Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Ibland kan det faktiskt vara motiverat att använda munkorg. Ett sådant tillfälle kan vara om du har en hund som nafsar efter dig när du trimmar den eller klipper klorna. Din hund kanske är osäker i lek med andra hundar och kan göra obekanta hundar illa.
Givetvis är en munkorg bra då, tills du vet att du jobbar bort den här oron. Om din hund skadat sig och du måste ta hand om och sköta den på olika sätt kan en hund i smärta nafsa efter dig. Då kan det vara bra med en munkorg.
För omvärlden kan det förstås se skräckinjagande ut med en munkorg, men har du problem med din hund och du tränar den i olika sammanhang är det ett oerhört bra verktyg att ta till.
Du får svälja stoltheten där och använda hundkorg i alla fall. Och tänka att det är tillfälligt. Är din hund spänd och lätt stressad kan det vara bra att ha på en munkorg bara av den anledningen att den blir mer avslappnad i hundsällskapet.
När du vänjer din hund med munkorg kan du exempelvis lägga en godis i den för att det ska bli lättare att få på den. Det blir ett enkelt sätt för hunden att uppskatta att ha den på sig.
Ta av den och ge mer godis och sätt på den igen. Då blir munkorgen något positivt för hunden att ha på sig. Om det plötsligt finns giftiga ämnen i marken i området där du bor är munkorgen det enklaste sättet att fortfarande kunna gå ut med hunden.
Det är ju inget vi behöver konfronteras med till vardags här i Sverige som tur är, men visst är det bra att ha sådana här kunskaper.
Så har vi hunden som konstant äter saker den inte ska. Efter en magoperation till exempel gäller det att undvika att hunden får i sig främmande föremål i kroppen igen.
Då är verkligen en munkorg en räddare i nöden. Så det finns många tillfällen som det kan vara bra att ha en munkorg till hands!
I premiumklassen vann Baskerville Ultra Munkorg. Mellanklassens vinnare föll på Trixie Skyddskorg och budgetvarianten landade i Buster Munkorg Plast Boxer.
I specialkategorin har vi en lite annorlunda vinnare, spana in den: Halti Nosgrimma. Läs vidare för att hitta munkorgen för just din hund och situation!
Premium: Baskerville Ultra Munkorg
En jättefin munkorg där din hund kan dricka, belönas med godis, flämta, och annat som är viktigt. Lätt, smidig, och sitter bra på huvudet.
Man kan nog inte önska sig mer av en munkorg faktiskt. Fungerar på grund av de här egenskaperna alldeles utmärkt som träningsredskap.
Mellan: Trixie Skyddskorg
Trixies munkorg i nättyg och polyester är bra att ha vid enstaka korta tillfällen när din hund är stressad eller du gör något, kloklippning exempelvis, som den inte gillar, eller för att förhindra från att äta giftiga föremål.
Det kan vara ett veterinärbesök också. Då är den här perfekt. Du kan dock inte ha den på promenader och under träning eftersom den här fungerar så att den håller din hunds mun stängd.Budget: Buster Munkorg Plast Boxer
En munkorg avsedd för trubbnosade hundar och dessutom en väldigt billig sådan. Den är tillverkad i tålig plast och hunden kan ha munnen öppen när den vill det. Du kan därför ha den här på promenader och liknande.
Special: Halti Nosgrimma
Det här brukar jag kalla munkorg light och kan vara ett bra alternativ om du tränar hundmöten med munkorg. Med denna blir det svårt att göra utfall; din hund följer dig enklare och mer motiverat. Är värd att ta en närmare titt på anser jag!
Varför ska du lita på oss?
För att få intresserade personer till det här testet efterlyste vi hundägare i några facebookforum. Deras anledning till munkorg varierade, vilket bara var en fördel.
Någon ville träna en hund som gjorde utfall mot andra hundar, någon annan hade en hund som åt allt den kom över när den var utomhus. På så sätt fick vi ihop till en grupp dedikerade testare.
Vem behöver en munkorg?
Som jag sade innan finns det flera skäl att att använda munkorg, det behöver inte alls vara för att det är en aggressiv hund.
Det kan ha att göra med återhämtning av en sjukdom, vård, eller att du vill undvika att den får något i sig utomhus som den inte ska få.
Hur kom vi fram till vilka munkorgar vi skulle testa?
Genom att fråga oss fram bland hundtränare i landet. Vi läste också tester på nätet och fick tack vare det en komplett bild av vilka munkorgar som kunde vara värda att testa. Vi hämtade hem dem från zooplus.se, vetzoo.se, och arkenzoo.se.
Hur testade vi munkorgarna?
Vår testpanel hade en munkorg var under en månad. Vi gick sedan igenom resultaten tillsammans i ett skypemöte och därefter kunde vi ge munkorgarna placeringar i testet.
Våra favoriter
Premium: Baskerville Ultra Munkorg
Baskerville är en omsorgsfullt utformad munkorg som är både extremt bekväm och samtidigt säker. Plasten är utformad för att vara extremt hållbar och det kan det verkligen intygas att den var.
Den är lätt att sätta på med endast tre fästen. Munkorgen sitter stadigt och bra på, utan att halka omkring. Under hakan finns också en ögla som du kan fästa i halsbandet som ytterligare säkerhet.
Du kan faktiskt också sticka till hunden godis med den här, vilket gör det till ett suveränt träningsredskap. Perfekt om du har specifika problem med hundmöten och liknande.
Du kan tryggt träna hunden och känna dig säker på att inget farligt kan hända. Hunden kan göra allt den behöver med den här munkorgen. Den kan flämta, dricka, och matas ur handen med munkorgen på.
Den är verkligen överlägsen det mesta vi provat! Den var ergonomiskt utformad och satt väldigt bra på hunden. Den finns hela sex storlekar.
Mellan: Trixie Skyddskorg
En perfekt munkorg om du har en hund som nafsar vid de tillfällen du ska sköta om den, till exempel vid kloklippning eller pälsklippning. Eller på veterinärbesöket. Den är tillverkad i polyester och är väldigt mjuk med ett nätmönster.
Munkorgen här håller hundens mun stängd, vilket är helt onaturligt för en hund, så jag vill betona att den här endast ska användas vid enstaka, korta tillfällen och när du är med. Lämna den aldrig obevakad med den på.
Gillar din hund att äta allt som kommer i dess väg, men du vet att det finns giftiga föremål ute på promenaden är detta även ett väldigt bra skydd, så att den inte får i sig det.
Ska ni till veterinären är ett tips att du övar att sätta på och av den i lugn och ro hemma innan. Det är viktigt att den får vänja sig med den långsamt. Även den här finns i många storlekar; du kan välja mellan sex olika.Budget: Buster Munkorg Plast Boxer
Här har vi en riktigt billig och funktionell munkorg för hundar med kort nos, såsom boxer och liknande. Den är tillverkad i kraftig plast och har en extra nosförstärkning. Du fäster ett läderband runt nacken och då sitter den stadigt på plats.
Hunden kan flåsa i den, men det är inte så lätt för den att dricka och ta emot godis i den. I övrigt är det här en utmärkt munkorg att ha på promenaderna och liknande.
Den här fungerade väldigt bra till våra trubbnosade kompisar. Det är svårt att hitta bra munkorgar om du har en boxer, bulldog, eller liknande. Men här har de verkligen lyckats att framställa en som sitter bra på hundens huvud.
Halsstorleken är ungefär 70 centimeter och du kan justera den cirka fem till åtta centimeter. Buster har också en till munkorg i plast för andra raser.
Special: Halti Nosgrimma
Vi tar ett litet avsteg och visar er en intressant specialare som kan vara ett alternativ till munkorg om det är ett träningsredskap du behöver.
Har du en hund som är ofokuserad på dig och gör utfall mot andra hundar kan det här vara något som är intressant för dig att prova.
När du har den här på kan du styra och kontrollera din hund på ett annat sätt som kan ge effektiva resultat. Utan extrema metoder.
Du kan styra din hund på ett mjukt sätt med den här grimman. Du har kontrollen genom styrningen och med leveransen kommer det också en guide för hur du kan träna hunden med den.
När hunden slutar dra kan den återigen öppna käkarna. Du kan på så sätt hålla den kort och se till att den backar så fort den gör utfall eller drar.
Grimman har en extra säkerhetsrem så det är ingen risk att hunden tar sig ur den på något sätt. Nosgrimman som fungerar som en ‘munkorg light’ finns i flera storlekar.
Våra utmanare
Kruuse Munkorg
Här har vi en munkorg där du, precis som med premium-munkorgen, kan både ge godis och vatten till din hund trots att den har den på sig. Munkorgen är utrustad med ett säkerhetsband, så hunden inte själv kan få av sig munkorgen.
Ett plus för steglöst justerbara remmar. Munkorgen från Kruuse finns i sex storlekar.
Petster Munkorg i Nylon
Denna munkorg ska du införskaffa om du har en hund som inte kan rå för sig att bita och tugga på precis allt. Den är tillverkad i nylon, men har också nätdetaljer som är väldigt slitstarka.
Den går att justera och upptill, ovanför näsan, har den ett extra kardborreband som gör att passformen blir optimal för vilken hund som än använder den. Återigen borde den användas under korta stunder.
Buster Munkorg
Vår sista munkorg i testet är en annan variant på den typen av munkorg du använder när du behöver förhindra att hunden nafsar efter dig eller en veterinär under en undersökning, kloklippning, eller sårvård.
Den här munkorgen är i mjuk och skön polyester och tränar du hunden försiktigt med att bära den kommer den att fungera utmärkt och du behöver inte oroa dig för att den är obekväm eller skaver på din hund.
Munkorgen sitter stadigt och bra och vår testhund verkade inte ha några problem med den alls. Finns i hela åtta storlekar.
Frågor och svar
Kan en munkorg få hunden att sluta skälla?
Nej, det kan den nog vanligtvis inte. En hund måste ha tillräckligt mycket utrymme i inkorgen för att kunna andas med öppen mun och det betyder att den kan skälla också. Har du problem med en skällande hund så måste du träna den på annat sätt.
Kan en munkorg få hunden att sluta bita?
Ja, det kan den, om man tränar den samtidigt. En munkorg kan inte ersätta träning men den kan vara en del av den. Och den kan skydda hunden från att hamna i farliga situationer under tiden.
Kan munkorgen få hunden att sluta tugga på saker?
Nej, det kan den inte. Då måste du träna din hund. Biter den på saker, till exempel när den är ensam hemma, beror det på att den känner sig övergiven.
En annan sak är att den är understimulerad. En munkorg kan du endast använda korta stunder i taget, till exempel vid promenader och liknande.
Hur ska en munkorg sitta?
Har du tänkt att ha munkorg när du är på promenader eller när hunden ska träna längre stunder måste det vara en sådan där hunden kan flämta, dricka, och ta emot belöningar.
Ska du ha munkorgen när du klipper klorna och liknande kan det räcka med en där munnen hålls stängd. Men det är bara för väldigt korta stunder du kan ha en sådan på den.
Hundar svettas genom tungan och andas genom munnen. De ska finnas ett avstånd på minst en centimeter mellan nos och munkorg.
Hur vänjer jag min hund med munkorgen?
Du måste sannolikt träna den på det, det är inte troligt att den accepterar munkorgen från första början. Ta på den korta stunder och ge mycket godis. Efter ett tag kan du förlänga stunderna.
Ta det lugnt och stegvis, så att hunden inte blir rädd för munkorgen och vägrar använda den överhuvudtaget. Placera godis i munkorgen, det brukar vara en bra motivation för hunden att sätta på sig korgen för första gången.
Ha på den några sekunder och placera in ännu en ny godis. Så där håller du på. Ta paus och fortsätt senare om hunden tröttnar.
När du kommit så långt att du kan fästa munkorgen på hunden, stick in godis genom gallret. På det här sättet uppnår du ganska snabbt dina mål och kan börja träna med din kompis på allvar. Lycka till!
Lämna ett svar