Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Alla levande varelser måste på något vis få i sig proteiner och viktiga näringsämnen för att ha tillräckligt mycket energi och detta är inte minst sagt sant för hästar.
Det beror såklart också på hästens ras och på vilket sätt den arbetar och är aktiv, men hästar är gräsätare och behöver mycket grovfoder. Detta är dock inte alltid tillräckligt idag eftersom denna diet inte omfattar deras arbetsuppgifter.
Behöver du exempelvis att din häst ska prestera på en hög nivå i tävling måste du se till att den hålls stark och kry och en basdiet bestående av hö och gräs räcker helt enkelt inte.
Sedan kan hästen också få väldigt många problem om fodret du ger är av dålig kvalité; det kan vara allt från gammalt foder till att det är mögligt. Då kan hästen få kolik eller problem med matsmältningen.
Det är faktiskt vanligare än vad man kanske kan tro och det är därför jätteviktigt att du vet vilket sorts foder och hur mycket du ska ge till just din hästras. Även dess storlek och temperament spelar in.
Man måste också vara uppmärksam på förändringar i hästens beteende och hälsa. Har hästens humör blivit sämre eller är den överenergisk, är pälsen glansig eller matt? Allting kan ha med fodret att göra.
Vi har därför sammanställt detta test för att hjälpa dig att hitta ett bra foder som kommer passa din häst. Det finns några olika sorter med som alla är bra för matsmältningen, så du kommer säkert hitta någonting.
Premiumfavoriten blev ingen mindre än Mühldorfer Mucovital Prebiotic som följdes av mellanklassens vinnare Stephans Mühle Senior Plus Hästfoder. Budgetalternativet blev Eggermanns Derma Vital Cubes.
Våran specialare är ett tillskott som du ska prova om hästens specialfoder inte verkar fungera: Cavalor Digest heter den. Läs vidare för att hitta fodret för din häst!
Premium: Mühldorfer Mucovital Prebiotic
Detta är ett komplett foder utan kornstärkelse eller kemiska tillsatser som är optimalt att ge din häst om den lider av magproblem, och är speciellt bra att ge den om den lider av kroniska magåkommor.
Formulan är växtbaserad och bidrar till en salivavsöndring som gör att överflödig magsyra neutraliseras och att tarmfloran får en ultimat balans och återhämtning.
Mellan: Stephans Mühle Senior Plus Hästfoder
Har du en häst som har kommit upp i åldern och du har märkt av att den är lite kräsen angående fodret den får? Då kan Stephans Mühles foder vara räddningen.
Det är nämligen bevisat att det är lättmottagligt även för de mest kräsna hästar och har en lättsmält formula som ger tillräckligt med energi och gynnar både päls och hovar.
Budget: Eggermanns Derma Vital Cubes
Detta är fodret för dig som vill ha ett budgetfoder samtidigt som du vill ge din häst en strålande päls och hud, både i förebyggande syfte eller om den lider av hudproblem som eksem, mjäll, eller klåda.
Vi hittar konserveringsmedelsfria näringsämnen som är lättupptagliga för huden och en växtbaserad blandning som stimulerar matsmältningsbesvär och håller tarmhälsan balanserad.
Special: Cavalor Digest
Lider din häst av magproblem och inget av de speciella foder du har provat verkar fungera? Då kan du prova Cavalor Digest som hjälper magen att ta upp aktiva näringsämnen och gynnar matsmältningen och tarmfloran.
Varför ska du lita på oss?
Detta test har utförts i samband med hästägare som alla behövde byta foder för deras hästar. De har alltså valt ut ett foder som verkat speciellt bra för just hästens problem och provat det i en månads tid.
Vem behöver hästfoder?
Är du hästägare eller på något vis jobbar med hästar och tar hand om dem måste man vara väldigt medveten om vad den stoppar i sig. Det är din uppgift att se till att den får högkvalitativ mat och vatten.
Ger du hästen hö och gräs är det såklart bra, men med dagens högpresterande krav är det oftast inte tillräckligt. Därför måste du se till att de får ett bra foder utöver hö - och som då inte innehåller hö, havre, eller pellets.
Det är inte bra för någon att äta för mycket av någonting och du måste därför se till att hästen har en balanserad kost - det är nyckeln till en bra hälsa och att den slipper problem med hälsa, magen, huden, och pälsen.
Hur kom vi fram till vilka hästfoder vi skulle testa?
Vi la ut frågan till hästägare i ett hästforum på facebook och fick mycket gensvar av ägare som ville byta foder till sina hästar på grund av diverse problem och som gärna ville dokumentera processen och resultatet och vara med i testet.
Varje hästägare fick hem sin utvalda påse med foder och gav hästen det under en månads tid. Kom ihåg att göra det successivt och låt hästen vänja sig vid det nya fodret i samband med att de får det gamla fodret, så att tarmfloran hinner vänja sig.
Hur testade vi hästfodrena?
Som sagt gav ägarna sina hästar fodret i en månads tid och dokumenterade resultaten. Ibland kan det ta mer än en månad innan man märker omfattande skillnader, så vi har även kompletterat testet med kommentarer från andra hästägare från facebookgruppen.
Alla foder har dock testats på hästar som har ett speciellt behov av just det fodret och vi har sett till att det har varit passande för den hästen (eller rättare sagt har ägarna gjort det).
Med detta sagt är det såklart väldigt individuellt vilket foder din häst behöver och våra fyra favoriter kanske inte passar för just din häst exempelvis, och då passar någon av de andra alternativen hur bra som helst.
Våra favoriter
Premium: Mühldorfer Mucovital Prebiotic
Har din häst magproblem och inget foder du har provat har underlättat det? Då ska du ta en extra titt på prebiotika-fodret från Mühldorfer. Det har utvecklats i samband med hästtekniker och vetenskapsmän och man märker verkligen att det är högkvalitativt.
Det innehåller bara naturliga ingredienser och inget kemiskt har alltså tillsatts, utan fodret är rikt på mineraler, vitaminer, och prebiotika. För hästen med magproblem är detta rena rama jackpotten!
De växtbaserade ingredienserna bidrar till att salivutsöndringen förbättras, vilket bidrar till att onödig magsyra neutraliseras och magens pH-värde balanseras. Detta leder till att tarmfloran återhämtas bättre.
Är det också så att din häst ofta blir stressad, eventuellt under transport, och att magproblemen då kommer tillbaka och den aldrig riktigt blir av med dem, är det bra att kontinuerligt ge hästen detta foder.
Även om hästen lider av magåkommor som är kroniska kan detta foder underlätta problemen betydligt. Det innehåller inte kornstärkelse och ska kunna tas som ett komplett foder utan tillskott.
Detta beror såklart på om din häst har andra problem eller underskott på någonting viktigt, så rådfråga alltid din veterinär om din häst måste ta fodertillskott.
Mellan: Stephans Mühle Senior Plus Hästfoder
Har du en åldrande häst, som kanske har blivit lite kräsen med åren och inte äter fodret som serveras, kanske detta kan hjälpa. Det är speciellt utformat för den seniora hästen och är helt fritt från havre, pellets, och damm.
Detta foder är därför också väldigt lättsmält, vilket äldre hästar kan behöva för att behålla en frisk och fin päls och sunda hovar, bland annat, och för att undvika att drabbas av luftvägssjukdomar som är lätt hänt när de avvisar foder efter foder.
Vi hittar istället vegetabiliska oljor och fullkorn som ger energi och matsmältningen får en boost tack vare prebiotisk jordärtskocka. Detta gör att din häst kan vara aktiv, frisk, och må bra även när ålderns höst slår till.
Stephans Mühle har många bra foder att välja mellan och har säkert någonting för dig som inte har en seniorhäst. Alla deras foder är fria från kemiska tillsatser eller konserveringsmedel.
Budget: Eggermanns Derma Vital Cubes
Har du märkt att din häst har fått problem med pälsen eller rent av fått problem som eksem? Det kan helt enkelt bero att de har ett underskott av någonting och inte får i sig alla de viktiga näringsämnen den måste ha.
Äter hästen för mycket havre kan det påverka hästen negativt och detta foder är alltså helt fritt från någon form av havre. Med detta foder, som istället innehåller zink, selen, biotin, och koppar, byggs hudens skyddsfunktion upp.
Detta händer eftersom fodret är lättupptagligt av huden och näringsämnenas intag blir mer balanserat. Dessutom finns det örter som är bra för päls- och metabolismen och en hög fiberhalt gynnar också matsmältningsbesvär och tarmhälsan.
Så detta är helt enkelt ett bra foder att ge din häst så att du ser till att dess hud- och pälshälsa alltid är på topp. Ett bra budgetalternativ är det också.
Special: Cavalor Digest
Ger du din häst redan ett bra foder, kanske för ett specialiserat problem, men märker inga skillnader eller framgångar kan du testa att blanda i detta tillskott i fodret.
Den innehåller ingredienser, bland annat örter, aktivt kol, och levande jästkultur, som aktivt hjälper din häst att ta upp de viktiga näringsämnena den behöver och gynnar även matsmältningen och tarmfloran.
Lider din häst av mykotoxin, som är en förgiftning från mögelsvampar, är detta en jättebra hjälp på bättringsvägen. Forskare menar att en balanserad kost minskar risken att få det eftersom det ger en bra tarmflora.
Även om din häst inte lider av mykotoxin är detta ett bra tillskott att blanda i fodret om du inte ser någon förbättring på din hästs magproblem. Använd det dock inte längre än 6 veckor.
Våra utmanare
Marstall Havrefritt
Här har vi ett foder som är rikt på müsli och innehåller inget havre, vilket är bra eftersom hästen då inte får ett överskott av havre och kan då enkelt blandas i havre- eller spannmål.
Det innehåller vitaminer och mineraler som är viktiga för hästens hälsa. Fodret passar många olika raser och prestationsbehov och kommer i en förpackning på 20 kg.
Stephans Mühle Hästfoder Kornfritt
Även detta foder är ett superbra val som gynnar matsmältningen. Denna gång är det tack vare en kornfri müsli med mycket råfiber som gör att hästen tuggar mer och intensivare, vilket i sin tur utsöndrar mer saliv.
Matsmältningsprocessen stabiliseras därför och tarmfloran blir mer balanserad. Riskli, lusern, och vegetabiliska fettsyror förser hästen med energi och vitala proteiner som stärker muskeluppbyggnaden.
Eggersmann EMH Cool Müsli
Detta är ännu ett havrefritt foder, som naturligtvis är bra för matsmältningen, men den riktar sig lite mer mot ponnyer eller hästar som har en lägre arbetsbörda eller är vilande.
Äggvite- och energiämnen har reducerats i formulan så att metabolismen ska bli avlastad och balanserad. Hästen får ändå i sig de viktiga näringsämnena den behöver för att vara stark, frisk, och högpresterande. Fodret innehåller även koppar, zink, selen, och magnesium.
Mühldorfer Luzern
Här har vi ett grovfoder som är helt dammfritt, är rikt på fibrer, vitaminer, och mineraler, och är lättsmält. Du kan använda fodret som basfoder till vilken ras du än har, men även om mängden råfiber behöver ökas i hästens dagliga intag.
Fodret är också rikt på protein och kalcium som är organiskt bundet och passar därför perfekt att ge till diande eller dräktiga ston eller till föl.
Produkter som utgått
Mühldorfer Scottish Mash
Här har vi ännu ett foder som är bra för åldrande hästar, men också för hästen som ofta lider av förstoppning eller kolik eftersom fodret gynnar matsmältningen.
Tarmperistaltiken kommer igång bättre, vilket minskar risken att tarmarna blir sura och att ämnesomsättningen ökar. Den är allergivänlig, innehåller prebiotiska substanser, och är smakrik. 15 kg kostar ungefär 280 kronor.
Frågor och svar
Vad ska hästen äta?
Detta beror såklart på vilken ras du har och vad för sorts arbete den utsätts för. En högpresterande häst och en som utför enkelt arbete och ofta vilar kan inte ges samma foder, så allting måste vara väldigt individuellt.
Hästen är såklart i grund och botten gräsätare och i dagens samhälle kräver vi ofta mer av hästen än den klarar av om den endast har en gräsdiet. Därför måste hästen få tillräckligt mycket grovfoder.
Hästens kostcirkel omfattas av grovfoder, kraftfoder, saftfoder, vitaminer, och mineraler och vad hästen än äter måste det alltid vara av bra kvalité. På vintern har hö inte lika mycket näringsvärde och det måste kompenseras med annat.
Dåligt foder kan orsaka jättemånga problem för hästen, bland annat med luftvägarna, matsmältningen, och mögel kan exempelvis orsaka kolik. Ge hästen alltid hö innan kraftfoder eftersom kraftfodret kan orsaka foderstrupsförstoppning om hästen inte tuggar ordentligt.
Du måste även alltid hålla koll på hästens hälsa eftersom det kan ha med fodret att göra; har hästens päls blivit matt eller har den gått upp i vikt? Då kanske du ger fel foder och i fel mängder.
Se till att hålla foderstaten uppdaterad och glöm heller inte att hästen måste dricka mycket vatten för att vara frisk och kry. En häst behöver 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila dagligen. Den behöver ännu mer när den arbetar.
Hur ofta ska hästen äta?
Det är bättre att utfodra hästen med små portioner och flera gånger under dagen än färre stora mål. Den vilda hästen äter väldigt ofta och håller sig på så sätt lugn och tillfreds, annars är det enkelt att den blir irriterad och uttråkad.
Det är alltså viktigt att du tar hänsyn till detta och ger hästen mat flera gånger per dag, ungefär 4-5 gånger, men i mindre portioner.
Lämna ett svar