Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det finns ingen sadel som passar alla hästar. Varje individ har sina speciella behov. Det har heller inte med raserna att göra. En shetlandsponny kan ha en hög manke precis som ett stort fullblod kan ha detsamma.
En intressant gammal skröna i sammanhanget är att det ofta sägs att hästar har svängd rygg. Men det ska alltså inte stämma. Hästar har egentligen rak rygg.
De kan vara överbyggda med muskler och annat så att ryggen ser svängd ut. Men det är givetvis inte samma sak. Ett råd en hästägare med unghäst ofta får är att köpa en sadel som hästen kan växa i. Experter menar dock att detta inte är en särskilt bra idé.
Precis som för oss ska såklart utrustningen sitta bra och i precis rätt storlek för att vara bekväm och för att hästen ska vara villig att bära den med glädje.
Har du en unghäst och sätter på den en sadel som inte passar och som därmed kommer att vara obekväm kan du förstöra hästens inridning för lång tid framöver.
Det är superviktigt att hästen tycker att det är kul att du kommer med en sadel, inte att den vet att det är något som den tycker är obekvämt och obehagligt. Det kommer att försvåra ert samspel betydligt, kanske en lång tid framöver.
De dyrare sadlarna går dessutom ofta att ställa om. Sadelmakaren kan göra förändringar i den, så att hästen kan ha samma sadel i många år. Du behöver bara justera den emellanåt.
Alternativt så byter du ut sadel ett par gånger under hästens växande fas. En kvalitets-sadel håller i cirka 15 år. En sadel som är 20 år gammal är med stor sannolikhet slut och behöver bytas ut.
En dåligt utprovad sadel kan i längden orsaka lidande och skador på hästen. En häst visar inte alltid när den har ont och kan gå länge med något som skaver utan att visa något.
Det kan förekomma slitningar på brosk eller så kan nerver komma i kläm. Allt detta kan du undvika genom att skaffa dig en bra sadel från början.
En annan sak som är viktigt är att ha rätt rätt sadel till rätt aktivitet. För att ritten ska bli smidig och bra för er båda ska din rygg vara s-formad. Då fungerar din ryggs naturliga stötdämpning och du blir mjuk i rörelserna.
Sitter du krumt blir din rygg stum och du ger hästen hårda stötar när du rider. Ryggen blir krum bland annat i en sadel som placerar ryttaren i stolsits, som till exempel en hoppsadel gör.
Detta betyder att du inte ska använda en hoppsadel för markarbete. Använd hoppsadeln till just hoppningen och en allround- eller dressyrsadel för den andra ridningen.
Då sparar du på både din och hästens rygg och den kommer att kunna bli riden länge, utan att känna något obehag av sadeln.
Förutom att sadeln ska passa hästen bra ska naturligtvis du som ryttare också trivas i den. Om du vill sitta trångt eller ha en större sadel, mjukare eller hårdare sits, är en smaksak och skiljer sig från sadel till sadel.
Det är viktigt att även du som ryttare känner dig bekväm i sadeln för att kunna rida och instruera hästen på rätt sätt. Det är alltså viktigt för er som ekipage att alla de här olika aspekterna uppfylls.
En häst som har en hoppsadel som sitter riktigt bra på den kan påverka resultaten väldigt mycket. När hästen får en sadel som sitter rätt börjar den också hoppa ordentligt och mer intensivt.
Det blir roligare för den helt enkelt. Kanske du själv får bråda tider att lära dig sitta i sadeln ordentligt efter att du plötsligt fått en hoppgladare häst!
Vinnaren blev premiumsadeln Kavalkade Ecoline Hoppsadel. I mellanklassen vann Horze Botar Hoppsadel och i budgetklassen blev Pfiff Alberto Hoppsadel den som knep första pris.
Premium: Kavalkade Ecoline Hoppsadel
Kavalkade Ecoline Hoppsadel är utrustad med jämnt stoppade sadelpaneler, vilket gör att hästen helt och hållet slipper obekväma tryckpunkter. Panelerna kan justeras individuellt för bästa tänkbara balans.
Utförandet är i svart läder, vilket gör att den här fungerar bra i alla sammanhang färgmässigt, även om du tävlar och vill ha en helhet i er utrustning. Svart passar till det mesta, eller hur?
Mellan: Horze Botar Hoppsadel
Detta är en hoppsadel från Horze som fungerar alldeles utmärkt för vilken nivå av hoppning du än är på. Du köper den i trygg förvissning om att du får en utrustning av kvalitet eftersom det är många som har köpt denna sadel som älskar den!
Budget: Pfiff Alberto Hoppsadel
En budgetsadel i hur stor utsträckning som helst är inte möjligt med tanke på att en kvalitetssadel måste få kosta för att vara just av kvalitet. Men här har vi hittat en riktigt bra sadel!
Pfiffs hoppsadel är tillverkad i både buffelläder och syntetiskt läder och har en mjuk sits som är bekväm. Sadel är tillverkad för att passa hästar med rak rygg extra bra.
Varför ska du lita på oss?
I det här testet har vi konsulterat sadeltillverkare samt försäljare av hoppsadlar. De har gett sina expertisråd och vi har samlat stora mängder information och data om olika sadelmärken och modeller.
Vi har läst internationella tester på nätet för att få en kompletterande bild av hur sadlarna faktiskt har fungerat i praktiken. På basen av det har vi sammanställt detta test.
Vem behöver en hoppsadel?
Alla som vill ägna sig åt hoppning på något vis, antingen för tävlan eller för den egna träningens skull, bör ha en riktig hoppsadel. Att hoppa i en dressyrsadel är definitivt ingenting att rekommendera eftersom sitsen är en helt annan i en sådan.
Hur kom vi fram till vilka hoppsadlar vi skulle testa?
Efter att vi sammanställt all information vi fått ihop av det kunniga yrkesfolket vi tillfrågat kunde vi få fram 12 sadlar som var värda att titta närmare på.
Efter att ha gått igenom all information om dem samt även tittat på modellerna i butik kom vi fram till att de här sju modellerna var de som var överlägset bäst och platsade i testet.
Hur testade vi hoppsadlarna?
Här har vi förlitat oss på experterna och deras erfarenheter och råd. Vi har även besökt butiker och tittat på sadlarna själva inför utvärderandet av dem. På basen av det utformade vi det här testet.
Våra favoriter
Premium: Kavalkade Ecoline Hoppsadel
Kavalkad Ecoline är utrustad med en syntetisk sadelbom och kan justeras mellan två till tre centimeter. Sadeln har dessutom ett extra mjukt och stoppat säte. Vulstren är stoppade och har stöd för knä och vad som ytterligare kan justeras med skruvar.
Hästen slipper tryckpunkter tack vare bomjärnets form på bakdelen, en extra bred kanal, samt de jämnt stoppade sadelpanelerna som även de har en stor stödyta.
Sadelpanelerna kan också justeras individuellt via två separata öppningar. Sadelgjordsstroppar i kromat läder ingår. Så är den också i svart läder och ger ett stilfullt och sobert intryck.
En smal, brun söm går längs med sadelns sida, vilket ger ett sobert intryck. Detta är en sadel av hög kvalitet som fått många bra omdömen av ryttare och gjort bra ifrån sig i olika kvalitetstester. Hoppsadeln Ecoline kostar cirka 10.200 kronor.
Mellan: Horze Botar Hoppsadel
Vår favvosadel i mellanprisklassen är Botar Hoppsadel från Horze, ni vet, onlinebutiken som säljer hästgrejer och som också har börjar tillverka sina egna grejer - och jag måste säga att de har lyckats väldigt bra med det.
Inte minst med denna sadel som är fantastiskt bra. Den har en mjuk sits som är semidjup och så får man ett bra stöd generellt, alltså både bak och fram, tack vare stora kåpor.
Vi hittar även paneler som kan stoppas om man tycker det behövs och träbommen har blivit förstärkt med stål. Hoppsadeln har fått överväldigande bra recensioner också, så man vet att den är bra i verkligheten. Den kostar ungefär 9800 kronor.
Budget: Pfiff Alberto Hoppsadel
Även i budgetklassen har vi en alldeles utmärkt hoppsadel av hög kvalité och denna är tillverkad i buffelläder och har även delar av syntetiskt läder. Sitsen är mjuk och bekväm, bra kilbossor, och öppen kanal.
Tänk på att denna sadel passar bäst för hästar som inte har en för hög manke, alltså för hästar som en rakare rygg. Den har en fast bom som är cirka 28 cm på bredden.
Pfiff är ett pålitligt märke som man vet att man får produkter med hög standard av. Denna hoppsadel är inget undantag och den blir din för cirka 3300 kronor.
Våra utmanare
Horze Allroundsadel i Läder
Vi har en till allroundsadel med som är perfekt för nybörjaren eller den som behöver en sadel till allt. Denna är tillverkad i högkvalitativt läder, trots att den har relativt enkla knästöd ger dom faktiskt mycket stöd.
Sadeln har både träbom och ullstoppning och passar vilken ryttare som helst. Du kan välja mellan två färger för ett cirkapris på 3000 kronor.
Produkter som utgått
Wintec Pro Jump Cair New
Wintec har utvecklat en hoppsadel med djupt säte. Den har tre gjordstroppar och sadelknutor i ett speciellt luftpanelsystem. Det här systemet anpassar sig efter hästens form och gör att den slipper obekväma tryck mot ryggen.
En mer avslappnad häst hoppar bättre, som bekant! Modellen är dessutom stilren och snygg för den som prioriterar den estetiska biten.
Heritage JPS Allround Sadel
Heritage allroundsadel fungerar väldigt bra för hoppningen. Den är utformad för att passa en varierad ridning och det gäller även krävande, avancerad hoppning. Den här sadeln har ett välbalanserat bomjärn som ger hästen utmärkt rörelsefrihet.
Det påverkar som ni säkert vet även prestationen och också den avancerade ryttaren kan med fördel använda denna sadel till hoppning. Den här modellen har ett något djupare säte för extra stadig sits.
Lädret är mycket mjukt och ger en greppvänlig yta som du sitter stadigt i. Vulster finns både bakom och framför benet, vilket bidrar till en stadig sits. Sadeltunneln är bred och stabil.
Heritages ridsadel har en garanti på två år när det gäller material och arbete. Livstidsgaranti finns på sadelbommen och detta gäller alla tillverkningsfel på den. Allroundsadel från Heritage kostar cirka 8900 kronor i ridsporthandeln på nätet.
Capriole Panther Hoppsadel
Capriole har utvecklat en hoppsadel i budgetkategorin som är alldeles utmärkt. Den fungerar perfekt för dig som vill ha ett rejält stöd, men inte för mycket jobb i sadeln eller för mycket vulster framför knäna när du hoppar.
Detta är en sadel som sitter bra på hästen, den är lätt och stör inte den häst som inte tycker om att bära tunga sadlar. Sitsen är 18 tum.
Med hoppsadeln får du en garanti på två år för material och arbete. För sadelbommen finns livstidsgaranti. Så trots att detta är en budgetsadel vet du att du får kvalitet tack vare garantin.
Färgen är väldigt snygg, en djup röd skiftande ekfärg. Den är enkelt och stilfullt designad och den har mjukt läder med utmärkt greppförmåga som gör att du sitter stadigt i sadeln. Nypris för Capriole-sadeln ligger på cirka 6000 kronor.
Heritage Ultra LX Hoppsadel
Snygg hoppsadel som verkligen sticker ut! Den är designad för dig som är en rutinerad ryttare och har höga krav på vad en bra hoppsadel ska ha. Denna är av en så kallad ‘close contact’-model.
Det innebär stor passform, flexibilitet, och komfort för dig som ryttare och inte minst även för din häst. Det är lätt att hitta en bekväm sits eftersom den är välbalanserad.
Konstruktionen är tillverkad med en bred sadeltunnel och sadeln är formpressad. Materialet är genomgående dubbelt kalvskinn och det finaste lädret har används i tillverkningen. En speciell process gör att den sköna, mjuka finishen har uppstått.
Vulstren ligger bekvämt mot knäna och ger en stadga till ryttaren. Hoppsadeln finns i tre storlekar: 16 tum, 16 tum extra vid, och 17 tum. Sadeln har livstids garanti på sadelbommen och kostar ungefär 11.000 kronor.
Heritage Sprinter Hoppsadel
Heritages sadel i modell Sprinter ger väldigt bra stabilitet och passar också den mindre rutinerade ryttaren. Kalvskinnet är absolut högsta kvalitet och ger en greppvänlig yta som man sitter säkert i.
Sitsens och sadelns form garanterar bra rörelsefrihet och stadiga vulster ger bra stabilitet och stöd. En bred sadeltunnel stoppad med specialtillverkad stoppad foam ger en följsam form åt sadeln.
Hantverksmässigt är den fantastiskt fint tillverkad och det gör den till ett utmärkt val även för den erfarne ryttaren som vill ha det där lilla extra. Hoppsadeln sprinter från Heritage kostar cirka 9000 kronor.
Kincade Ride Quick Switch Allroundschabrak
Detta är inte sedvanlig hoppsadel i sig, men som kan vara en bra allroundsadel för den som behöver träning eller vill ha en sadel till att göra det mesta med.
Du ändrar enkelt bredden på sadeln som är av syntetmaterial och sitsen är välbalanserad så att du sitter stadigt. Du betalar ungefär 2600 kronor för den.
Frågor och svar
Passar alla sadlar både män och kvinnor?
Detta är en väldigt bra fråga! De flesta hoppsadlar fungerar bra för både män och kvinnor. När det gäller dressyrsadlar är det större skillnader och det kan såklart vara något att vara uppmärksam på även när det gäller en hoppsadel.
Män har mer centrerade sittben och lång svanskota, medan sittbenen på kvinnor är längre ifrån varandra och svanskotan är kortare.
Kvinnor har också större muskler på insidan av låren och måste därför ofta vinkla benet på ett lite annorlunda sätt för att hamna rätt i sadeln. De här sakerna påverkar såklart balansen hos ryttaren beroende på om man är man eller kvinna.
I allmänhet kan man säga att i en damsadel kan ha en mer smalare ‘midja’ för att passa bättre och dessutom ha en balanspunkt längre fram. Men det finns samtidigt såklart individuella skillnader också och det bästa är att prova ut en sadel som passar just dig och din fysionomi.
Hur vet jag om en sadel sitter bra?
En sadel får aldrig gå upp över bogen på hästen. Den måste ligga kvar bakom bogbladet också när hästen är i rörelse. Det är värt att tänka på att bogen kan röra sig mellan 10 och 12 cm horisontellt, när hästen jobbar.
Stoppar din häst plötsligt på ett hinder är en av de första sakerna du ska kolla att sadeln är korrekt påsatt. Tryck på bogen gör nämligen väldigt ont vid landning. Så stöter sadeln mot bogen i rörelse är det inte konstigt att den inte vill hoppa.
En annan viktig aspekt är sadelgjorden. Den ska ligga på den raka delen under magen där det är som plattast. Detta för att gjorden inte skall dras framåt. Hamnar den åt andra sidan för långt bak kan den komma åt i det känsliga bröstbenet, vilket också ska undvikas.
En elastisk sadelgjord kan vara bra, men då måste den ha resår på båda sidorna för att ge ett jämnt tryck. Du får heller inte spänna för hårt. Gör du det kan det bli mycket obekvämare än en stum sadelgjord.
Numera finns också anatomiska sadelgjordar, vilket är en utmärkt uppfinning. Kom bara ihåg att vända dem åt rätt håll. Det är inte ovanligt att man ser felvända sadelgjordar.
Ett bra råd är också att vara lyhörd för hästens olika signaler. Har den väldigt svårt för en rörelse är det mycket möjligt att den har ont. Kontrollera då ordentligt utrustningen och konsultera eventuellt veterinär om det skulle behövas.
Lämna ett svar