En ridhjälm är ett absolut måste när du ska rida, så att du behöver den är ingen tvekan. Många stall har lånehjälmar till sitt förfogande om du ska börja ta ridlektioner. Det är jättebra och fungerar utmärkt för den som vill prova på ridning några gånger.
Men för den som rider regelbundet blir det oftast ganska snart så att det känns nödvändigt med en egen hjälm. Du vill ha en som har bra passform, är bekväm, och kanske också i den stil som du vill ha den. Nu är det dags att börja kolla utbudet på hjälmar.
Svenska Ridsportförbundets regelverk säger att hjälm ska användas vid all ridning och körning. Enligt statistiken skadas en av tio av hästsparkar, så det är också bra att ha hjälm på vid andra aktiviteter med hästen eftersom det är lätt att bli utsatt för en spark.
Det kan vara longering, voltige, eller liknande. Också om du varit med om ett tillbud med hjälmen så ska du byta ut den. Den kan då vara skadad och ha en nedsatt funktion utan att det syns någonstans.
Hjälmarna ska vara godkända enligt EU-standard för att du ska vara säker på att det ger det skydd du behöver. De flesta hjälmarna som säljs i Sverige idag har märkningen, men det är alltid bra att kontrollera en extra gång.
Det om säkerheten; idag har hjälmar också blivit en accessoar och ett modestatement. För visst är det roligt att tänka på sin outfit när man ska iväg till stallet! Det är givetvis inte annorlunda än vilken annan sport som helst.
Vare sig du löper, utövar yoga, eller går på zumba finns det en enorm marknad för snygga träningskläder. Och detsamma gäller såklart ridkläder och ridhjälmar. Det behöver inte kosta extra mycket att köpa en riktigt snygg i hjälm.
Det finns många trendiga och roliga hjälmar i mellanprisklassen. Viktigt är ju såklart att de sitter skönt och är bekväma också. Man ska inte vara besvärad av hjälmen när man rider.
Den ska man helt enkelt inte behöva tänka på överhuvudtaget, så bra ska den sitta på. I dagens test har vi gått igenom ett antal hjälmar som finns på den svenska marknaden.
I testet har vi enats om att publicera 10 stycken hjälmar som vi ansåg vara mycket bra och funktionella. De har alla olika egenskaper och utseenden, gemensamt för alla är att de håller säkerhetskravet.
Prismässigt är det oftast lönt att handla hjälmar online. Är man orolig över att de inte ska passa eller sitta bekvämt rekommenderar vi att man provar i butik först och sedan köper den på nätet.
I premiumklassen vann Jin Stirrup Icona Fiberglass Ridhjälm. Mellanklassens vinnare blev Ridhjälm med Kristaller och vår utmärkta budgetprodukt blev Casco VG01 Youngster Matt Ridhjälm.
En riktigt spännande specialare hade vi också, nämligen GPA B Vertigo Speed Air Hjälm. Läs vidare för att hitta ridhjälmen som kommer passa just dig!
Premium: Jin Stirrup Icona Fiberglass Ridhjälm
När Jin Stirrup beslutat att producera något brukar det bli en produkt utan motstycke. Så var det med deras stigbyglar och de har lyckats med sin ridhjälm också! En riktigt suverän hjälm som klarar de flesta krav som man kan ställa på en sådan här produkt.
Vi kunde faktiskt inte hitta något dåligt med den här överhuvudtaget. Det går alltid att ha synpunkter på priset såklart, men det gäller också att förstå att högkvalitativa produkter faktiskt kostar en del i vissa sammanhang. Så är det definitivt här.
Mellan: Horze Ridhjälm med Kristaller
Tycker du att många ridhjälmar är tråkiga och intetsägande? Då vill vi visa den här för dig som kombinerar glamour med säkerhet och kvalitet.
Den funkar precis lika bra till vardags som på tävlingsbanan och har allting som du förväntar dig att en bra hjälm ska ha, vilket såklart är viktigast, men det behöver inte betyda en tråkig hjälm.
Ridhjälmen är tillverkad i ABS-komposit och håller den standard som de dyra hjälmarna ska ha. Så får du dessutom sammet och strass på den, det är inte illa!
Budget: Casco VG01 Youngster Matt Ridhjälm
Vill du ha en budgetvariant har du ett jättebra alternativ här. Kanske har du precis börjat rida och inte vill köpa en massa dyra grejer till att börja med eller så behöver ditt barn en bra och prisvärd ridhjälm?
Det här är hur som helst en utmärkt hjälm att börja med. Den finns i storlekar från XXS till XXL, så de flesta hittar verkligen en storlek som passar dem.
Special: GPA B Vertigo Speed Air Hjälm
För en ryttare i fälttävlan, hoppning, eller överhuvudtaget någon som vill ha det så absolut säkert som det bara är möjliga finns GPA Vertigo.
Här är det säkerhet och stötdämpande material som står i fokus. De producerar inte ens hjälmar i särskilt hög takt, enbart för att veta att de ska få fram den bästa och säkraste hjälmen på marknaden.
Varför ska du lita på oss?
Du kan lita på oss eftersom juryn har lång erfarenhet av ridning och har använt många hjälmar av alla möjliga märken genom åren.
Testet är genomfört i samarbete med flera hästtillbehörsdistributörer som även de har erfarenhet och framförallt kunskap om hur forskningsrönen ser ut och hur marknaden utvecklats.
Vem behöver en ridhjälm?
Svenska Ridsportförbundet kräver att alla aktiviteter som går under deras förbund ska utföras i hjälm. Du ska även ha hjälm vid vissa kringaktiviteter, som till exempel vid en veterinärbesiktning av en häst.
Detta för att situationen kan skapa obehag för hästen som gör att den sparkar. En hjälm på huvudet i utsatta situationer kan rädda dig från många svåra tillbud.
Hur kom vi fram till vilka ridhjälmar vi skulle testa?
Vi har läst en uppsjö tester och recensioner av olika upphovsmän. Framförallt så har vi konsulterat kunnigt folk. De som säljer hästtillbehör är verkligen dedikerade hästmänniskor som vet vad de pratar om.
Så vi har fått otroligt kompetent och utmärkt guidning inför det här testet. Ridhjälmar hämtades hem från horze.se och myone.se.
Hur testade vi ridhjälmarna?
Vi har lusläst allt om varje hjälm och studerat hur testerna av dem sett ut när de säkerhetsgodkänts. Utöver detta har vi tillsammans provat alla hjälmar och diskuterat oss fram till resultatet vad beträffar komfort och utseende.
Vi har provat hjälmarna under ridtur och även tvättat alla löstagbara foder på de hjälmar som det fanns. Så du kan lita på att vi har vänt på varenda stens om går att vända på för att detta test ska blir så verklighetsreflekterande och rättvist som möjligt.
Våra favoriter
Premium: Jin Stirrup Icona Fiberglass Ridhjälm
Jin Stirrup är märket som gjorde sig känt för sina fina aluminium stigbyglar med matchande sporrar. Byglarna blev omåttligt populära och finns i stort sett i varje svenskt stall.
Många andra bygeltillverkare har sett dem som förebild när det gäller att tillverka ergonomiska produkter med bra grepp och maximal stabilitet. Nu har de också tagit fram en ny modell av ridhjälmar.
Modellen Icona är en hjälm tillverkad av kompositfiber. Det ger en väldigt bra passform. Innerfodret är löstagbart och kan tvättas i maskinen, ett otroligt stort plus!
På hjälmen finns det nio stycken ventilationshål som gör att den andas bra och inte alls blir så svettig som många andra hjälmar. Rockbandet är tillverkat i vattentåligt äkta läder.
En rolig sak med den här modellen är att den finns i flera färger. Samtidigt har den enkel och stilfull design. Det har varit svårt att få tag på en hjälm i den kombinationen.
Antingen blir det lätt en färgglad hjälm som liknar en cykelhjälm eller det vanliga svarta, antingen i matt, blankt, eller sammet. Men denna är så otroligt snygg och det var speciellt många som föll för den tuffa röda färgen!
Skärmen är lätt flexibel, vilket är bra om den får ta emot stötar. Den har också en öppning och stängningsbar springa. Skärmen har fyra fästpunkter och två punkter för nackskydd. Knäppningen på remmen är lätt att använda.
En hjälm av det här slaget kostar en slant, det får man vara medveten om. Men sedan har man en hjälm resten av livet, om man så vill. Cirka 4800 kronor kostar Jin Stirrup-hjälmen. Den finns också i ett annat utförande.
Mellan: Horze Ridhjälm med Kristaller
Vill du ha en trygg och säker hjälm, men samtidigt lite glamour på ridbanan kan vi varmt rekommendera den här ridhjälmen! Den är tillverkad i ABS-komposit, så det är verkligen en hållbar hjälm som håller måttet.
En hakrem i syntet med smidig knäpplåsning gör det enkelt att få hjälmen på och av. Hjälmen är justerbar baktill, så det är enkelt att få en exakt passform.
Fodret kan du tvätta i handtvättsprogrammet i tvättmaskinen och sedan låta det lufttorka. Hjälmen har andningshål för förbättrad ventilation och mindre bindande av fukt i fodret.
Så ska vi ju inte glömma utseendet! Hjälmen är klädd i svart sammet för ett stilfullt uttryck och så till höjdpunkten; de glammiga kristallerna frampå hjälmen!
En snyggt, enkelt designad dekoration med glittriga kristaller gör den här hjälmen perfekt både till att piffa upp lektionsridningen till vardags med och att se stilfull ut på tävlingsbanan.
Dessutom till ett väldigt överkomligt pris: cirka 800 kronor vilket är vad du får betala för den här i näthandeln. Ridhjälmen kommer även i två olika utföranden.
Budget: Casco VG01 Youngster Matt Ridhjälm
En alldeles utmärkt hjälm som finns i små storlekar för den yngre ryttaren, men även ända upp i storlek 62 cm i omkrets. Designen är enkel och tilltalande och den finns i flera färgnyanser.
Trots att den har alla funktioner som en modern och högkvalitativ hjälm har ser den ändå klassisk ut i utförandet, vilket uppskattas av många.
Hjälmen är tillverkad av polykarbonat och ABS-komposit. Detta gör den extremt tålig för det här är mycket starka material. Skalet är snyggt formpressad och hjälmen har verkligen en snygg treform.
Fodret är tvättbart och antimikrobiellt behandlat. När vi testade att tvätta fodret kunde vi konstatera att det är väldigt snabbtorkande och vid användning även effektivt fuktabsorberande.
Men just den fuktabsorberande delen gör också att det är viktigt att tvätta den ofta. Fodret är tillverkat i slitstark syntet och hjälmen är lätt att knäppa med ett spänne. Knäppningen är även justerbar.
Den här hjälmen kostar ungefär 600 kronor, vilket får sägas vara ett mycket bra pris. Och trots det billigare priset behöver du som sagt inte oroa dig över säkerheten, det här är en mycket högkvalitativ och säker hjälm.
Special: GPA B Vertigo Speed Air Hjälm
GPA-hjälmarna slog igenom stort vid OS i Hong Kong 2008. Sedan dess har företaget inte utvecklat nya modeller utan förlitat sig på framgångarna med de redan utvecklade hjälmarna.
Men nu har det kommit några nya modeller ut på marknaden från företaget GPA! Deras honnörsord är alltid säkerhet. Det är kanske därför de nya modellerna inte produceras i så hög takt eftersom man vill göra grundliga tester först.
När det gäller material på hjälmar går forskningen snabbt framåt och det finns alltid nya rön att ta hänsyn till. Så vi kan förstå att företaget legat lågt med nya modeller.
Det sägs att säkerhetssystemet på de nya hjälmarna ger en dubbelt så stor säkerhet som innan. De har utvecklat en patenterad lösning som dämpar och stöter bort törnar och slag i mikroskopiska omgångar.
På det sättet har man kunnat jobbat fram en effektiv, stötdämpande effekt. Den speciella konstruktionen har hela fyra separata skal! Och materialet då? Ja, det är tillverkat i titan av högsta kvalitet.
Det här är en hjälm som fungerar bra för alla, men som är värd att investera i för dem som rider i terräng eller är aktiv i fälttävlan. Du minimerar risken för skador på huvudet många gånger om med den här hjälmen!
Ett särskilt utvecklat luftflödessystem gör att den inte känns instängd och blir svettig. I nackskyddet har du trippel justering för att få fram en så exakt passform som möjligt. Ungefär 4400 kronor kostar den här högkvalitativa hjälmen.
Våra utmanare
Casco VG01 Mistrall 2 Floral Ridhjälm
Cascos ridhjälm är en väl ventilerad och lätt ridhjälm. Den har ett patenterat säkerhetssystem inbyggt och sitter väldigt bra på huvudet. Ventilationen är utmärkt i hjälmen och den samlar inte svett i fodret i någon större utsträckning.
Hjälmen har ett tufft utseende med en intressant formgivning. Över hjälmen går två linjer och mellan dem sitter det metallnitar som dekoration.
Den är absolut stilren i sitt utseende, men definitivt inte tråkig. Ridhjälmen är säkerhetsgodkänd genom VG01 och kostar ungefär 1500 kronor, vilket är ett bra standardpris.
Uvex Perfexxion Active CC Hjälm
En hjälm som är utmärkt konstruerad för dig som har glasögon. Ridhjälmen har nämligen öronen framme och formgivningen går precis runt själva örat. Hjälmen är tillverkad i hardshell-teknik och håller därmed den säkerhetstekniska standard den ska ha.
Vi provade den med glasögon på och mycket riktigt, det gick alldeles utmärkt. Bra ventilation är det i hjälmen också. Priset för ridhjälmen från Uvex ligger på cirka 1800 kronor, vilket definitivt är värt det.
Back on Track EQ 3 VG1 Ridhjälm
En väldigt intressant teknologi har den här ridhjälmen utvecklats med och tål att tittas lite närmare på. Tekniken imiterar nämligen det inbyggda säkerhetssystem som finns i vårt huvud!
När våra huvuden utsätts för slag kan hjärnan röra sig aningen i cerebrospinalvätskan, vilket minskar slagen som hjärnan då utsätts för.
I tekniken MPS finns ett inbyggt lågfriktionslager som kan absorbera en del av rörelseenergin som kan orsaka skador på hjärnan. Ridhjälmen kan användas för ridning av alla slag. Godkänt enligt VG1. Priset ligger på cirka 1795 kronor.
Uvex Perfexxion II Ridhjälm
Uvex är ett rätt så bra märke på ridhjälmar, så ville vi ha med även denna hjälm, inte bara den som är avsedd för glasögonbärare. Hjälmen har en utmärkt ventilation och skalet finns i två storlekar. Den exakta storleken justeras baktill.
Ridhjälmen är tillverkad i hardshellteknik och har en så kallad monomatisk knäppning, vilket innebär att den är lätt att få upp och sätta fast samt justera på bästa sätt. Priset ligger på cirka 2500 kronor och finns i många färgalternativ.
Charles Owen Ayr8 Leather Look Ridhjälm
Den här är en skönhet och den kommer i några olika utföranden! Ridhjälmen består av sidopaneler i mikrofiber och nät i mitten. 12 stycken ventilationshål gör luftgenomströmningen maximal.
Ridhjälmen är utvecklad för att vara specifikt bra för temperaturreglering, så är du en person som lätt får varmt och blir svettig ska du definitivt titta på den här! En tätslutande ergonomisk passform och en rem i mocka gör hjälmen väldigt bekväm.
Tyget på insidan har invävda silverjoner och har därmed en antibakteriell funktion som också gör hjälmen hygienisk och luktfri. En snygg, förnämlig, och teknologiskt avancerad hjälm som kostar cirka 5030 kronor i hästtillbehörsaffärerna.
Horze HaloRider Ridhjälm VG1
Har du sett en så snygg hjälm! Med smuts och vattenavvisande mikrofiberskal ger hjälmen också högsta komfort. Ventilerande paneler fram och bak gör att luftflödet blir friare och ger svalka under varma sommardagar.
Den är väldigt lätt och sitter bra på huvudet. Dessutom blir du sannolikt snyggast på ridbanan med HaloRiders ridhjälm! Den är heller inte särskilt dyr, nämligen cirka 530 kronor.
Frågor och svar
Vilken märkning gäller för en godkänd hjälm?
EU-kommissionen har beslutat sig för att sätta en ny standard för ridhjälmar. Hjälm ska testas enligt ett nytt regelverk i framtiden. Man anser att den gamla märkningen inte höll tillräckligt hög standard.
Detta är naturligtvis bara goda nyheter för alla ryttare som ska köpa hjälm. Hjälmarna blir i framtiden ännu säkrare än vad de har varit hittills. Du vet att du har en trygg, testad hjälm om den har CE-märket.
Detta är alltså i EU:s märkning för godkända produkter. Grundregeln ska alltid vara att en hjälm ska ha den här märkningen för att du ska vara 100% trygg med att den är säker att använda. En annan märkning förekommer naturligtvis på hjälmar utanför EU.
Köper man en ridhjälm i exempelvis USA och inte känner till hur ridhjälmsmärket testar sina hjälmar får man kolla upp vilka märkningar som är godkända där. Detsamma gäller naturligtvis i alla andra länder utanför EU också.
När måste jag använda ridhjälm?
Svenska Ridsportförbundet kräver att ridhjälm ska användas vid all ridning och körning inom ramen för Svenska Ridsportförbundet. Under samtliga grenar i all tävling ska en godkänd hjälm bäras av deltagarna.
Hakbanden måste också vara felfria och sitta på rätt. En domare har rätt att ingripa om en tävlingsdeltagare inte följer dessa regler. I terrängritt i fälttävlingar måste hjälmarna ha ett överdrag med glättig yta.
Detta är för att den inte ska riskera att fastna i något. Händer det något så fastnar överdraget i det istället och glider av hjälmen. I en annan situation när hjälm ska bäras är vid hästbesiktning hos veterinär.
Lämna ett svar