Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det är många hundägare som har båt eller har en familjemedlem eller närstående som äger en båt och ofta ger sig ut till sjöss. Har du aldrig tagit med dig hunden på båten eller du kanske precis har skaffat hund, eller båt, kanske man är lite skeptisk till att ta med hunden.
Men att ta med hunden på båten är inte alls omöjligt och många hundar har inga som helst problem med att vistas på en båt. Sedan finns det ju raser som är mer vattenglada än andra och älskar att simma.
När din hund vistas på en båt är en hundflytväst ett måste. Även när hunden är i hamnen och på bryggor är det smart att den har en flytväst på sig. Ska ni bara iväg och bada kan det vara lugnande om hunden har en flytväst på sig om den tenderar att bli orolig kring vatten.
Så en flytväst är bra att ha vid många tillfällen, inte bara på en båt. Jagar du exempelvis mycket med din hund kan det vara skönt att den har en flytväst på sig, speciellt om ni jagar i ett område där det finns mycket insjöar och liknande.
Säkerhetstänket är såklart viktigt när det gäller flytvästar och det känns väldigt betryggande att veta att många märken idag prioriterar detta och designar också västar där hunden har en bra rörelsefrihet.
Speciellt bra är det om hunden kan röra sig fritt på land med västen på sig samtidigt som den är anatomiskt utvecklad och hjälper hunden att hålla rätt position i vattnet. Kom dock ihåg att en flytväst endast är ett flythjälpmedel och ingen livräddningsutrustning.
Som ni kanske har listat ut har vi alltså provat hundflytvästar denna gång och vi har hittat många pålitliga och slitstarka västar. Inte minst är favoriten Ruffwear Float Coat, vår premiumvinnare, någonting att glädjas över.
Hurtta Outdoors Flytväst blev vinnaren i mellanklassen och är en starkt rekommendation till alla som är ute efter en säker och hållbar flytväst till sin fyrfoting.
Ett suveränt budgetalternativ har vi såklart med Ezydog Flytväst. Läs vidare för grundliga recensioner av alla västar och hitta hundflytvästen som kommer passa din pälskling!
Premium: Ruffwear Float Coat
En otroligt bra hundflytväst som kan rekommenderas till absolut alla! Den är tillverkad i slitstarka och PVC-fria material och tillverkningsprocessen håller samma höga krav och standard som den amerikanska kustbevakningen har på sina flytvästar.
Det är inte dåligt det! Och man märker verkligen att den har ett högt säkerhetstänk med en anatomiskt utformad design för superb passform och ett handtag så man enkelt kan få tag på hunden om den hamnar i vattnet eller liknande.
Mellan: Hurtta Outdoors Flytväst
Ännu en flytväst där man vet att man får högkvalitativa grejer och tillförlitliga produkter som håller för vårt kalla klimat och väderförhållanden eftersom de kommer från den finska tillverkaren Hurtta.
Hundflytvästen finns i några olika färger där alla färger och reflexdetaljerna syns bra i mörkret och den lätta och justerbara designen bidrar till en bra passform. Superbra, helt enkelt!
Budget: Ezydog Flytväst
Ett oerhört prisvärt budgetalternativ där Ezydog har integrerat ett speciellt skumgummi att sitta runt flytvästen för att alltid hålla hunden i en naturell och ergonomisk position när den simmar.
Även det kraftfulla handtaget är ergonomiskt och detaljer som reflexer, justerbara remmar, och en förvaringsficka gör denna väst till ett bra val för alla, även om man inte är på en budget.
Varför ska du lita på oss?
Jag har fått tag på hundägare genom facebookforum och -grupper som alla var ivriga att prova hundflytvästar med mig. Jag har även deltagit i testet med mina hundar.
Det har varit några båtägare, jägare, och personer som helt enkelt vill introducera sin hund för vatten och simning. Dessa västar har alltså utsatts för många olika situationer och har testats grundligt.
Vem behöver en hundflytväst?
Svaret på detta är enkelt: alla hundägare! Eller okej, alla hundägare som någon gång vistas vid vattnet eller om du har en simglad hund. Som jag nämnde i introduktionen ska du såklart ha en flytväst på hunden om ni ska ut med båten.
Har du en hund som kan simma bra behöver du kanske inte alltid ha en flytväst om ni befinner er på grunt vatten, men ska ni vara ute länge, exempelvis med båten, är en flytväst ett måste!
Hur kom vi fram till vilka hundflytvästar vi skulle testa?
Jag har frågat några veterinärer om vilka flytvästar de rekommenderar och även hört för mig i grupper och forum på nätet plus i mitt lilla nätverk av hundägare. Där har jag fått många bra tips på bra flytvästar som har fungerat för dem.
Sedan har jag såklart gjort min läxa och läst otaliga recensioner och kundomdömen innan jag valde ut de tio flytvästarna som verkade hålla måttet. Dessa har jag hämtat från webbutikerna pongo.se, arkenzoo.se, vetzoo.se, myone.se, och doggie.se.
Hur testade vi flytvästarna?
Vi har såklart låtit experterna själva, våra hundar, få ha på sig västarna. Alla hundägare har fått ha en väst i en månads tid och har fått testa dem hur de vill. Att testa dem i vatten var ju såklart ett krav, haha!
Säkerheten är ju det viktigaste och alla ägare har såklart hållit uppsyn över hundarna - vilket man alltid ska göra - när de har vistats i vattnet.
Vi mattar och hussar har även inspekterat och analyserat alla delar av flytvästen och sett till att de har varit säkra för hundarna att använda. Vi har poängsatt dem enligt bland annat material, hållbarhet, passform, och flytförmåga.
Våra favoriter
Premium: Ruffwear Float Coat
Ruffwear är en stor favorit när det gäller djurprylar och vi var väldigt exalterade över att prova deras flytväst Float Coat. Med ett innovativt helhets- och säkerhetstänk som koncept när det gäller deras produkter kan man ju inte vara annat än helspänd.
Och detta genomsyrar hela deras flytvästdesign. För det första är västen utformad anatomiskt och tillsammans med justerbara remmar blir passformen utmärkt för vilken hundras du än har.
Den har en fyllning, som dessutom är fri från PVC, som automatiskt sätter hunden i rätt position om den hamnar eller simmar i vattnet. Det känns också skönt att veta att den har en förträfflig flytförmåga.
Sedan har vi funktionen som är mycket vanlig hos hundflytvästar - handtaget. Och ärligt talat skulle jag inte vilja investera i en hundflytväst utan handtag. Men här märker man direkt att det är av hög kvalité och slitstarkt material.
Hela meningen är ju att man ska kunna agera snabbt och lyfta ut hunden ur vattnet om den har hamnat där av händelsevis. Sedan är handtaget perfekt för att enklare transportera hunden på eller av båten - inte för att du ska bära hunden i flytvästen hela tiden.
Flytvästen har också reflexer för ökad synlighet vilket är speciellt betryggande när man är ute på båten i mörkret. Västen kommer även i några olika färgalternativ, alla väldigt färgglada så att man ska kunna se var hunden är om det är mörkt ute.
Den amerikanska kustbevakningen har höga krav på sin räddningsutrustning, däribland flytvästar, och Ruffwears Float Coat har tillverkats enlig de kraven. Wihoo och full pott, säger vi! Den finns i olika storlekar.
Mellan: Hurtta Outdoors Flytväst
Hurtta är en annan storfavorit och de har landat på vår lista tack vare deras säkerhetstänk och pålitliga produkter - man vet helt enkelt att man får en flytväst som håller en hög standard.
Denna flytväst kan verkligen användas till allt. Ska du ut med båten, ut på jakt, eller gillar hunden att bada? Då är det bara att sätta på denna flytväst och du kan känna dig säker. Den är utrustad med reflexdetaljer också så hunden syns bra.
Hunden kan lätt röra dig i den också, även på land, så man behöver inte vara orolig över att den kommer vara obekväm om den vill leka och springa runt på land istället.
Den har en bra passform eftersom den är justerbar och den väger lite samtidigt som den är slitstark och stabil och vår testhund verkade inte ha några som helst problem med att ha den på sig.
Såklart har den ett praktiskt handtag på ryggen. I handtaget sitter också en stark ring där man kan fästa kopplet om det behövs. Välj mellan tre snygga kulörta färger som syns bra hela tiden. Västen kommer i flera storlekar.
Budget: Ezydog Flytväst
Flytvästen från Ezydog blev en liten överraskning och vår testperson var inte beredd på att flytvästen skulle hålla en sådan hög kvalité som den gjorde. Hon är oerhört imponerad.
För det första har Ezydog placerat ett sorts skumgummi dom kallar för ‘Ultra-Buoyancy’ runt västen som hjälper hunden att hålla en rätt simposition när den simmar. Detta känns väldigt bra, speciellt om man har en nybörjare.
En liten extra detalj som en förvaringsficka som stängs med blixtlås finns också på västen. Sedan finns såklart det obligatoriska handtaget som dessutom har placerats på ett ergonomiskt sätt för hunden om man måste bära den i handtaget.
En annan sak som är nödvändigt på en hundflytväst är ju reflexer och denna har självklart integrerade sådana och en klarröd färg som syns bra även i mörkret. En D-ring sitter i handtaget om man vill koppla hunden.
Det finns slitstarka band och remmar som går att justera så att man får den bästa möjliga passformen. Västen finns också i en snygg gul färg och i flera storlekar.
Våra utmanare
Rukka Safety Flytväst
En stark och säker flytväst från Rukka som man kan känna sig säker med när hunden har den på sig. Den är tillverkad av neopren som är slitstark och har en bra passform som gör att hunden hålls flytande ergonomiskt.
Ett starkt handtag finns på ryggen, reflexdetaljer är utspridda omkring västen och tillsammans med den snygga orangea färgen syns hunden bra, och remmarna går att justera. Den kommer i olika storlekar som varierar i pris.
Dog Artist Hundflytväst
Här har vi en hundflytväst som kan agera lite som ett hundtäcke också när man är på båten eftersom den skyddar mot kyla. Samtidigt är den tillverkad av material som reglerar värme bra så att hunden inte blir överhettad.
Såklart finns reflexer, handtag, justerbara band, och det finns två D-ringar både fram och bak på västen om man vill fästa kopplet. Den kommer i flera storlekar och färgalternativ.
Puppy Angel Life Jacket for Dogs Hundflytväst
En väldigt söt hundflytväst som kommer i många snygga kulörta färger som hjälper till med synligheten. Detta kanske inte är den mest högkvalitativa flytvästen och passar bättre för de mindre hundarna som inte är så tunga.
Har du en liten jycke är denna dock perfekt eftersom den har ett stadigt handtag med D-ring och de reglerbara remmarna bidrar med en bra passform för alla raser.
Produkter som utgått
Hurtta Lifeguard Flytväst
Ännu en flytväst från Hurtta som såklart liknar vår mellanvinnare lite iochmed att de är från samma märke. Denna är också tillverkad i bra material, har ett stadigt handtag på ryggen, och justerbara remmar.
Det starka magpartiet gör så att hundens vikt fördelas anatomiskt korrekt när hunden simmar och de stora reflexdetaljerna på ryggen bidrar till utmärkt synlighet. Hundflytvästen finns i två färger och olika storlekar.
Doggles Hundflytväst
En slitstark nylonflytväst där Doggles har tagit inspiration från en männiksoflytväst som ser till att mun och näsa hålls ovanför vattenytan. De har designat en flytväst med hakstöd, som dessutom kan tas av, som håller hundens nos ovanför vattenytan.
Den är snygg i sina gula och gröna toner där den gula färgen syns väldigt bra i mörkret och det finns reflexdetaljer utspridda över hela västen, bland annat på de justerbara remmarna.
Den har en god och skön passform där hunden kan röra sig fritt både i vatten och på land. Västen har ett integrerat handtag som gör det enkelt att plocka upp hunden om det skulle behövas. Finns i två olika storlekar.
Trixie Flytväst för Hundar
Vi har redan hunnit med att prova många Trixie-produkter i våra tester och de håller alltid en bra kvalité till ett bra pris. Och deras flytväst är inget undantag. Trots det låga priset kan man lita på att det är en flytväst av hög kvalité.
Den är tillochmed anatomiskt designad för en utomordentlig passform och de justerbara banden gynnar bara detta ytterligare. Detta gör den också superenkel att ta på och av huden.
Reflexband och rygghandtag finns såklart och den kommer i en snygg neonfärg som syns klart och tydligt i mörkret. Ännu ett bra budgetalternativ som finns tillgänglig i flera storleksalternativ för ett cirkapris på 210 kronor.
Beeztees Flytväst
Ännu en bra flytväst, denna gång från märket Beeztees. Den kommer i en klart synlig orange design med det praktiska handtaget om någonting skulle hända. Justerbara band av nylon hittar vi här.
Av alla flytvästar vi provade var det nog denna som hade sämst passform. Trots det är den tillverkad av starkt material och är ett superbra budgetalternativ då den kostar ungefär 130 kronor och finns i olika storlekar.
Frågor och svar
Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på hundflytvästen?
Det kan bero lite på vilket märke du köper, men för att få rätt storlek på flytvästen ska du mäta din hunds bröstomkrets. Du mäter den bredaste punkten, alltså precis bakom frambenen.
De flesta webbutiker och märken har sedan specifika mått och storleksguider så efter du har mätt din hund, kolla in dem så du får rätt storlek.
Det är också viktigt att hunden får lite utrymme för rörelsefrihet när den har västen på sig så lägg till ungefär 5 cm på måttet för små hundar och cirka 10 cm för större hundar.
Har du en ras med tjock päls ska man också lägga på några cm på bröstomkretsen; detta är så att hunden ska ha bra med plats i flytvästen på land/båten men också för att pälsen blir tyngre när den blir blöt och du måste alltså ha en starkare flytväst.
Varför behöver hunden en flytväst, den kan ju simma?
Detta är precis som med människor. Trots att du kan simma kan du bli väldigt överraskad om någonting skulle hända och du helt plötsligt trillar ombord och ner i vattnet. Man kanske blir chockad och inte riktigt vet vad man ska ta sig till.
Samma sak kan hända med våra hundar. Tänk så rädda de kan bli om de helt plötsligt trillar ombord och inte förstår att de har hamnat under vattnet.
Även om du har en hund som älskar och trivs i vatten får man komma ihåg att vattnet kan vara väldigt farligt och det är helt enkelt alltid bäst att ta säkerheten först. Många flytvästar på marknaden idag har också bra passform så de är bekväma.
Hur ska jag vänja hunden med segling och båtturer?
Har du en ny hund eller kanske nyligen har skaffat båt och inte vet om hunden kommer gilla båtlivet lika mycket som du är det viktigt att man tar det stegvis. Det kanske kan tyckas lite omständigt och långdraget, men du vill inte ha en orolig hund med på båten.
Det bästa är om du kan vistas i hamnen och på bryggan med hunden först och låta den bli van vid den sortens miljö. Kom ihåg att hunden bör ha på sig flytvästen här också även om ni inte åker ut med båten.
Vänj hunden sedan med att gå på och av båten och vistas sedan i båten utan att åka iväg. Verkar hunden vara skeptisk till att gå på båten själv kan du bära den om det är en liten hund och leda den med koppel om det är en stor hund.
Det kan vara smart om du redan har förberett en bädd eller liknande för hunden, kanske en liten myshörna, där den kan känna att den har sitt eget område där den kan lägga sig. Känner hunden att den är bekväm blir den van vid båten snabbare.
Verkar hunden vara okej med båten efter det första besöket kan ni ge er ut på vattnet nästa gång. Men tänk på att det också ska ske under lugna och bekväma omständigheter och att hunden kan bli stressad om du är stressad.
Är hunden lite orolig eller rädd över att vara på båten får du repetera besöket och träna den med lite godis och beröm tills den blir van med båten. Som sagt är det säkrare för både dig och hunden att inte ta med hunden ut till sjöss om den är orolig.
Vad gör jag om min hund blir sjösjuk?
Vet du om att din hund är åksjuk efter många åkturer i bilen kan det vara bra att få sjösjuketabletter från din veterinär innan ni ger er iväg. Har du vant hunden vid båten, som i ovanstående fråga, och den verkar klara guppandet bra kanske man kan prova utan tabletter.
Se dock till att du inte ger något lugnande medel till huden. Detta är mestadels för hundens skull eftersom den inte riktigt kan njuta av båtlivet då.
Det bästa är helt enkelt att vänja hunden vid båtens guppande och se till att den får godis och beröm och försök leka med den så mycket som möjligt - på ett säkert sätt såklart - så att den får annat att tänka på.
Vad ska jag tänka på när jag åker båt med min hund?
När du har vant din hund vid båten och ska ge er ut för första gången finns det några saker att tänka på. Det kan variera från om du endast ska ut på en kort dagstur eller om ni ska övernatta några dagar i båten:
Vatten och mat
Ska ni ut till havs är det viktigt att komma ihåg att ha med sig tillräckligt mycket färskt vatten. Hundar får absolut inte dricka saltvatten då de är känsliga mot salt och kan drabbas av saltförgiftning om de fått i sig för mycket.
Ha vatten- och matskålen på en bestämd plats eftersom hunden får en känsla av rutin precis som hemma. Ska du övernatta en eller flera nätter är det såklart viktigt att du har med dig tillräckligt med både mat, vatten, och godis.
Rastplatser
Innan ni ger er iväg, se till att hunden har fått uträtta sina behov, och inte bara under fem minuter, utan ta den på en riktig promenad där den får leka lite också. Se till att den får kissa precis innan ni går på båten.
Sedan är det viktigt att ni har förutbestämd att stanna vid flera rastplatser under dagen/dagarna så att hunden får uträtta sina behov och springa av sig lite och leka.
Viktigt att komma ihåg här att att veta vilka bryggor ni kan och får lägga till vid och vilka rastplatser som tillåter hundar. Man vill aldrig behöva böta bara för att man låter sin hund gå på toaletten.
Livet ombord
Precis som med vattnet och maten är det viktigt att hunden har sin viloplats, speciellt om ni ska vara på båten i flera dagar. Ta med hundens favoritbädd, filt, och andra saker den tycker om som är rutin hemma.
Se till att hunden sover i skuggan. Kom ihåg att det ofta blir blött på en båt och det kan vara smart att vara förberedd på detta genom att ha ett sorts skydd för hundens bädd eller en som är enkelt att torka av.
Det kan vara bra att ha med någon enstaka leksak som hunden gillar, men se till att det inte är för många eftersom du säkert inte vill ha det stökigt på båten.
Det är också roligt för hunden att vara inkluderad i det som händer. Ha hunden i knät eller på ett ställe där den kan se sin omgivning och vart ni åker.
Håller ni en snabb fart och hunden verkar orolig är det bra att sakta ner och anpassa farten enligt hunden. Detta kan också hjälpa om hunden blir eller är sjösjuk.
Ha aldrig hunden i koppel när ni är ombord på båten. Det kanske kan tyckas som att det är en trygghet om hunden är kopplad, men det kan snabbt bli en stor risk om hunden hamnar överbord och blir hängandes i kopplet.
Hunden i vattnet
När det är dags för bad är det viktigt att hunden har sin flytväst på sig framförallt. Är hunden en van simmare kan du låta den göra sin sak och leka fritt. Är hunden orolig vid vattnet får du vänja den i grunt vatten först.
Det är såklart bra att hunden har blivit van med vattnet och trivs i det innan ni ger er ut på en båttur. Har din hund öppna sår eller har du en tik som löper, speciellt om de ofta får urinvägsinfektion, är det bra att hålla dem borta från vattnet och inte låta dem bada.
När hunden har badat och kommer upp på land eller på båten är det också viktigt att du torkar den och att den hålls så torr som möjligt. Är hunden blöt eller fuktig under för långa stunder är risken stor att den kan drabbas av vattensvans.
Vid vattensvans drabbas nerverna vid hundens korsrygg av en inflammation som kan vara väldigt plågsam och tungt för hunden. Detta går oftast över av sig själv efter några dagar, men du kan behöva besöka en veterinär.
Du måste därför alltid torka hunden när den badat och se till att den hålls varm. Märker du att hunden är kall kan du värma den med ett täcke eller en filt.
Sedan är en sak som blåalger väldigt dåligt för din hund. De kan finnas på vattenytan och får din hund i sig för mycket av det när den badat märker man det snabbt.
Hunden kan lida av kräkningar, diareé, klåda, ögonbesvär, hudutslag, och bli svag och slö. Märker du några av dessa symptom måste du uppsöka en veterinär direkt.
Är du ute med hunden på båten under flera dagar kan det därför vara bra att du har förberett en lista på några veterinärer i de olika områdena du ska besöka utifall den måste ha omedelbar hjälp.
Hej,
Hur mäter man hunden för att få rätt storlek på flytvästar i grppen S-M-X-XL?
Hej Kent,
I vår guide ”Bästa hundflytvästen” har vi även en del som heter Frågor och svar lite längre ner.
Där finner du info kring hur du ska tänka när du väljer storlek.
Varje tillverkare har också egna storleksguider som hjälper dig att välja rätt.