Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Precis som vi människor kan även våra fyrbenta vänner bli i dålig form. Ömma leder, dålig mage och hud, håravfall med mera, känns det igen? Ja, kan det drabba dig kan det även drabba våra hundar!
Att sätta in ett kosttillskott till din hund kan göra stor skillnad för allmänkonditionen. Inte minst om du har en hund som har problem med leder och knän, vilket många raser har idag. Äldre hundar blir också, precis som vi, stelare med åldern.
Hudinfektioner och eksem kan bli mycket bättre med rätt kosttillskott för hunden eftersom eksem kan bero på för lite fettsyror i kosten. En frisk hund är blank i pälsen, luktar inte illa ur munnen, och har bra avföring.
Men kosttillskott behöver inte alls bara tas av den krassliga hunden! Du förebygger sjukdomar och hjälper till att hålla hunden frisk och veterinärbesöken blir färre om du ger ett bra kosttillskott till hunden.
Hundfodret kanske inte innehåller så mycket näringsämnen som just din hund behöver. Så att använda kosttillskott för hundar är ett bra sätt att hålla din hund välmående i livets alla faser.
Många hundfoder innehåller mycket spannmål, vilket lätt kan ge ett överskott på omega 6, men inget omega 3. Då kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott med omega 3 i.
Omega 3 är särskilt känt för att vara bra för din hunds leder. Fettsyrorna stärker cellernas funktioner i kroppen och är också bra för huden på samma gång. Har din hund mjäll kan det försvinna helt med ett omega 3 preparat.
Dålig munhälsa hos din hund kan bero på tandsten. Mycket tandsten måste tas bort av din veterinär, men du kan förebygga tandstenen från att komma tillbaka med ett tillskott i maten.
Det finns flera pulver på marknaden som är bra, inte minst de naturliga algpulver man kan ge. Vacker päls och starka klor byggs upp med hälsa inifrån.
Tillskott som B-vitaminer, zink, och kisel stärker klorna hos din hund. Vill du ta ett helhetsgrepp på hundens hälsa kan du ge ett multivitaminpreparat eller produkter och märken som alger, vilka har höga näringsvärden.
Så då går vi alltså loss på kosttillskott för hundar denna vecka! I premiumklassen vann Svenska Djurapotekets Spirulina. Mellankategorin vanns av Avital Biotin och vårt budgetval föll på Avital Laxolja.
Så har vi en spännande specialare också, i form av bubblaren Svenska Djurapoteket MSM. Läs vidare för att hitta kosttillskottet för just din hund!
Premium: Svenska Djurapoteket Spirulina
Det är så otroligt spännande att spirulina för hundar kommit ut på marknaden. Det här fantastiska, naturliga tillskottet har ätits av människor länge och nu inser man att det även kan göra stor nytta för hundar.
Spirulina är ett ämne som är absolut proppfullt av antioxidanter, mineraler, B-vitaminer, kalcium, och zink. Du kan knappast få ett bättre preparat för din hund om du söker ett multivitamin till din hund!
Mellan: Avital Biotin
Biotin är bra för tandhälsa, för päls, hud, och naglar. Den är i första hand avsedd att ta som kur om din hund verkar i dålig kondition. Hunden vi testade den här produkten på fick fina resultat av tillskottet.
Hon fällde väldigt mycket innan och hade mjäll, men det minskade avsevärt med den här efter en vecka och efter tre veckor var pälsen i väldigt gott skick.
Budget: Avital Laxolja
Sällan får vi presentera en så fin budgetprodukt som detta! Laxolja är ett fantastiskt, naturligt ämne som ger ett tillskott på omega 3 som är nyttigt för de flesta av våra fyrbenta vänner.
Laxoljan från Avital är högkvalitativ och tillverkad i Norge enligt förfinade metoder för att ta tillvara på alla näringsämnen som din hund behöver få i sig.
Det brukar inte vara några problem att få hunden att äta laxolja eftersom det är en god smak för hunden. Bara att hälla på det övriga fodret!
Special: Svenska Djurapoteket MSM
MSM är ett jättebra tillskott för hundar som tränar hårt eller har ledproblem. Åldrande hundar som har ont av artros eller liknande kan ha god medicinsk fördel av att äta MSM eftersom det är antiinflammatoriska och även smärtlindrande.
MSM är endast en svavelförening, det är ett av det naturligaste ämnen du kan ge din hund. Alla hundar behöver svavel för att må bra och vara friska i leder, skelett, brosk, och muskler.
I många foder finns det tillskott på svavel, men för huden som är mer utsatt än andra, till exempel den hårt jobbande hunden eller den gamla och ledsjuka hunden, kan ett tillskott på MSM göra underverk.
Varför ska du lita på oss?
Vi som utförde testen är hängivna hundägare som i stort sett haft hundar hela våra liv. Vi har konsumerat hundsaker i stora mängder och anser oss ha god koll på olika produkter och varumärken inom hundtillbehörsindustrin.
Så vi tror att vi är kompetenta att utföra det här testet! Och vi har dessutom gjort med glädje och noggrannhet så det är ett väldigt rättvist test.
Vem behöver ett kosttillskott för hundar?
Alla som har hundar som är sex månader och framåt kan med fördel ge sina hundar ett kosttillskott. Det är alltid bra att ge extra näringsämnen till sin kompis om inte veterinär angett annat.
Hur kom vi fram till vilka kosttillskott vi skulle testa?
Vi pratade med tre veterinärer om olika kosttillskott inför det här testet för att försäkra oss om att få professionella råd. Vi diskuterade också med många hundägare via ett flertal facebookgrupper om deras erfarenheter av kosttillskott för deras hundar.
På så vis kunde vi fatta ett beslut om vilka som skulle vara med i det här testet. När vi hade gjort det beställdes kosttillskotten för hundar hem från webbutiken vetzoo.se.
Hur testade vi kosttillskotten?
Vi testade dem genom att prova ett tillskott på en hund i en månad. Det är i allmänhet tillräckligt för att se om hunden hade några fördelar av preparatet.
Alla hundar i testet var friska och det var inte förenat med några som helst faror att använda kosttillskotten på dem.
Våra favoriter
Premium: Svenska Djurapoteket Spirulina
Alger är ett otroligt spännande tillskott som funnits på marknaden för oss människor i många år. Men nu har även hundägare fått upp ögonen för dem och forskning på ämnet har visat att de också är ett fantastisk kosttillskott för din hund!
Algen i det här fallet heter spirulina och är ett av de mest näringsrika livsmedlen som finns på vår jord. Spirulina innehåller aminosyror, proteiner, antioxidanter, och mineraler.
Din hund får i sig en stor mängd B-vitaminer och inte minst B12. Den får betakaroten, järn, kalcium, magnesium, mangan, zink, och krom också.
Vad resulterar det här preparatet då i? Jo, din hund får fin och välmående päls, starkare immunförsvar, och bättre mage. Spirulina består även av proteiner och har en hög halt av detta. Vilket givetvis är nyttigt för din hund det också.
Spirulinatillskott passar alla åldrar men ska inte ges till valpar på under sex månader. Men efter det kan du lugnt börja lägga till det i kosten och på så sätt bidra till ett friskare liv för din valp.
Svenska Djurapoteket har också väldigt många bra kosttillskott att välja mellan om du är ute efter en annan sort av kosttillskott.
Mellan: Avital Biotin
Här har Avital tagit fram ett utmärkt kosttillskott som innehåller zink, biotin, och metionin. Den är utmärkt att använda om din hund har päls- eller hudproblem av olika slag.
Det är perfekt att ge den här som kur om din hund har problem med pälsen eller eksem på huden. Klor, hud, och päls blir synligt mer välmående bara på en vecka med tillskottet.
Även hundar som äter endast rått kött kan ha nytta av den eftersom biotin innehåller mycket zink. Avital biotin har också positiva effekter på munhälsan och kan användas för att förebygga tandsten. Du kan ge tabletten direkt om din hund gillar den eller så blandar du ut den i maten.
Budget: Avital Laxolja
Det här är inte den äckliga fiskleveroljan som många av oss tvingades äta när vi var små! Laxolja är en rik källa till omega tre och har stora hälsoeffekter.
Som jag skrev i introduktionen är den bra att komplettera med om du ger foder med spannmål i eftersom det innehåller omega 6 och hunden behöver då få i sig omega 3 för att kompletteras.
Avitals laxolja är helt och hållet producerat i Norge. Den är tillverkad enligt en speciell process som gör att alla de värdefulla ämnena som omegan och antioxidanterna bevaras i processandet av oljan.
De goda effekterna av laxolja är en glansig och fin päls, frisk och eksemfri hud, bra leder, och bra allmänhälsa. Det här är också, precis som spirulina, lika välgörande på våra hundar som för oss.
Avital finns i tre olika storlekar. Du kan testa med den mindre först om du vill och sedan gå över till den större om din hund gillar den. Men det brukar inte vara något bekymmer, hundarna gillar oftast den goda smaken av laxolja.
En flaska på 100 milliliter kostar ungefär 100 kronor och den största på en liter ligger på cirka 280 kronor. Avital har också många bra kosttillskott att välja mellan.
Special: Svenska Djurapoteket MSM
MSM, eller Metylsulfonylmetan, är något som är oerhört viktigt för hunden att tillgodogöra sig för uppbyggnaden av skelett, bindväv, senor, muskler, leder, päls, och brosk.
MSM är en svavelförening som gör allt detta för hundens kropp. Du fyller alltså effektiv på hundens välbehövliga svavelförråd med den här produkten.
Det finns särskilda kategorier av hundar som kan ha större behov av att få ett tillskott av MSM. Åldrande hundar, brukshundar som tränar mycket och riskerar förslitningsskador, eller tikar som återhämtar sig från en dräktighet.
Alla dessa hundar får lättare att återhämta sig och hålla kroppen i balans med bland annat svavel. Hundarna blir piggare och orkar mer, helt enkelt. Det märkte vi verkligen på den hund som testade MSM-tillskottet. Hon orkade mer under jakten och var mer alert.
MSM passar också extra bra för hundar som har problem med lederna. Ämnet har nämligen antiinflammatoriska egenskaper som lugnar ner inflammationer. Det har också smärtlindrande egenskaper och hjälper kroppen att reparera sig själv.
MSM kan användas kontinuerligt som ett tillskott till kosten, du behöver inte tänka på att det ska vara en kur eller liknande. En äldre hund som har ledproblem eller artros kan ta detta så länge den lever, helt enkelt.
Våra utmanare
Avital Calcium
En hund kan i olika skeden i livet drabbas av kalciumbrist. Det kan vara när en tik diar eller när kosten inte är tillräckligt näringsanpassad. Kalciumbehovet varierar också utgående från olika faktorer som ålder, storlek på hund, med mera.
Det finns tabeller där man kan räkna ut behovet av kalcium hos en hund. En växande hund behöver exempelvis cirka 550 mg/kg kalcium för att kroppen ska få det som den behöver. En dräktig tik har också exakta siffror på vad den behöver i kalciummängd.
Vet man det är det enkelt att räkna ut vilken mängd den får i sig via fodret och hur mycket man ska komplettera med.
Avital Flora
Avital Flora är perfekt för dig som har en hund med problemmage. Tabletterna kan tas när din hund har diarré och förstoppning eller annat besvärligt.
Men kom ihåg att du måste kontrollera med din veterinär om din hund är sjuk. Det är alltid viktigt att konsultera veterinär och få en diagnos om din hund inte mår bra.
Avital Flora bygger upp en bra bakterieflora i tarmarna. På det viset kan du förebygga och minska magbesvär, om det är så att din hund endast har problem med magen och till exempel inte är allergisk.
Kosttillskottet för hundar lugnar en irriterad mage och tack vare inulin, glukos, och pektin bygger produkten upp balansen i tarmfloran.
Svenska Djurapoteket Grönläppad Mussla
Grönläppad mussla är ett kosttillskott som är speciellt framtaget för hundens leder och rörlighet. Enligt föreskrifterna ska man se en förbättring efter sex veckor.
Vi testade den här produkten på en gammal hund och ägaren märkte efter en månad att hunden blivit rörligare och verkade ha lättare att röra sig och exempelvis springa.
Produkten har goda effekter på ledbrosket och kan ha god effekt på hundar med ryggproblem. Återigen, konsultera en veterinär om din hund har kroniska problem med detta!
Produkten är en mix av den grönläppade musslan, omega 3, 6, och 9, kollagen, mineraler, och antioxidanter. För en förpackning på 120 tabletter betalar du cirka 300 kronor, vilket det absolut kan vara värt om din hund har ledproblem som påverkar hundens välmående.
Aptus Calphosum D Pulver
Det här kosttillskottet är avsett för hundar som inte får i sig tillräckligt med kalcium, vitaminer, och fosfor via maten. Det kan vara av flera olika orsaker det är så. Kanske har din hund dålig aptit eller är väldigt kinkig. Eller så lagar du eget foder.
Då kan det vara en bra idé att komplettera med det här kosttillskottet för hundar. Även dräktiga tikar eller tikar som ger di har nytta av ett sådant här kosttillskott. Kan blandas direkt i hundens mat.
VetNutra Dasuquin Små och Mellanstora Hundar
Dasuquin är ett kosttillskott som innehåller glukosaminer och är speciellt avsett för små och mellanstora hundar.
Det finns dock en variant för större hundar och en avancerad variant. En spännande ingrediens i produkten är antioxidanter från grönt te. De här ingredienserna borgar för god ledhälsa och minimering av nedbrytandet av ledbrosk.
Du kan använda det i förebyggande syfte om du vet med dig att du har en ras som kan få ledproblem eller ryggbesvär.
VetNutra Denamarin Advanced
Denamarin är ett tillskott för den hund som specifikt har problem med levern. De två aktiva ingredienserna är Silybin och s-adenosylmetionin bidrar till att levern återhämtar sig fortare och kommer i balans igen.
Silybin gör också att levern bildar nya celler och det har även en positiv inverkan på gallans funktion hos hunden. Tuggtabletterna har en god smak av biff, så du kan vara säker på att det går hem hos din hund.
Frågor och svar
Behöver min hund verkligen ta extra vitaminer?
Faktum är att det behövs! Det är ofta som våra hundar inte får allt de behöver i sin kost. Särskilt hundar som har problem med leder, till exempel labradorer.
De mår bra av det och det har god inverkan på lederna för hunden! Ett tillskott av exempelvis laxolja eller omega 3 är jättebra. Detta har enbart fördelar för din hund!
Ska jag ge vitaminer i flytande form, som tabletter, eller i pulverform?
Det kan du anpassa till det som är enklast för din hund, det vill säga det som går ner enklast. De första kosttillskotten går till exempel bra att blanda ut i maten. Gillar din hund smaken av ett tillskott i tablettform kan du ge det som ett godis.
Ska jag konsultera en veterinär innan jag ger ett kosttillskottet för hundar?
Bara om din hund är sjuk. Visar den tendenser på att må dåligt på något sätt, till exempel har mycket dålig aptit, måste du kontakta en veterinär i vilket fall som helst.
Lämna ett svar