett mjukt geléhandtag som formar sig efter greppet. Detta gör att dressyrspöet sitter exceptionellt bra i handen. Du får en väldigt hög komfort och dessutom är detta ett mycket välbalanserat dressyrspö.
Dressyrspöet Karlslund är svart med ett sobert grått handtag som har en snygg röd detalj längst ner. Loggan är väl synlig på gelhandtaget.
Som sig bör har dressyrspöet ett avslut med ett mjukt syntetsnöre på några centimeter. Det ger dig extra bra kommunikation med hästen. Längden är 112 cm.
Mellan: Pfiff Dressyrspö med Handtag i Fuskläder
Detta är verkligen ett bra dressyrspö från Pfiff som, trots att det är tillverkat i fuskläder, håller mycket hög kvalité. Handtaget har ett snyggt croco-mönster som bidrar till att det känns bekvämt och stadigt att hålla i spöt.
Dressyrspöt består också av en glasfiberkärna som är omgiven av nylon, vilket gör allting mycket mer robust och det gör det också enkelt att hantera spöt.
Spöt må vara enkelt att hantera, men det är inte det bästa nybörjar-spöet, utan här krävs det iallafall lite erfarenhet.
Budget: Dublin Economy Dressyrspö
Dublin har tagit fram ett riktigt fint budgetspö i läderimitation. Handtaget har strukturerat gummi och ger ett riktigt bra grepp när du rider med dressyrspö.
Det är av enkel och snygg design och fungerar i alla sammanhang. Ett bra grepp är A och O och har ett spö bara det brukar det också fungera bra med balansen.
Snöret på slutet är långt och ger en bra kommunikation och påminnelse till hästen att den ska vara uppmärksam. Dressyrspöt finns i en storlek på 100 centimeter.
Det brukar vara lagom för de flesta och är en klassisk längd på dressyrspö. Så till de fina med Dublin Economy: För det betalar du endast en dryg hundralapp!
Special: Eldorado Dressyrspö med Stenar
Eldorado dressyrspö med strass ger dig den där perfekt glamorösa looken på tävlingsbanan. Handtaget är tillverkat i jättefin strass. Det finns olika färger att få handtaget i.
Det ger en superelegant look och du vet att du blir extra elegant när du rider in med det här spöt. Eldorado producerar en mängd produkter för ridsportbranschen, inte minst tävlingsutrustning.
De tillverkar snygga och stilfulla vojlockar till din häst och eleganta dressyrhattar till dig. Så det är elegant hela vägen med Eldorado, kan man ju säga!
Våra utmanare
Horze Darrel Dressyrspö
Horse är onlinebutiken som säljer ridsporttillbehör både i Sverige och internationellt. Förutom att sälja kända varumärken har de också utvecklat egna prisvärda produkter.
Darrel är deras dressyrspö som har en elegant look och ett välbalanserat gummihandtag. Det är läckert och passar både till träning och tävling. Längderna som finns att välja mellan 110 och 120 cm.
Horze Sure Grip Dressyrspö
Här har vi en annan modell från Horze med ett bra gummigrepp. Den är dock lite tjockare och styvare för den som föredrar detta.
Handtaget är grått och svart med en plastknopp i matchande färg och spöt finns i längderna 120 och 130 cm.
Horze Ashton Dressyrspö
Modellen Ashton från Horze är ett snyggt dressyrspö i blått. Det har ett behagligt gelhandtag som gör det möjligt för dig att få ett fast och stadigt grepp om handtaget.
På toppen av handtaget avslutas spöet med en snygg silverknopp. Längderna 100 och 120 cm finns att välja mellan. Priset är förmånligt.
Produkter som utgått
Equipage Ridspö i Läder
Italienarna vet hur man gör ridsportutrustning och det visade de även med det här vackra dressyrspöet. Handtaget har tunt läder och ger ett mycket bra grepp.
Högst upp och längst ner i handtaget finns snygga detaljer i guld. Slutänden på dressyrspöet är en mjuk läderflärp för ökad kommunikation med din häst.
Dressyrspöet är tunt och lätt, vilket är utmärkt för dig som tränar eller till och med tävlar avancerat. Här har du ett spö som inte är i vägen och som enkelt lägger sig i balans på låret.
Equipage har i många år varit marknadsledande och de tillverkar fantastiska produkter med kunnig hantverkskunskap i grunden genom att satsa mycket på design och innovation. Deras dressyrspö är ett exempel på detta.
Det är värt att ta sig en titt på deras utbud av produkter för dig som gillar att satsa på hållbarhet och kvalitet. Trots detta är priset på Equipage dressyrspö inte särskilt högt alls: cirka 170 kronor får du betala.
Myone Dressyrspö
Ett enkelt dressyrspö med gummihandtag och ett knutet svart snöre på slutet. Detta är ett funktionellt dressyrspö som fungerar bra i vardagsträningen.
Handtaget ger ett väldigt bra grepp och det sitter bra i handen i alla lägen. Längderna du kan välja mellan är 90 alternativt 110 cm.
Equipage Dressyrspö med Gelgripp Handtag
Equipage har utvecklat ett dressyrspö med gelgripp. Detta ger ett stadigt handtag som formar sig efter handen och du har därmed ett spö som du vet att du får bra grepp om i till exempel tävlan.
Gelhandtaget är hela 26 centimeter långt, vilket gör att det passar vilket grepp du än har på dressyrspöt. Färgen är svart och längden är klassiska 110 cm.
Aequus Lyx Dressyrspö
Här har vi ett kolfiberridspö som är lätt att rida med och ligger väldigt bra i handen. Spöt är tungt, men ligger bra i handen och ger en lätt men tydlig instruktion till hästen när du använder det.
En silvrig knopp på slutet ger ett elegant och stilfullt intryck. Spöet finns i fyra olika färger, så du kan välja färg efter din outfit om du så vill.
Längden ligger på 110 centimeter. Aequus ridspö har ett gummihandtag, vilket gör att det sitter stadigt och bra i handen.
Frågor och svar
Hur håller jag dressyrspöt på ett korrekt sätt?
När spöet inte är i användning ska det hållas mellan tumme och pekfinger och ligga bakåt i handen. På så vis hamnar det högt upp på låret och ligger inte i vägen för handens rörelser, i alla fall så lite det bara är möjliga.
När dressyrspöet ska användas tar du ett stadigare grepp om det och lägger sedan tillbaka det i viloläget på låret när det är klart. På så sätt stör du inte hästen när dressyrspöet inte är i användning.
Undvik alltid att hålla spöet med lill- och ringfinger eftersom spöet då kan hamna för långt ner och kan komma åt hästen utan att det är meningen.
Skippa att använda öglan vid handtaget. I nödsituationer måste du kunna släppa spöet om du vill eller måste. Dessutom blir det svårt att sträcka det dit du vill ha det när öglan är på.
Vilken hand du föredrar att ha spöet i är upp till dig. Spöet kan ligga i den hand där det är bekvämast för dig. Det kan störa minst att ha den i yttre handen om du rider bana. Det är alltså bra att öva på att kunna ha spöet i båda händerna.
Lämna ett svar