Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Hästar kan lätt drabbas av trampskador beroende på hur de går och vilka aktiviteter de har. Skador kring hovarna på och på dem kan vara väldigt svårläkta, särskilt sommartid.
Boots skyddar hästen från den här typen av skador och kan även användas för att skydda skador vid läkning. Situationer där hästboots kan vara nödvändiga att använda är även till exempel vid körning, transport, och ridning.
För några år sedan fanns det endast några enstaka modeller att välja mellan, men i dagsläget finns det en uppsjö med hästboots i alla storlekar. De kan vara tillverkade i neopren, konstläder, eller gummi.
Att använda hästboots eller inte är en ständigt pågående diskussion hos ryttare och hästägare. Det är spännande tider när det gäller utvecklingen av hästtillbehör där även tanken att hästen ska få må bra står i fokus.
Eftersom ridsport är just en sport blir det ofta fokus på vad vi människor har behov av och kanske inte alltid hästens behov. I detta har hästbootsen kommit till och hur utvecklingen blir i framtiden återstår att se.
Om ett decennium eller två kanske det är helt otänkbart att sko sin häst i järnskor? Vi följer detta intressanta fenomen och ser vad som händer.
Hästboots är jättebra om din häst har svaga vävnader och hovväggar. Att kunna använda en boot vid de tillfällen då hästen är nyskodd och hovarna är ömma lindrar mycket för den.
En svag hov är ofta känslig i hovkapseln och det kan uppstå en hel del problem. Tecken på en svag hov kan vara tunna hovväggar, understuckna och låga trakter, samt ett platt lågt ballparti.
I dessa sammanhang kan det vara bra att kunna lägga in en tjock stötdämpande sula i en sko för att lindra eventuella smärtor och ömmande hovar.
Det finns olika typer av boots och de vanligaste sorterna är i första hand barfotaboots, viktboots, och skyddsboots. Barfotaboots är för att hästen ska kunna prestera i de fall man har en häst som man inte vill eller kan sko.
Det kan bero på hovkvaliteten, kanske drabbas hästen av sprickor när den är på tur i skogen eller så uppstår andra problem.
Samtidigt slits hovarna och rider man och aktiverar sin häst mycket på olika underlag hinner hovarna inte alltid växa ikapp. Då kan man istället sätta på så kallade barfotaboots, till exempel under träningstillfällen.
En annan kategori är så kallade viktboots. Dessa har en inbyggd tyngd på mellan 150 till 300 gram. De används för att träna hästens muskler och göra dem starkare.
Det kan vara i rent träningssyfte eller för att träna upp en häst efter sjukdom. Om man vill träna upp till exempel islandshästar i högre gång används också viktboots av vissa ryttare och hästägare.
Skyddsboots eller medicinska boots är som namnet antyder, en sko som är rehabiliterande genom till exempel akupressurpunkter eller så kan det vara en sko som är utvecklad för att skydda hoven efter en skada.
Då läks hoven snabbare och hästen kan återgå till normal träning och aktivitet. Som du ser finns det mycket att välja på och det gäller att läsa på och även prova sig fram. Men det börjar bli mer och mer populärt med hästboots och även många hovslagare rekommenderar dem.
Vill du använda boots till din häst och samtidigt har höga krav på träning och aktivitet, så måste du vara noggrann när det gäller ditt val av hästboots. Den behöver då sitta på med exakt precision, vara av perfekt vikt, och inte under några omständigheter kunna lossna.
Var uppmärksam på att vissa hästboots kan förorsaka skavning på hästen och då motverkar det ju sitt syfte. Det är därför viktigt att den sitter bra och man kan också lägga i vanligt babypuder på insidan av bootsen innan du sätter på dem. Ett dunderenkelt trick som kan göra susen.
I det här testet går vi igenom några boots som fått bra resultat i tester och har goda omdömen av hästfolk. Deras inriktning varierar, men det finns något här för alla tillfällen. Låt oss helt enkelt sätta igång med testet!
I premiumklassen ställde sig Zandona Carbon Air på prispallen. Vår mellanvinnare blev Veredus Safety Bell Save the Sheep Boots och i budgetklassen vann Covalliero Gummi Boots.
Specialaren vi valde är det spännande Veredus Magnetterapeutiska Hästboots. Läs vidare för att hitta hästbootsen till just din häst!
Premium: Zandona Carbon Air Velcro Heel
Man kan säga att Zandonas hästboots sitter som en korsett runt hästens ankel. Den skyddar och stöttar och fungerar bra i stötdämpningssyfte.
På grund av att den har en välutvecklad andningsfunktion är den behaglig för hästen att använda och hästen störs inte alls av den.
Dessa skor har alltså ingen sula och är lite speciella på det viset. En otroligt intressant produkt som fått många lovord av hästfolk.
Mellan: Veredus Safety Bell Save the Sheep Boots
Veredus Bell Boots skyddar, stödjer, och håller hovarna rätt tempererade. De är utmärkta vid rehabilitering eller som stöd vid träning.
De har ett smäckert och sofistikerat uttryck och ser väldigt snygga ut när de är på hästen. Väldigt fina boots i mellanprisklassen som inte kostar skjortan heller.
Budget: Covalliero Gummi Boots
Vårt budgetalternativ är ett alldeles utmärkt sådant. Vi har hittat jättebra, lätta gummiboots som du kan köpa billigt i tvåpack för att ha hemma i stallet.
De har en mycket stark kardborreknäppning och man behöver absolut inte oroa sig för att knäppningen ska åka upp under en ridtur eller en galopp. De sitter på i alla väder.
Special: Veredus Magnetik Hoof Boot
Veredus magnetterapeutiska boots är otroligt spännande: medicinska skor för hästen! Magnetterapi har blivit populärt vid skador hos hästen.
Det underlättar också läkning av skador och är smärtstillande. Det kan definitivt vara värt att prova en sådan här produkt innan man till exempel sätter in stark smärtlindring eller liknande.
Varför ska du lita på oss?
Panelen som provat ut hästboots en är hästägare med lång erfarenhet och vana att hantera alla typer av utrustning. Alla bootsen är provade vid tre tillfällen, tvättade enligt instruktionerna, och en genomgång av tillverkningsmaterialet har skett på alla hästboots.
Vem behöver hästboots?
I något skede brukar det vara nödvändigt att ha hästboots. Det kan bero på en skada som hästen har fått eller en infektion i hoven eller skenbenet.
Idag är det inte heller alla som vill sko sina hästar. Då kan det vara nödvändigt att komplettera detta med hästboots vid träning, så att hoven hinner växa ikapp.
Hur kom vi fram till vilka hästboots vi skulle testa?
Genom att researcha så mycket vi kunnat kring hästboots i allmänhet och även kring olika märken och funktioner på hästboots. Vi har talat med veterinärer, hovslagare, och innehavare till butiker med hästtillbehör.
Vi har fått omfattande information som vi kunnat använda oss av i testet. Hästbootsen hämtades sedan hem från onlinebutikerna horze.se och myone.se.
Hur testade vi hästbootsen?
Hästbootsen testades genom att vi valde ut ett antal hästägare som frivilligt anmälde sig som testare i olika facebookgrupper för ryttare. Intresset var stort och vi lyckades få tag på ett gäng noggranna och dedikerade testare som har gjort ett jättebra jobb.
Våra favoriter
Premium: Zandona Carbon Air Velcro Heel
Zandona är tillverkade i Italien som i allmänhet är fantastiska på hästtillbehör av många märken. Dessa är utvecklade för att skydda hästens ben och hov från stötar och skav.
De är mjukt skyddande och är extremt stabila tack vare konstruktionen. Det är helt enkelt optimerade för perfekt passform. De är utvecklade enligt en gel-teknik och fungerar särskilt effektivt vid stötdämpning.
De har även en bekväm och skön vaddering. Bootsen har en andningsfunktion med sex stycken ventilhål som sitter i det perforerade neoprenmaterialet. Under skalet isolerar kolfiberpartier lederna och håller dem lagom tempererade.
Den ergonomiska formen har utvecklats genom att Zandona har kopierat hästbenets struktur för en perfekt passform som gör att skon ska sitta säkert på, utan obehag för hästen.
Observera att dessa boots inte har någon undersida, så slits din hästs hovar snabbt kan du komplettera med en tunn gummiboot, eller förstås välja en annan modell.
Den här överlägset högteknologiska hästbootsen kostar cirka 2000 kronor i fackhandeln på nätet och du eller din häst kommer ångra denna investeringen!
Mellan: Veredus Safety Bell Save the Sheep Boots
Vinnaren i mellanklassen är STS Safety boots och dessa är tillverkade i syntetfårskinn och är en utmärkt skyddssko vid de tillfällen eller de perioder när dessa behövs.
Syntetmaterialet har många fördelar: bland annat är det lättare att hålla rent eftersom det torkar snabbare och den behåller också mjukhet och form längre än vanligt äkta fårskinn.
Sand och smuts som smiter in i skyddet stöts ut igen, vilket minskar risken för skav betydligt. Precis som äkta fårskinn reglerar det temperaturen och håller sig svalt när det är varmt ute och värmer sedan upp vid kyla.
Ett plus här för oss tvåbenta är att dessa boots är så otroligt snygga! Företaget har verkligen också satsat på designen och det ger ett sobert och stiligt intryck. Loggan i metall frampå bidrar till detta.
Hästbootsen finns i en färg och det är svart. Två storlekar finns att välja mellan, dessa är medium och large.
Budget: Covalliero Gummi Boots
Covalliero gummiboots är fina, välsittande gummiklockor med en stark kardborreknäppning. Det här satt som berget vid testning och du behöver inte oroa dig över att det ska gå av vid galopp eller liknande.
De är utmärkta vid de tillfällen som du vill ge din häst extra stöd och skydd på hovarna. Har din häst drabbats av sprickor, röta, eller andra åkommor kring hovarna är det här ett enkelt skydd att dra på innan ni ska ut för att förhindra att bakterier kommer in i såret.
Bootsen säljs i tvåpack och finns i färgerna svart och rosa. De är väldigt förmånliga i pris, nämligen cirka 100 kronor förpackningen. Som hittat, säger vi, och suveräna att ha i reserv hemma i stallet ifall något oförutsett händer.
Special: Veredus Magnetik Hoof Boot
Veredus har utvecklat boots med magnetterapi och i dessa finns tio stycken neodymplattor som är fördelade över ballar, hov, och kronrand.
De har en optimal temperaturreglering, vilket reducerar risken för överhettning i senorna. Teknologin här är ett Aerox-material som är fodrat med lycra.
Den medicinska behandlingen med dessa boots är: reducering av svullnad och smärta, stimulering av blodcirkulationen, avlägsnande av toxiner, ökning av läkningsförmåga, och återhämtning och uppbyggnad av muskler och senor.
De är väl lämpade att ha på en stund innan en kroppslig ansträngning ska göras, till exempel en tuffare terrängritt eller hopptävling.
Magnetterapi är en medicinsk metod som används på både människor och djur med hjälp av olika magnetfält. Dessa understöder lymfa och blodcirkulationen, näringsupptaget i cellerna och kroppens immunförsvar.
Magnetterapi avlägsnar också slaggprodukter ur kroppen. När det gäller inflammatoriska tillstånd som ofta hänger ihop med svår smärta kan man minska inflammationen och smärtan med hjälp av magnetterapeutisk utrustning.
Dessa spännande hästboots kostar ungefär 1400 kronor i fackhandel och borde definitivt provas om du har en häst som har skadats. De är fantastiska!
Våra utmanare
Catago Boots Merinoull
Catago har tillverkat ett par enkla fina Bell Boots i konstläder. De har en rejäl kardborreknäppning framtill och en fluffig och mjuk kant i äkta merinoull.
Ullkanter är jättebra eftersom de på ett effektivt sätt fångar upp sand och smuts, men samtidigt är de sköna att ha på. Catago Bell Boots finns i medium och large.
Hansbo Boots Neopren
Hansbo har utvecklat låga boots som är lämpliga att användas när hästen går fritt i hagen. De sitter rejält med en kardborreknäppning som löper omlott på hoven.
Utsidan består av neopren och insidan är ett mjukt fleecematerial. Det kostar ungefär 280 kronor och finns i tre olika storlekar.
Produkter som utgått
Horse Guard Bell Boots
Vi presenterar ytterligare ett par Bell Boots i testet, men här ett par lite enklare till ett billigare pris. Horse Guard Bell boots är i mjukt konstläder med invändigt neopren och i överkanten har vi äkta lammskinnsull.
Dubbel kardborreknäppning gör bootsen stadiga och sköna att ha på sig. De söta hästbootsen kostar ungefär 370 kronor.
Gera Supratex Freedom Boots
Gera Supratex är utmärkta hästboots som passar alla discipliner; från fälttävlan till dressyr. Kombinationen av konstläder och neopren gör att bootsen klarar daglig användning och de har en hög hållbarhet.
Bootsen fungerar också för hästar som är korrigeringsskodda eftersom det ger ett lätt tunt och bra skydd för hoven. Hästbootsen från Gera är stötabsorberande, bekväma, och skaver inte på hästen.
De spricker heller inte och har en mjuk rullad kant. De är vattenavvisande och drar inte till sig svett och bakterier.
HV Polo Bellboots Brandson Pied
Vad sägs om Bellboots i hundtandsmönster? Detta är sannerligen något för den trendkänsliga hästägaren som ville sticka ut lite extra. Brandson Bell Boot håller också hög kvalitet och har en flexibel passform.
De sitter tack vare detta på väldigt bra. På insidan sitter en mjuk neoprenlindning som ger hästen ytterligare komfort.
Majyk Equipe Biofoam Over Reach Boots
Här har vi ett par boots som är perfekta både för tävling, ridbana, och turer i skogen. Taggiga kvistar och gräs fastnar inte på boots av det här slaget. Dessa har den mycket bra passform och fästs med ett stadigt kardborreknäppe.
De är gjorda i stötdämpande material och även med antiskavfunktion. Hästbootsen är vatten- och smutsavvisande och har en effektiv andningsfunktion.
Frågor och svar
Behöver jag sulor i mina heltäckande hästboots?
De som använder hästboots som även har en undersida undrar ofta om det ska vara en extra sula i botten. Det beror helt och hållet på om hästen behöver mer stötdämpning på grund av en svag hov eller stråltryck på bakre hovarna.
Eller för att ge stimulans och support för korrekt utveckling av benet och hoven. Har du fattat beslutet att inte sko din häst måste du också ta ställning till om du behöver extra tillbehör för att understödja fotens utveckling och stärka friska vävnader.
Vid rehabilitering finns det även då särskilda sulor som man kan sätta i bootsen. Dessa absorberar stötar extra bra och minskar strålningen upp i benet.
Hur vet jag att bootsen är i rätt storlek?
När du får hem bootsen provar du den genom att först sätta på dem ordentligt, men behåll plasten på. Lyft upp hoven och försök snurra på bootsen.
Hela hoven ska då följa med i den rörelsen och det ska inte glappa överhuvudtaget runt hoven. Kan du vrida hästbootsen så är de för stora. Har du provat bootsen med plasten på kan du också returnera dem om du behöver.
Lämna ett svar