Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
En kanins boende är jätteviktigt eftersom det är där kaninen vistas när den inte är lös i lägenheten eller i sin lekhage. Ofta tvingas en kanin sitta alldeles för trångt och därmed få svagt skelett och dåliga muskler.
Detta bidrar till uppkomst av sjukdomar och benbrott. Var alltså noga med att du har det ordnat, så att din kanin får röra mycket på sig.
Och i kontrast till detta är det jätteviktigt att den har ett mysigt och fint kaninhus där den känner sig trygg och där den kan sova och vila.
Kaniner gillar också skarpt att hoppa upp och ner på saker så se också till att ha tillräckligt hög höjd på buren så att kaninen kan sitta uppe på sitt hustak. Om det inte är ett stort kaninhus för utomhusbruk såklart.
Hela kaninens boyta bör vara täckt med spån eller hö för att vara så mjukt som möjligt. I kaninhuset kan du lägga en handduk under spånet eller hö för att göra det extra mjukt.
Du kan också ha någon form av fleecetyg eftersom det är lätt att tvätta. Om du har en kanin som gillar att äta handdukar ska du inte använda sådana eftersom bomullstråd kan fastna i mag- och tarmkanalen.
Det gör däremot inte fleece, vilket gör det till ett bra alternativ som du inte behöver vara orolig över att en kanin ska ta skada av att gnaga på. Ett annat underlag som är alldeles utmärkt är tidningspapper.
Det isolerar och ger en mjukare yta än en trä- eller plastbotten. Om du lägger ordentligt med hö på tidningspappret skonar du kaninens känsliga ben och fötter.
Kom ihåg att sågspån dammar mycket och du behöver ha god luftgenomströmning för att använda det materialet som underlag. Ett kaninhus bör alltid ha god cirkulation.
Kaniner är mycket känsliga mot dålig luftcirkulation och det kan orsaka svamp och hudsjukdomar. En kanin kräver väldigt god hygien för att hållas frisk och du måste städa ditt kaninhus ofta.
Det bästa är om du kan göra din kanin rumsren. Det brukar inte vara så svårt. Då blir det mycket lättare att hålla hygienen i huset och i kaninburen och du kan minska risken för många sjukdomar.
Om du har en permanent kaninhage utomhus kan du med fördel koppla kaninhuset direkt till kaninhagen. I det här testet presenterar vi flera alternativ för kaninhus som du kan ha ute. Dessa tål väta och kyla.
För dig som har innekaniner finns det också numera en massa bra lösningar på smarta och roliga kaninhus. Har du blyga och rädda kaniner kanske du vill ha ett kaninhus som har ett avtagbart tak, så att du lätt kan komma åt dem.
Eller så vill du ha ett hus med flera våningar. Ta en titt på vårt test innan du bestämmer dig, så hoppas vi att du får en massa matnyttiga råd och tips om vilket kaninhus du ska välja.
I premiumklassen vann Trixie Natura Smådjurshus. I mellanklassen föll valet på Outback Basic Kaninhus och en fantastisk budgetvariant har vi tack vare det fina gräshuset!
Och som om det inte vore nog har vi en fantastiskt spännande specialare också: Vad sägs om ett morotshus från Rosewood! Läs vidare för att hitta kaninhuset för just dig och din kanin!
Premium: Trixie Natura Smådjurshus
Trixies stora och generösa kaninhus blir garanterat en ynnest för din lilla kanin att bo i. Detta är ett hus avsett att stå utomhus och den är vädertålig.
Kaninhuset kan med fördel kopplas till utehagen eller det arrangemang du har för att kaninen ska kunna röra sig ordentligt.
Mellan: Outback Basic Smådjurshus
Outbacks kaninhus är det perfekta gömstället för din kaninkompis. Dimensionerna på insidan är 36 x 46 cm, vilket passar även för den allra största kaninen. Har du mellanstora eller dvärgkaniner ryms det fler kaniner i huset.
Budget: Gräshus XL
Jag kan nästan 100% garantera att din kanin kommer att uppskatta ett hus som den faktiskt får gnaga på! Det här underbara kaninhuset av torkat gräs gör alla kaniner strålande glada och de älskar att bo in sig samtidigt som de kan gå loss att äta på det.
En riktigt rolig uppfinning och huset har flera ingångar, vilket kaniner brukar uppskatta (något som är instinktivt hos dem är att ha fler “smitvägar”).
Kaninhuset innehåller inga plastdelar eller någon metall. Det består endast av gräs och du kan i lugn och ro låta din kanin går loss på det här huset helt och fullt.
Special: Rosewood Morotshus
Skaffar du det här huset till din kanin kommer det helt garanterat att göra stor succé! För vilken kanin tror du kan motstå ett morotshus? Nej, just det; ingen!
Det här är ett fantastiskt hus, helt och hållet i naturmaterial som det är fritt fram för din kanin att gnaga på. Dessutom är huset stadigt och kaninen kan även hoppa upp och ner på taket, vilket brukar vara en av deras favoritsysselsättningar.
Varför ska du lita på oss?
Testet idag är en sammanställning av produktrecensioner och konsultationer av personal i djurtillbehörsaffärer. Vi har gjort en sammanställning av de mest högkvalitativa och omtyckta husen på marknaden.
De har placerats i rangordning i den här artikeln, men alla är såklart bra alternativ och vilken du väljer kommer bero på din smak, budget, och boende. Vi har alltså inte provat produkterna själva denna gång.
Vem behöver ett kaninhus?
Alla som har en eller flera kaniner behöver ett kaninhus. Precis som alla andra gnagare behöver de ett tryggt och säkert krypin där de kan bo in sig. Det är helt och hållet nödvändigt att ha ett kaninhus.
Hur kom vi fram till vilka kaninhus vi skulle testa?
På nätet finns det omfattande produktrecensioner om kaninhus. Vi har också tagit hjälp av de som kan mest om dessa produkter, nämligen personal i zooaffärer som är kunniga på kaninhus och säljer dessa.
Det har gett oss vägledning om varumärken och vilka egenskaper ett riktigt bra kaninhus ska ha. Vi har på så sätt fått en gedigen grund att stå på inför sammanställningen av det här testet.
Hur testade vi kaninhusen?
Vi testade alltså inte produkterna den här gången utan vi har gjort en seriös och omfattande sammanställning av redan utgiven information om produkterna.
Våra favoriter
Premium: Trixie Natura Smådjurshus
Trixies smådjurshus är för dig som har en kanin ute, permanent eller ibland. Den är perfekt att koppla till en hage och är väldigt omtyckt av de som har köpt den här till sina kaniner.
Kaninhuset har en lucka som du kan stänga och fungerar som en ramp när den är öppen. Kaninhuset är placerad på ben, vilket gör att den håller kyla och fukt borta och säkerställer en god luftcirkulation.
Huset har en utdragbar bottenbricka, vilket gör att du kan städa och rengöra huset på ett enkelt sätt. Du kan dra ut brickan på baksidan, vilket gör det extra smidigt om du har huset kopplat till en permanent kaninhage.
Taket går också att öppna, så att du lätt kan komma åt din kanin om du behöver det. Taket är belagt med takpapp, vilket gör den vattenbeständig och ser till att den klarar vintervädret utan problem.
Du köper huset som en byggsats och tack vare de medföljande instruktionerna är monteringen enkel och smidig att utföra, vilket uppskattas av de flesta.
Kaninhuset består av materialet furu och lasyren gör att huset klarar väder och vind utan problem.
Mellan: Outback Basic Smådjurshus
Basic smådjurshus från Outback är ett jättefint kaninhus som fungerar perfekt för att ge din kanin ett ställe att gömma sig på och ta en tupplur i. Den är perfekt att kombinera med en utehage och materialet är gjort av väderbeständigt trä.
Eftersom du kan öppna takluckan kan du också enkelt rengöra och kolla till dina kaniner när du vill det. Den låsbara framdörren fungerar som en ramp när du öppnar den.
Notera att det givetvis endast är en sovplats och ett kaninhus och absolut ingen bur. Den är ett komplement till buren helt enkelt. Som på alla laserade träytor behöver du regelbundet behandla kaninhuset för att vårda det och få det att hålla länge.
Det finns billiga träoljor att köpa och penslar du in kaninhuset med en omgång olja varje år har du ett kaninhus för många år framöver.
Kontrollera att oljan du använder är vattenlöslig och inte giftig för det skulle inte vara roligt för den stackars kaninen att vistas i ett hus med gift i.
Budget: Gräshus XL
Vad sägs om ett hus av hö till din kanin? Detta är ett underbart litet kaninhus där din kanin kan gömma sig och sedan äta upp det! Gräset är helt utan metalltråd och du kan utan att oroa dig låta din kanin gnaga och äta på huset.
Jag har inte läst om en enda kund som inte varit supernöjd med det här kaninhuset och vars kaniner inte älskat det! Kojan har flera ingångar, vilket kaniner brukar uppskatta. Ju fler smittvägar desto bättre!
Huset har också en bottenplatta av gräs. Det är naturligtvis väldigt uppskattat! För att hålla golvet i kaninhuset extra fräscht kan du fylla huset med hö eller ett litet fleecetyg.
Observera att det här definitivt inte är ett budgethus i bemärkelsen att den skulle vara sämre än något annat kaninhus, tvärtom! Detta är ett riktigt Deluxehus som bara råkar ha ett budgetpris!
Special: Rosewood Morotshus
Vi har ännu mer ätbart på kaninhusmenyn i det här testet! Rosewoods kaninhus är gjort av morot och fyller inte bara din kanins behov att få gömma sig utan den kan även gnaga och idissla med hjälp av det.
Fördelen med den här modellen är att den finns i tre storlekar, så att du kan hitta ett som passar just din kanin. Huset är helt och hållet tillverkat av torkad morot och ängshö. Den innehåller inga farliga delar som din kanin kan skada sig på.
Det är helt enkelt fritt fram att gå loss på morotshuset! En superbra sak med det här huset är att det är väldigt stadigt. Kaniner gillar att hoppa upp och ner på saker och här får de sitt lystmäte genom att de även kan vistas på taket.
Företaget Rosewood har än en gång lyckas göra livet rikare och mer spännande för våra kära små vänner kaninerna!
Våra utmanare
Trixie Kaninhus Jesper i Naturträ
Kaninhuset Jesper är ett gulligt, timrat trähus som kommer att pryda sin plats i kaninburen. Kaninhuset har ett platt tak, vilket inbjuder till att studsa upp och ner på taket, så där som kaniner brukar tycka om att göra.
Eftersom det är ett höghus tar den lite plats trots att den är generös i storlek invändigt. Modellen är låg, vilket kaniner brukar uppskatta eftersom de gillar att känna att de har ett tryggt krypin där ingen inkräktare kan ta sig in.
Rosewood Hyacint Tunnel
Rosewoods fina tunnel är ett perfekt ställe för din kanin att gömma sig på, ta en tupplur i, eller inte minst äta av. Tunneln är tillverkad av hyacint, därav namnet. Det är ett perfekt material för kaninen att tugga på och ger tänderna den slipning de behöver.
För att göra det extra spännande och få tunneln att efterlikna en “riktig” tunnel kan du fylla den med halm eller något annat. Har du en stor kanin finns den i fler storlekar, så att du garanterat kan hitta en som passar just din kompis.
Produkten innehåller ingen plast eller metall. Den största modellen är 15 cm i diameter och 25 cm lång.
Produkter som utgått
Trixie Grete Gnagarhus
Trixies kaninhus Grete passar dvärgkaniner och ger din kompis tillfälle att hålla koll på omgivningen tack vare det lilla fönstret och två ingångar.
Husets mått är 20 x 18 x 35 cm och har ett platt tak som inbjuder att hoppa upp på det. Priset landar på cirka 350 kronor, vilket är helt lagom för ett sådant fint och bra hus.
Savic Cocoon Kaninhus
Kaninhuset Cocoon är ett hus som är designat för att efterlikna en tunnelingång och den får din kanin att känna sig trygg och säker i sin lilla gömma. Ingången är aningen mindre och själva huset vidgas sedan inåt.
Designen gör att din kanin känner sig extra säker. Plast har den stora fördelen att det är väldigt lätt att göra rent. Det platta taket på huset inbjuder också till att sitta på, vilket kaniner uppskattar.
Frågor och svar
Kan man ha en kanin utomhus året runt?
Så länge kaninen har det rent, torrt, och vindtätt går det bra att ha en stor ras av kanin utomhus året om. Kaninhuset i buren ska vara värmeisolerat och fyllas ordentligt med halm som isolerar ordentligt under de riktigt kalla dagarna.
Kaniner är egentligen mer känsliga för överhettning än för kyla. Fuktig och varm luft kan ge kaninen problem med luftvägarna och oavsett om du har din kanin inne eller ute är det alltid väldigt viktigt att du ser till att ha god luftcirkulation i ditt hus i kaninens hus och bur.
Ska jag ha en eller flera kaniner?
Kaniner är flockdjur och vill gärna ha sällskap. Antingen krävs det att kaninen har väldigt mycket sällskap av dig och din familj eller så bör du ha en till kanin.
Allra enklaste är det om du skaffar två syskon med en gång eftersom äldre kaniner inte alltid går ihop. Kastrerar du dina kaniner minskar du risken betydligt för konflikter och givetvis oavsiktliga parningar om du har kaniner av olika kön.
Vad kan jag ge kaninen att gnaga på?
Pinnar och grenar är jättebra. Fruktgrenar med bladen på är något som brukar vara poppis, till exempel från äppelträd. Se bara till att de inte är besprutade äpplen. Det finns också en massa olika gnagleksaker att köpa i djuraffärerna.
Du måste aktivera din kanin och att låta den idissla och gnaga är ett sätt att göra det på. Om du inte ser till att det här behovet är tillfredsställt är sannolikheten stor att den börjar gnaga på saker som den inte får gnaga på - exempelvis möbler och sladdar.
Det senare kan vara direkt farligt dessutom. Så var noga med att alltid ha bra saker att gnaga på i kaninburen. I det här testet har vi ju också med ett par ätbara kaninhus.
Det är verkligen ett underbart sätt att sysselsätta kaninen på och samtidigt ge den ett roligt krypin och en bra sovplats.
Givetvis får du köpa nya hus kontinuerligt, men som sagt, att din kanin är sysselsatt är väldigt viktigt och ju mer roligt du kan hitta på åt den desto gladare och mer harmonisk kanin får du. Det är det väl värt att spendera lite extra pengar på!
Lämna ett svar