Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
När en sadel hänger korrekt på sin sadelhängare ska den ha ett bra stöd under, så att stoppningen inte kan forma sig. Stigbyglarna bör hänga rakt ner. Många gör misstaget att korsa upp dem på sadeln.
Men att ha smutsiga stigbyglar på sadeln sliter på den i onödan. Dessutom kan kåpan, som skyddar fästet till stiglädret, börjar bukta uppåt. Det är verkligen obekvämt och något som kan bli svårt att komma till rätta med igen.
Vi ska komma ihåg att den mesta tiden hänger faktiskt sadeln på sin sadelhängare. Det är inte så konstigt att stoppningen kan ta form efter den. En sadelhängare bör inte komma i kontakt med stoppningen för att skona densamma.
Man kan också konstatera med tanke på detta att en sadelhängare må vara en liten detalj i stallet, men ack så viktigt. Det handlar inte bara om din sadels bevarande utan även din hästs hälsa!
En sadel som börjar forma sig efter en felkonstruerad sadelhängare kan orsaka skador på din hästs brosk, leder, eller muskler. Många hästar går runt med värk från obekväma sadlar utan att säga något.
En sadel måste vara perfekt anpassad för hästen och då gäller det också att den hänger på ett bra och korrekt sätt när den inte är i användning. Läder är ett material som formar sig mot det den ligger mot och det gäller att vara extra uppmärksam på detta.
Även när du är på resa är det bra att ha en portabel sadelhängare i beredskap. Det finns också smarta trix att göra temporära sadelhängare av rep m.m., vi delar med oss av ett sätt sist här i testet under sektionen Frågor och svar.
Det kan vara praktiskt att ha en sadelhängare som du kan fälla in när den inte inte används. Det beror ju förstås på var du har sadelhängaren upphängd. Som allt annat finns sadelhängare i varierande kvalitet.
En sadelhängare bör hur som helst sitta rakt ut från väggen. Börjar den med tiden böja sig, så glider sadeln av. Vill du att din sadelhängare ska kännas stadigare kan du också klä in den med skumgummi för att få en yta som gör att den inte glider så lätt.
En sadel kan vara den enskilt största investeringen du gör till din häst. En handgjord, speciellt utprovad sadel kostar cirka 20.000 kronor.
En färdig tillverkad sadel ligger på omkring 10.000 kronor. Vilken sort du än har, så vill du se till att sköta den på ett absolut perfekt sätt. En sadel bör absolut inte ligga på golvet!
I premiumkategorin vann utmärkta Horze Lockable Sadelhängare. Mellankategorin vanns av Kerbl Sadelhängare och ett jättebra budgetalternativ har vi i Horze Sadelhängare.
En specialare finns också, nämligen Sprenger Sadelhängare. Läs vidare för att hitta sadelhängaren för just dig och se till att sköta om din sadel!
Premium: Horze Lockable Sadelhängare
Har du någon gång tänkt att det vore tryggt att kunna låsa fast din sadel i sadelhängaren? Då slipper du fundera på det eller leta längre för Horze har nämligen tagit fram en sadelhängare med låsfunktion!
En superbra extra försäkring och en trygghet för dig när det gäller en så stor investering som en sadel. En väl värd investering!
Mellan: Kerbl Sadelhängare
En rolig sadelhängare som kan fås i flera olika fina färger! Här kan du piffa upp stallet och sadelväggen genom att hänga upp sadelhängare på flera olika färger!
Budget: Horze Sadelhängare Hopvikbar
Tycker du det är obehagligt när sadelhängare sticker rakt ut i en smal gång? Här har Horze löst problemet, tack vare en ihopvikbar sadelhängare.
Med ett enda grepp lägger du den platt mot väggen när du har lyft av sadeln. Så är det bara att fälla ut den igen när du har ridit klart.
Special: Sprenger Sadelhängare
Spränger sadelhängare är också en modell som du kan fälla in mot väggen när den inte är i användning. Den har ytterligare en fin funktion och det är att den går att fixera med en speciell inbyggd fjädermekanism.
Det är helt enkelt ett praktiskt och bra sätt att höja säkerheten på i stallet och kan verkligen rekommenderas till dig som har det trångt eller där det finns många personer som jobbar i stallet.
Varför ska du lita på oss?
Vi har sammanställt detta test tillsammans med personal på ridskolor samt innehavare av ridsportaffärer. Vi har kontaktat dessa två grupper och frågat dem om deras råd och åsikter.
Vi ville bland annat få reda på de bästa lösningarna för att hänga upp sadeln på när den inte används. Vi har också läst många artiklar om sadelhängare som finns på den svenska marknaden. På basen av det här har vi sammanställt testet som ni kan läsa här.
Vem behöver en sadelhängare?
Svaret på den frågan är enkel; alla som har en sadel behöver en sadelhängare. Sadeln är ett känsligt arbetsredskap och den måste vara i absolut toppskick för att fungera bra på din häst. En sadel som omformar sig efter en dålig sadelhängare kan faktiskt skada din häst.
Hur kom vi fram till vilka sadelhängare vi skulle testa?
Efter att vi fått fram ett antal märken på sadelhängare som är omtyckta av dem som använder dem dagligen, så undersökte vi dem själva genom att kontrollera material, upphängningsmekanism, och allmän kvalitet. Sadelhängarna hämtades hem från horze.se och myone.se.
Hur testade vi sadelhängarna?
Efter att vi fått rekommendationerna av dem som redan använder sadelhängare i praktiken undersökte vi i panelen dem noga. Vi poängsätta dem och rankade de topp 9 som slutligen hamnade i det här testet.
Våra favoriter
Premium: Horze Lockable Sadelhängare
Har du din häst uppställd på ett stall som är stort och där det passerar mycket folk vill du kanske ha din sadel låst. Det är också en extra försäkring mot inbrott.
Sadeln är en stor investering för många och man vill inte bara sköta den minutiöst utan även verkligen vara säker på att den inte försvinner.
Den låsbara sadelhängaren från Horze har en sinnrik låsmekanism där du lägger över en slags metallögla över sadeln när den är placerad på sadelhängare.
Framtill kan du sedan låsa med hänglås. Konstruktionen är sådan att det inte går att lyfta upp sadeln från sadelhängaren när låset är påsatt - smart och praktiskt! Som sadelhängare fungerar den jättebra och som den ska.
Låset ligger inte och skaver mot sadeln och den tar inte heller mer plats än vad en vanlig sadelhängare gör. Den är lätt att låsa och låsa upp. Fastsättningsanordning och skruvar medföljer i köpet.
Mellan: Kerbl Sadelhängare
Mellanklassen bjuder på en traditionellt konstruerad sadelhängare. Materialet är metall övertäckt i ett plasthölje. Sadelhängaren är stadig och lätt att hänga upp.
Äger du ett ridstall eller har många sadlar är ett roligt tips att välja ett helt gäng i olika färger och hänga upp! Just färgen är ett klart plus med den här funktionella och enkla sadelhängaren. Det är jätteroligt att kunna kombinera olika färger för att piffa upp i stallet!
Sadelhängaren är fastsvetsad på väggfästet på fyra olika punkter och blir därmed stadig och stark. Den är enkel att montera och sitter stadigt på väggen. Det är fina sadelhängare från Kerbl som inte kostar mer än 150 kronor styck.
Budget: Horze Sadelhängare Hopvikbar
Av säkerhetsskäl kan det vara väldigt bra med en sadelhängare som du kan fälla in mot väggen. Står sadlarna i en gång, sticker sadelhängaren rakt ut när sadlarna inte är på.
Det räcker med att någon snubblar lätt eller att en häst studsar åt sidan och olyckan kan vara ett faktum. Här har du en sadelhängare som du kan hänga upp även i smala gångar eftersom den är infällningsbar.
Det är en stadig platta som du skruvar fast i väggen. Sadelhängaren har ett svart plasthölje som greppar sadeln på ett bra sätt och förhindrar den från att glida av. Måtten är 440 x 180 millimeter.
Special: Sprenger Sadelhängare
Även här har vi en sadelhängare som du kan svänga in mot väggen. Perfekt för stallgångar och trånga utrymmen såsom ryktplatsen eller paddocken.
Materialet är av galvaniserat stål. Yttre delen böjer sig lätt uppåt och har en plastknopp på änden. Detta gör den mindre vass och det skyddar sadeln på bästa sätt.
Det fina med den här är att den är möjlig att fixera med en låsfjädring. Har du den i en paddock kan du alltså försäkra dig om att den sitter längs vägen genom att använda fjädringsmekanismen.
Sprenger sadelhängare klarar en sadel på upp till 30 kg och priset för denna fantastiska modellen hamnar i premiumklassen, cirka 390 kronor, men det är också så värt det!
Våra utmanare
Horze Sadelhängare Hopfällbar
Horze har även de utvecklat en hopfällbar sadelhängare. Den är i rostfritt stål, svartlackad, och en alldeles utmärkt bas-sadelhängare som passar i trånga utrymmen. Modellen är rak och har ingen upphöjning i änden.
Vad du föredrar är såklart en smaksak när det gäller detta och det finns modeller av båda sorterna. Du får den här sadelhängaren till ett förmånligt pris.
Horze Portable Sadelhängare
Horze har utvecklat en annan form av sadelhängare, nämligen en som du kan sticka in genom gallret och hänga utanför boxen.
Den kräver verkligen minsta möjliga ansträngning, så länge du hittar ett bra ställe att hänga upp den på. En riktigt smart uppfinning för dig som reser och tävlar med din häst.
Horze Durable Sadelhängare
Modellen Durable är en vacker sadelhängare som är stabil och enkel att fästa på väggen. Den gör effektivt sitt arbete också. Sadeln hänger bra på den och fritt från skav och liknande.
Eftersom den hänger stadigt på hängaren kan du även putsa och smörja in sadeln medan den är placerad på denna. Materialet är rostfritt stål med plastbeläggning. Modellen passar alla olika typer av sadlar och storlekar på dem.
Produkter som utgått
Shires Sadelhängare Vikbar
Shires har utvecklat ännu en sadelhängare i glada färger! Även detta är en vikbar modell som du kan lägga in mot väggen i trånga gångar och liknande.
Precis som företaget har gjort innan, så erbjuder de sadelhängare i svart, blått, lila, rött, och rosa. Materialet är galvaniserat stål med ett hölje av plast och priset ligger på cirka 150 kronor.
Horze Easy Hang Sadelhängare
Tävlar du och är mycket ute och rör på dig är det praktiskt att ha en portabel sadelhängare. Här har du en smart konstruktion som inte tar någon plats alls och som du kan ha med dig för att hänga upp sadeln på.
Den har alltså några olika användningsområden, vilket kan vara skönt ibland att investera i en produkt. Priset för denna ligger på cirka 130 kronor.
Frågor och svar
Behövs verkligen en sadelhängare?
Ja, absolut, en sadelhängare måste du ha! En sadel hängande över en stolsrygg är inget säkert sätt att förvara en sadel på, då stolen kan vippa. På golvet kan den absolut inte vara eftersom den kommer att forma sig efter detta.
För din bekvämlighet som ryttare och för hästens rygghälsa är det A och O att den hänger på ett bra sätt utan att stoppningen kommer åt något och kan forma sig efter den.
Hur kan jag göra min egna sadelhängare?
Är du på tävling eller på ett annat ställe än där du brukar är det superenkelt att bara hänga upp sadeln med ett grimskaft! Du slår helt enkelt en ögla runt en stolpe eller ett galler, till exempel utanför boxen.
Ett grimskaft eller vanligt rep halkar inte iväg och på så sätt har du en alldeles utmärkt temporär sadelhängare medan du pysslar på med ditt.
Lämna ett svar