Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det finns en enorm uppsjö av ridspön på marknaden. Många märken konkurrerar om uppmärksamhet och det finns ett flertal företag som satsar på ergonomiska ridspön som är formade efter låret.
Det gör bland annat att ryttaren slipper byta handposition när det är dags att använda ridspöet. Det är viktigt att balansen i ridspöet är korrekt.
Felbalanserade spön måste greppas hårt för att de ska kunna hållas i rätt position. Det resulterar i att handen kan bli helt stum. Ett välbalanserat ridspö behöver ryttaren bara sluta handen kring med lätthet.
Billiga spön kan ha nackdelen att de har tyngdpunkten för långt ner, men letar du ordentligt så kan du definitivt hitta utmärkta spön i det lägre prisklasserna. Kolla bland annat in vår egen budgetvariant i det här testet.
Det är inte alla som tänker på att spön faktiskt också behöver provas ut. Vill man köpa på nätet kan man alltid testa i butik först och sedan köpa till oftast mycket billigare priser på nätet.
Så några ord om användningen av ett ridspö. Ett ridspö är en del av de hjälpmedel som finns för att kunna samarbeta med och även kontrollera hästen.
Det hela är ett system av hjälper där alla signaler ska ges i rätt turordning och det hela underlättas genom att du rider efter ett speciellt system. Vill du till exempel att hästen ska röra sig framåt börjar du med sätet och först därefter skänkeln.
Efter det tar du till rösten och skulle detta av någon anledning absolut inte fungera kan du trycka ditt ridspö lätt i hästens sida. Att använda spöet ska bara vara en förstärkande uppmaning och aldrig, aldrig ett slag.
Ur rädsla eller frustration av stress kommer aldrig något gott. Det är precis vad som händer med hästen vid överanvändning av ett spö. Det pågår emellanåt livliga diskussioner om att ridspön ska förbjudas.
Faktum är att under vanlig dressyrträning är ridspöet inget annat än ett helt vanligt hjälpmedel som inte har någon starkare eller jobbigare effekt än att ge skänkel till hästen. Alla andra som använder ett ridspö på något annat sätt är inte lämpliga att ägna sig åt ridsport.
I det här testet utgår vi alltså från att ryttaren har en sund och bra helhetssyn på vad ett ridspö ska användas till eller får hjälp av en duktig ridlärare att använda sig av ridspö på ett korrekt sätt.
Med utgångspunkten att ett ridspö är en förlängd hjälp, så kan vi fördjupa oss i saken om hurudant sorts spö man ska ha.
Allroundspön är korta och brukar vara cirka 65 cm. Dressyrspön kan ibland vara längre, men får inte vara längre än en meter för en ponnyryttare och 1,2 meter för en hästryttare. Hoppspö håller en längd på cirka 50 cm.
För orutinerade ryttare är ett allroundspö det absolut bästa. De väger inte så mycket och det är lätt att hålla reda på. En ryttare som ska rida med dressyrspö måste ha stenkoll på var man ska placera spöet vid ridning.
Ryttaren måste kunna ha korrekt handställning, så att spöet naturligt lägger sig vid vecket mellan lår och höft. Det är egentligen rätt så onödigt med dressyrspö för den så att säga vanliga allroundryttaren.
Det bästa och enklaste alternativet är som sagt att ha ett bra allroundspö istället. Tävlar man eller tränar inför tävling är det naturligtvis en annan sak.
Vinnaren i testets premiumklass blev B Vertigo Carbon Dressyrspö. I mellanklassen knep Lamicell Dressyrspö förstapris. Vi har även en bra budgetprodukt i Dublin X-Country Vadderat Spö.
En specialare har vi givetvis plockat ut också och den heter Karlslund Gelspö. Läs vidare för att hitta ridspöt för just dig och ditt ridäventyr!
Premium: B Vertigo Carbon Dressyrspö
En dressyrryttares drömspö kan mycket väl vara detta spö från B Vertigo. Den kommer nämligen i en ultralätt karbonkonstruktion som är så himla enkel och skön att hålla i handen.
Samtidigt får du en otroligt bra balans och ett bra grepp tack vare gummihandtaget, och för den som vill ha lite flair i livet finns det även lyxiga detaljer i silver och en satinfinish.
Mellan: Lamicell Dressyrspö med Strass
Lamicell är ett annat företag som är internationellt kända för sina häst tillbehörs produkter. Här är ett spö som sitter väldigt bra i handen tack vare sitt gelhandtag.
Spöet är dessutom dekorerat med diamantformad strass - det kan knappast bli stiligare än så! Detta utmärkta ridspö fungerar i alla dressyrsammanhang.
Budget: Dublin X-Country Vadderat Spö
Aequus har tagit fram det här mycket förmånliga hoppspöet som även kan användas som allroundspö, tack vare sin längd på 70 cm.
Handtaget är gummiklätt och lite längre än vanliga spön, så det blir både bekvämt att hålla i och så får man ett bättre grepp. Änden på spöt är vadderat för en mildare kommunikation med hästen.
Special: Karlslund Gelspö
Behöver du ett gelspö för din dressyrridning är Karlslund ett spö som är värt att titta närmare på. Gelhandtaget har en otroligt hög komfortnivå och det sitter verkligen bekvämt i handen.
Priset ligger heller inte högre än högkvalitativa dressyrspön av det här slaget. Du får en utmärkt produkt som du kan ha glädje av mycket länge.
Varför ska du lita på oss?
Alla ridspön i testet har provats grundligt av vana ryttare. Vi har kvalitetsprovat dem genom att verkligen böja och dra i dem och vi vet att de här håller måttet rent kvalitetsmässigt.
Vi har också noggrant gått igenom material, jämfört priser, och annat som har varit viktigt för testets genomförande. Det är några riktiga proffs som har utfört detta test alltså.
Vem behöver ett ridspö?
Ett ridspö behövs om man vill kunna ge exakta kommandon till sin häst eller har en trög häst som behöver en extra hjälp för att kunna utföra sina uppgifter.
Vi vill poängtera att ett ridspö endast skall användas genom att försiktigt lägga det på hästens sida och definitivt aldrig snärta till hårt eller slå med det.
Då har man missförstått hela användningen med ridspöet och det blir heller inte till någon nytta alls i den situationen.
För att en häst ska utföra sina uppgifter och förstå instruktionerna måste den känna sig lugn, trygg, och glad. Det blir den endast genom omsorgsfull och vänlig hantering.
Hur kom vi fram till vilka ridspön vi skulle testa?
Genom att höra oss för bland ryttare på två olika stall fick vi fram en mängd olika alternativ att välja mellan.
Även innehavare av djurtillbehörsaffärer tillfrågades. På så sätt kunde vi sammanställa det här testet med de bästa ridspön som finns på marknaden.
Hur testade vi ridspöna?
Vi lät semiprofessionella och erfarna ryttare prova ridspöna vid 3 träningstillfällen. Detta gav dem tillräckligt mycket insikter för att de skulle kunna dra säkra slutsatser om ridspöets kvalitet.
Detta hjälpte dem att fastställa vilket som var den lämpligaste användningen i sammanhanget. Alla spön i testet hämtades hem i nätbutikerna horze.se och myone.se.
Våra favoriter
Premium: B Vertigo Carbon Dressyrspö
Håller du på med dressyr ska du verkligen titta lite extra på detta dressyrspö från B Vertigo. Som namnet förmedlar är det tillverkat i en karbonkonstruktion som gör att verktyget är lätt samtidigt som du får en bra balans i handen.
Handtaget kommer klätt i gummi som gör att du får ett skönt grepp och änden på spöt har en svart flärp. Hela dressyrspöet osar också lyx med detaljer i silver och en fin satinfinish.
Ridspöet finns i hela tre olika längder, nämligen 100 cm, 110 cm, och 120 cm, så du kommer verkligen hitta längden för dig.
Mellan: Lamicell Dressyrspö med Strass
Sugen på något riktigt glammigt i ridspöväg? Då behöver du inte leta längre för här har vi ett som kommer att passa dig som handen i handsken - Lamicell dressyrspö är beklätt med strass!
Det ger en glamorös men samtidigt sofistikerad look till det vackra ridspöet. I änden av spöt finns en liten alldeles lagom stor flärp. Handtaget består av ett gel övertäckt av mjukt gummi.
Ridspöet sitter väldigt bra i handen och är definitivt ett ridspö att tycka om. Handtaget har en knopp av rostfritt stål och det avslutas även med en kant i samma material. Detta gör ridspöet ännu elegantare!
Detta är ett ridspö som passar såväl yrkespersoner som hobbyryttare. Du får ett bra och stabilt hjälpmedel som sitter väldigt bra i handen och som lägger sig bekvämt i vecket mellan lår och höft.
Du kommer inte att bli besviken! Längden på ridspöt är 110 centimeter och priset ligger på ungefär 260 kronor, vilket är normalt i sammanhanget.
Budget: Dublin X-Country Vadderat Spö
Ett utmärkt hoppspö som är både lite längre och mjukare än vanligt för bättre komfort för hästen och hantering av dig själv. Längden på spöt är 70 centimeter och det är alltså handtaget som är längre så du får ett bättre grepp.
Handtaget är också klätt i bekvämt gummi, som bidrar till det bättre greppet, och du vet därmed också att det sitter säkert i handen om du exempelvis är nybörjare.
Sedan kommer vi till det som vi tycker bäst om: nämligen änden på spöt. Det är vadderat så att det blir en mildare kommunikation för hästen, samtidigt som du vet att du får fram det du vill.
Special: Karlslund Gelspö
Karlslund är företaget som drivs i vårt kära grannland, Danmark. De är duktiga på prisvärda hästtillbehör och du kan alltid fynda bland deras produkter och dessutom hitta väldigt innovativ utrustning.
I och med sitt ridspö Karlslund har de utvecklat ett väldigt välbalanserat ridspö som har ett mjukt gelhandtag. Det här är komfort på högsta nivå och det är verkligen fantastiskt att se att ett nordiskt företag satsat så mycket på att utveckla sina produkter.
Gelhandtaget ger hög komfort och ridspöet är väldigt bekvämt. Den lilla svansen på slutet är tillverkad av högkvalitativ nylon och är väldigt lätt. Det ger precis den lilla lätta påminnelsen för din häst när den behöver det.
Även professionella dressyrryttare kan med fördel använda sig av detta. Ridspöet har den anpassade längden för dressyrridning, det vill säga 112 cm.
Våra utmanare
Moorland Rider Rider Flugridspö
Moorland Rider har utvecklat ett finurligt flugspö som är avsett enbart för att hålla flugorna i schack under ridturen. Du använder dig av det genom att fjädra lätt med den kring hästens huvud, hals, och bakdel. Fungerar självklart på dig själv också!
Handtaget är tillverkat i gummi och själva viskan är av jättemjuka, syntetiska band. Den totala längden är 81 centimeter och då är själva skaftets längd 53 cm och viskans längd 58 cm.
Imperial Riding Diamonds Ridspö
Ett supertjusigt ridspö med ett handtag som är diamantbeströdd. Ridspöet är avsett för dressyr och finns i många längder, en klar fördel. Ridspöet finns i fyra storlekar, från 90 till 120 cm. Ridspöt har ett kort men mjukt avslut nedtill.
Det här är ett ridspö som man kan använda med mycket precision. Fungerar alltså även perfekt för den professionella ryttaren.
LeMieux LeGrip Hoppspö
Här har vi ett hoppspö som kommer främja din hoppridning. Du får verkligen en utmärkt kommunikation med hästen då skaftet är tillverkat i polykarbonat, vilket bidrar till spöt lätta vikt.
Samtidigt är den väldigt stadig att hålla i handen och PU-grepphandtaget har designats med motvikt för att få den ultimata balansen under ridningen.
Produkter som utgått
Feldmann Sports Fleck Balance-Whip Dressyrspö
Feldmann Sports är kända för sina ridspön. De har genom åren utvecklat många ridspön som inte går att mäta sig med något annat på marknader.
Fleck Balance har ett bekvämt bambuhandtag och de har utvecklat ett flertal produkter med just bambu i fokus. Produkterna är utvecklade av den välkända professionella ryttaren och tränaren Walter Feldmann.
Feldmanns ridspön är alltid välbalanserade och sitter säkert i handen. Det resulterar i en naturlig, avslappnad handhållning och ridningen blir bra oavsett om du är en professionell ryttare eller en hobbyryttare.
Längden på detta är 120 centimeter och det är därmed avsett för dressyrridning. Har du ridit ett tag eller är säker på att ridning är din grej, titta definitivt närmare på det här ridspöet.
Det ger dig garanterat det hjälpmedel som du efterfrågar när det kommer till dressyrridningen. Ridspöet kostar ungefär 335 kronor, något som får ses som förmånligt i sammanhanget.
Aequus Hoppspö
Behöver du ett hoppridspö eller ett allroundspö är Aequus ridspö ett bra och förmånligt alternativ. Spöet är rött och därmed väldigt dekorativt.
På övre sidan finns en ögla som gör att du kan vara säker på att du alltid har ridspöet till hands, även om du skulle tappa greppet om det. Flärpen är i röd gummi-imitation och fungerar precis som den ska.
Vi gjorde en ganska hårdhänt kvalitetstest av den genom att böja och bända den och den höll verkligen väldigt bra. Så det är en sak man inte behöver bekymra sig över om man tror att det skulle vara sämre kvalitet på grund av priset.
Så är det definitivt inte i det här fallet. Den röda snygga färgen gör dessutom att ridspöt blir en dekorativ detalj som lyfter hela din outfit. Spöet är 65 centimeter och kostar cirka 30 kronor. Ett fynd alltså!
Aequus Happy Hoppspö
Modellen Happy från Aequus står verkligen för sitt namn för man blir faktiskt väldigt happy av dem! Det finns i färgerna vitt rött, rosa, grönt, och ljusblått. Handtaget är av ett fint flätat nylonmaterial, varvat i grå toner, och färgen på själva spelet.
Det här mönstret har också glitter invävt för en glammigare och härligare look. En säkerhetsögla finns också på handtaget. Ridspöet är 60 cm och fungerar både som hoppridspö och allroundridspö. Priset är väldigt förmånligt, cirka 60 kronor får du betala.
Aequus Jr Trollspö
Aequus kan verkligen sin sak när det gäller att utveckla underbarare spön för våra juniorer. Det här spöet heter ju trollspö och det lever verkligen upp till namnet!
Det här lila, glittriga spöet kan göra vem som helst på gott humör. Det är perfekt som dekoration vid uppvisningar och liknande. Ridspöet kostar cirka 65 kronor.
Aequus Jr Rainbow Ridspö
Vi vill givetvis även ha med ett juniorridspö i testet. Rainbow ridspö är ett supergulligt spö i regnbågens färger längs skaftet. Det har ett skönt handtag av konstläder och även en säkerhetsrem.
Flärpen är formad som en liten hand, den är bred och ger en fjäderlätt korrigering till hästen. Längden på Rainbow Junior spö är 65 centimeter.
Frågor och svar
När ska jag ha ett långt alternativt kort ridspö vid ridning?
Som tidigare nämndes är ett ridspö en hjälp som man använder med andra hjälper i ridningen. Ett allroundspö vid vanliga lektioner, ett långt en meters spö vid dressyrträning, och 50 cm vid hoppträning.
Hur ska jag hantera ett ridspö i övrigt?
Det är en jättebra fråga. Hur du hanterar ridspöet när du inte behöver det längre under en ridlektion, eller när du ska hämta ridspöet när du sitter på hästryggen, är väldigt viktiga frågor.
Går du upp till kanten av ridbanan och grabbar tag i ditt spö som ligger på manegekanten kan hästen bli väldigt rädd och kasta sig åt sidan. Det har hästfolk sett många gånger.
Du bör heller inte släppa ridspöet ner på marken under ridlektionen innan du frågat din ridlärare om du är under lektion.
Det är lätt hänt att hästarna trampar på det och det kan gå av och snärta till, så att hästen gör sig rejält illa, varpå det blir total kalabalik i ridhuset.
Detsamma gäller så klart om det ligger spön i stallgången. Så kom ihåg att hantera ditt ridspö noggrant och varsamt i alla väder!
Lämna ett svar