Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
En värmebalja är verkligen en räddare i nöden när kylan kommer krypande och vattnet fryser i vattenkaren i hagarna. Med en högkvalitativ värmebalja håller du vattnet frostfritt och upptinat och slipper oroa dig för att dina hästar ska bli utan vatten under kalla dagar.
Det finns några olika tillverkare av värmebaljor och de håller alla hög kvalitet och lämpar sig utmärkt för utomhusanvändning och kalla, ouppvärmda inomhusutrymmen. De vanligaste varumärkena på värmebaljor är Helmer och Isobar.
Hur ditt behov av värmebalja ser ut beror givetvis på de yttre förutsättningarna och i allra högsta grad hur badbaljan står. För att isolera baljan ytterligare rekommenderar vi att man placerar den på ett isolerande material på marken.
Det kan vara cellplast eller frigolit som isolerar effektivt från kylan på marken. Ett annat tips att ta till är att placera baljan på ett ställe där du undviker att den utsätts för vind som gör att baljan mycket snabbare kyls ner.
En värmebalja består av en isolerande hink plus en transformator som håller vattnet frostfritt, ofta ända ner till minus 25 grader. Man kan också komplettera en värmebalja med en frostvakt som endast slår på värmen när temperaturen närmar sig fryspunkten. Det här är en liten investering som sparar mycket el åt dig.
Med en värmebalja slipper du hålla minutiös koll på vattnet hos dina hästar och hela tiden gå ut och knacka hål på isen som bildats på dricksvattnet. Kom alltid ihåg att hästarna dricker mycket oavsett väder och också när det är kallt ute.
Utgå inte från att din häst dricker mindre bara för att det är kallt ute för i de flesta fall så dricker den precis lika mycket, men i samtliga fall behöver den alltid en viss mängd vatten.
Helt riktigt är att hästar behöver samma mängd vatten, oavsett utetemperatur. Hästar dricker mest i samband med utfodring och då är det viktigt att tänka på vattentillgängligheten.
Vad beträffar vattentemperaturen har olika hästar olika preferenser och du känner din häst bäst och vet vad den tycker om. Det går alltså inte att säga generellt vilken temperatur som passar bäst för en häst, till exempel på vintern när det är kallt ute.
I premiumklassen vann värmebaljan Isobar 140 l, inkl. Transformator, en riktig lyxvariant som står stadigt på marken och ger tempererat vatten till många hästar. I mellanklassen vann Willab Värmebalja ES Plast 65 L och inte heller den lämnar någon besviken.
Den mest prisvärda produkten vi hittade heter Kellfri Värmebalja 60 l, inkl. Transformator. Specialaren Isobar Värmehink Foga 20 L 60 W 24 V är också en mycket bra produkt. Läs vidare för att hitta värmebaljan för just din häst!
Premium: Värmebalja Isobar 140 l, inkl. Transformator
Premiumvinnaren är riktigt rejäl och här får du tempererat vatten för många hästar. Allt isknackande är ett minne blott och du får en trygg metod och ett fantastiskt redskap för att ständigt hålla behovet med vatten för dina hästar.
Mellan: Willab Värmebalja ES Plast 65 L
Värmebalja från Willab på 65 liter är en utmärkt produkt som du kan använda året runt och värma upp den endast vintertid. Den är effektiv på att värma upp vattnet och 65 litersbaljan är tillverkad av kyltålig plast som gör att den tål många minusgrader.
Budget: Kellfri Värmebalja 60 l, inkl. Transformator
Några riktigt billiga värmebaljor finns inte, men här har vi en på 60 liter som är väldigt prisvärd.
Det beror på att den är av aningen lättare och tunnare plast än de andra modellerna, men det här är en utmärkt värmebalja för dig som har ett par ponnyer eller en ensam häst.
Special: Isobar Värmehink Foga 20 L 60 W 24 V
Isobars mindre värmehink för 20 liter passar dig som har en ensam häst eller ponny och du kan också montera fast den på väggen i kalla inomhusutrymmen, alternativt i värmeskyddet ute.
En jättepraktiskt hink för dig som behöver något lite mindre och smidigare av olika anledningar, men som ändå ger en trygg stabilitet tack vare fästanordningen som medföljer.
Varför ska du lita på oss?
Det här testet är utfört av jurymedlemmarna i deras stall. En panelmedlem hade ansvar för en värmebalja under den vintermånad som de testades.
Vem behöver en värmebalja för hästar?
Det är en väldigt lyckad investering att satsa på en värmebalja till hästarna eftersom det ser till att hästen dricker tillräckligt mycket när det är kallt ute. Det har visat sig att hästar inte gillar iskallt vatten även om du går ut dagligen och slår hål på frosten.
De dricker mycket mer om de har tillgång till tempererat vatten utomhus och du minskar därmed risken för både förstoppning och kolik. Du kan läsa mer detaljerat om det här längst ner i artikeln under “frågor och svar”.
Hur kom vi fram till vilka värmebaljor vi skulle testa?
På marknaden finns ett antal bra värmebaljor till salu och vi tog helt enkelt de märken som är mest omtyckta och tittade närmare på dem i det här testet.
Hur testade vi värmebaljorna?
De användes under en kall vintermånad med mycket snö och var i användning utomhus under hela den månaden.
Våra favoriter
Premium: Värmebalja Isobar 140 l, inkl. Transformator
Det här är en riktigt rejäl kvadratisk balja med en volym på 140 liter. Här slipper du det tråkiga jobbet med att hålla stenhård koll på läget och ge dig ut och knacka frost och is hela tiden.
Plasten har livsmedelskvalitet. Den här standarden är väldigt viktig för just hästar eftersom de är väldigt känsliga djur och kan lätt bli överkänsliga mot plast.
Så du kan alltså känna dig trygg med att den här produkten inte framkallar några allergiska reaktioner hos hästen. Elförbrukningen på den här är 160 KW per timme och värmeelementet är på 260 watt.
Det här är en värmebalja med rejäla mått som rymmer mycket vatten och måtten är på 68 x 44 x 89 cm. Vikten på 10 kg gör att den står stadigt på plats. Du kan även använda den här baljan inomhus i ouppvärmda utrymmen.
Den förhindrar frysning av vattnet ända ner till cirka 25 minusgrader. Den är väldigt lätt att rengöra eftersom den består av hård och tålig plast där själva värmeslingan ligger mellan plastlagren.
Bottnen är dubbelisolerad och värmeslingorna går längs botten och upp i sidorna. Trots att den är tung och stadig så vill du kanske försegla den på något sätt och då fästa den i en stolpe eller liknande.
Avståndet på värmebaljan och transformatorn ska ligga på max 30 m. I köpet ingår en transformator, två stickkontakter, och själva värmebaljan.
Mellan: Willab Värmebalja ES Plast 65 L
Den här värmebaljan från Willab rymmer 65 liter och är väldigt populär bland hästägare och det beror på att den är effektiv på uppvärmning och dessutom prisvärd.
Den värms upp med en värmekabel som är snurrad längs baljans innervägg och djuren kan därmed inte komma åt slingorna eftersom de så att säga är inuti baljan. Den är tillverkad i kyltålig plast och man behöver inte oroa sig för att den ska spricka eller något sådant.
För bästa resultat rekommenderar vi att man fyller värmebalja med trefjärdedelar vatten eftersom frostrisken ökar om du fyller hela baljan med vatten och det går dessutom åt mer el då.
Det går bra att installera en timer som kan styra när värmebaljan ska kopplas på eller av. Under den varmare säsongen kan du fortsätta använda baljan eftersom det är bara att dra ut stickkontakten och använda den avstängd.
Tänk på att markkabeln mellan värmebalja och transformator måste köpas separat och du kan beställa den metervis för att få den så lång som du vill ha den.
Tänk på att ju längre du har mellan transformatorn och värmebaljan, desto grövre markkabel behöver du. På säljarens hemsida finns en tabell för detta.
Budget: Kellfri Värmebalja 60 l, inkl. Transformator
En enkel balja som du kopplar med den medföljande transformatorn Tufvassons 120 a. Stickkontakt medföljer och den här är liten och lätt och väger endast 6 kilo. Trots det så klarar den av att hållas isfri ner till hela -30 grader!
Det här är en jättebra budgetvariant, det råder det ingen tvekan om! Kabeln köper du separat och kan således välja vilken längd du vill ha på den.
Den rymmer 60 liter, vilket gör att den passar bra för minst ett par stycken hästar, både utomhus och i kalla utrymmen inomhus.
Special: Isobar Värmehink Foga 20 L 60 W 24 V
Isobar har också en mindre och rund värmehink som rymmer 20 liter, vilket räcker för dig med endast en häst eller ponny. I köpet får du en transformator och två stycken anslutningar samt ett fäste för väggmontering.
Väggmonteringen är väldigt bra eftersom en hink i den här storleken lätt kan välta. Du kan fästa den i vindskyddet i hagen eller genom en annan konstruktion du väljer.
Innerhinken är tillverkad i PVC-plast och har livsmedelskvalitet. Du med en känslig häst som är drabbad av allergier har alltså ingenting att oroa dig för. Med köpet får du en transformator, två anslutningar, och ett fäste för väggmontering.
Markkabeln mellan värmebalja och transformator köper du separat. Hinken ger garanterat rostfritt ner till -25 grader.
Våra utmanare
Willab Värmebalja Rektangulär 60 L
Precis som premiumvinnaren är det här en kvadratisk värmebalja, men denna är aningen mindre och rymmer 60 liter. Den är tillverkad för att användas utomhus eller i kalla utrymmen inomhus.
Plasten är precis som de andra produkterna livsmedelsgodkända och inte allergiframkallande. Plasten är extra kraftig och värmeisolerande.
Värmebaljan håller sig frostfri ned till -20 grader och vattnet vid den utetemperaturen ger en vattentemperatur på +10 till 15 grader.
Baljan har en inbyggd termostat som startar när den omgivande temperaturen ligger på +3 grader. Det är alltså ingen risk att du slösar på elektricitet i onödan och du behöver inte köpa någon extern termostat.
Riktigt suveränt och smart, tycker vi! Baljan tar 60 liter och har en utmärkt mätskala på insidan. Den står väldigt stabilt på en bred botten. I köpet ingår sladd.
Willab Överdrag till Värmebalja
Till sist vill vi slå ett slag för ett praktiskt överdrag som du kan köpa till din värmebalja! Den passar för flera olika storlekar på baljor och är perfekt att använda när du tar in dina hästar och vill hålla vattnet fräscht över natten.
Då lägger du bara över det här skyddet och vet att inga fåglar tar sig dit för att dricka eller att annan smuts kan ramla ner i vattnet. Väldigt praktisk och att satsa den där extra hundringen det kostar på att köpa överdraget är väl värt.
Frågor och svar
Dricker hästar när det är kallt ute?
De flesta hästar dricker i stort sett lika mycket i alla temperaturer och även när det är riktigt kyligt ute, så behöver de ordentligt att dricka.
Det finns ingen häst som helt avstår att dricka för att det är kallt ute, utan de har i stort sett samma vattenintag oavsett temperatur. Hästar som erbjuds tempererat vatten dricker också mer än de som har kallt vatten där frosten endast är slagen hål på.
Det är alltså också en anledning till att överväga att skaffa en värmebalja; det blir helt enkelt behagligare för hästen att dricka och den kommer att dricka så mycket som den vill och behöver.
En annan anledning till att ha en värmebalja och därmed se till att hästarna dricker mer är att de kan drabbas av förstoppning om de inte dricker ordentligt.
En häst som går ute på vintern kanske får en ökad fodermängd för att hålla värmen och den rör sig mindre. Dricker den dessutom mindre ökar risken för förstoppning betydligt.
Det kan leda till kolik och svår smärta och du blir tvungen att tillkalla veterinär. Även det gör att en tempererad värmebalja är en billig extraförsäkring för dig och din häst.
Lämna ett svar