Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Det är lätt att tro att en liten detalj som stigläder på en ridsadel inte skulle ha så stor betydelse och att man kan köpa lite vad som helst eller kanske till och med att det ingår i sadelköpet. Men tro mig när jag säger att det är en hel vetenskap!
De finns för det första givetvis i många olika prisklasser; för stigläder kan du få betala allt från en hundralapp till långt över 1000 kronor.
Därtill finns ett antal materialval att göra. Stigläder finns i olika typer av läder, det finns i nylon, och det finns syntetmaterial som är överklädda med läder. Så finns det givetvis konstläder också.
Alla har sina olika unika egenskaper och dessutom skiljer det sig givetvis i kvaliteten. Många stiglädertillverkare går ut med att just deras stigläder är otöjbara, men så är verkligen inte fallet.
Det dyraste behöver nödvändigtvis inte vara det bästa heller. Vad alla bra stigläder dock ska ha är några specifika egenskaper. De ska inte töja ut sig väldigt mycket.
En mycket liten töjning på stigläder i läder kan man acceptera, men de får absolut inte bli långa och tunna. De ska ligga still och inte snurra sig. På grund av detta behöver de också vara någorlunda stadiga.
Stiglädret ska vara bekvämt för skänkeln och inte vara varken för bred eller för smal. Det är också en smaksak och det gäller att prova sig fram.
När du hittat rätt stigläder till din sadel, då vet du det. Då blir stiglädret ett med sadeln och det känns alltid bra att rida med den.
Efter ett tags användning och några rundor av smörjning och omsorg med läderfett kommer det att kännas så naturligt att använda dem att du inte tänker på dem.
Det kan verka lätt att bara gå och köpa ett par stigläder eftersom det kan tyckas vara en liten detalj när det gäller utrustning.
Men alla som har ridit några år och har erfarenhet av hästtillbehör kan berätta för dig att det är mycket värt att lägga ner lite tid och omsorg på valet av stigläder.
Att köpa fel blir som bekant oftast dyrt i längden och går du på en produkt bara för det att den är billig och inte kontrollerar kvaliteten kan du snabbt bli besviken.
Dessutom måste du genast gå och köpa ett par nya. Så gör rätt från början, det sparar du oerhört mycket tid och pengar på!
Collegiate Luxe Stigläder klev upp på första platsen i premiumkategorin medan Mountain Horse Stigläder med Nylonkärna knep den i mellanklassen. Zilco Race Stigläder LW blev vinnaren i budgetklassen.
Premium: Collegiate Luxe Stigläder
I premiumklassen har vi valt att placera Collegiate Luxe. Detta för att produkten håller väldigt hög standard. Det är av läder som inte töjer sig och det har numrerade hål.
Detta är väldigt viktiga egenskaper som underlättar mycket för dig i ridningen. Stiglädren är dessutom tillverkade i Europa och håller som material väldigt hög standard.
Det som möjligen kan vara avvikande från hur de brukar vara är att stiglädren har vita sömmar runt kanterna som kontrasterar mot de svarta lädret. Detta tyckte vi var snyggt, men stilmässigt är det naturligtvis en smaksak.
Mellan: Mountain Horse Stigläder med Nylonkärna
Otroligt snygga, prisvärda, och hållbara stigläder från Mountain Horse. Dessa är inte läder helt igenom utan har ett inre av nylon, vilket är utmärkt på det sättet att du med säkerhet vet att det inte kan töja.
Det finns inget risk med att dessa bara blir längre och längre och du till slut endast har ett hål kvar på stiglädret att korta av med. Det är inte kvalitet och ska undvikas.
Inte ens det billigaste stiglädret ska få bete sig på det sättet. Men i det här fallet behöver du alltså inte oroa dig, det här stiglädret kommer att hålla i längden så länge du behöver den.
Budget: Zilco Race Stigläder LW
Budgetvinnaren Zilco är ett par riktigt bra stigläder som definitivt håller måttet. Detta beror först och främst på att de har ett innanmäte av nylonmaterialet webbing.
Detta är ett mjukt och följsamt, men samtidigt mycket starkt material och de gör dessa väldigt hållbara. Dessutom gör webbing-materialet stiglädren från Zilco omöjliga att töja ut. Ett väldigt bra köp för dig som vill köra på budgetlinjen.
Varför ska du lita på oss?
Panelen som testat de här stiglädren är erfarna hästägare som använt mycket hästutrustning genom åren. De har noggrant provat ut stiglädren och har kunnat se ganska omgående om det är av hög kvalitet eller inte.
Vem behöver stigläder?
Alla som har en sadel behöver stigläder! Sedan varierar det givetvis i och med vad du har för preferenser, stil, och till vilken typ av sadel som ska användas. Men alla behöver ett par bra stigläder till sin sadel.
Hur kom vi fram till vilka stigläder vi skulle testa?
Ja, det var bara att börja undersöka saken genom att fråga i första hand återförsäljare av stigläder. Vilka de ansåg vara de bästa varumärkena och vad bra kvalitetsstigläder ska ha för egenskaper.
Vi frågade också runt i facebookgrupper och fick många intressanta synpunkter där. Så många omfattande tester har inte gjorts på stigläder på svenska, men ett par stycken engelska sådana hittade vi.
Den informationen använde vi oss också av i utvärderingen av produkterna. När vi valt ut vilka vi ansåg vara intressanta att testa hämtade vi hem den från horze.se och myone.se.
Hur testade vi stiglädren?
Varje ryttare fick ha stiglädret i en månad innan vi gick igenom resultaten. På det sättet kunde vi se om de snabbt blev sämre i kvalitet och andra viktiga aspekter.
Alla stigläder betygsattes enligt ett poängsystem som gjorde att vi därefter kunde placera dem i rangordning i vårt test.
Våra favoriter
Premium: Collegiate Luxe Stigläder
Är du beredd att göra en investering och satsa på ett par stigläder av hög kvalitet som är tillverkat av gediget läder och dessutom i Europa? Då gör Collegiate Luxe dig inte besviken.
Collegiate är företaget som har etablerat sig både i Europa och USA och förser ryttare med utrustning hela världen över.
De har ett brett sortiment som spänner från träns till schabrak och en massa däremellan. Deras produkter används såväl av privatryttare som professionella.
Att deras stigläder är något utöver det vanliga, det känner man redan när man får dem i handen. Lädret är gediget och det märks att detta är garvat med hög kvalitet. Varumärket och stiglädrets livslängd är ingraverade längst ner på stropparna.
Så till detaljerna som är så otroligt bra och underlättar väldigt mycket: hålen på stiglädren är numrerade. Många märken har börjat med det nu för tiden, men inte alla.
Alldeles särskilt om ni är fler som använder er av dem är det otroligt skönt med numrerade hål på stiglädret. Stiglädren är stadiga, men ändå så tunna så att de ger en minimalt märkbar kontakt och de är därför väldigt bekväma att använda.
Efter ett par omgångar med läderfettet är dessa verkligen sköna och lever upp till sina löften om att vara exceptionellt bra stigläder som inte snurrar sig, som inte skaver, och som är lätta att justera.
Priset för dessa kanske kan verka mycket, men som sagt, här slipper du köpa nya efter ett kort tag. Dessutom finns det stigläder som är mycket dyrare, men som inte alls lever upp till denna kvalitet.
Mellan: Mountain Horse Stigläder med Nylonkärna
Klassiska Mountain Horse har naturligtvis också stigläder i sitt sortimentet. Detta är en variant som har en inre kärna av nylon och läderöverdrag. Fördelen med detta är att de garanterat inte töjer.
Stiglädren har 18 hål och passar därmed på både större och mindre hästar. Det här är inte det bredaste stiglädret, det är tvärtom ganska smalt.
Det gäller att sätta in dem ordentligt den första tiden, så att de blir mjuka och följsamma och inte snurrar sig vid användning. Efter detta fungerar de perfekt.
Ett stort och inte obetydligt plus i sammanhanget är att dessa stigläder är otroligt snygga. Vi tilltalades verkligen av den robusta läderytan och det lilla emblemet med loggan på stropparnas slut.
De ser verkligen dyrare och mer exklusiva ut än vad de är och de kom tätt efter premiumvinnaren, men hamnade ändå i mellanklassen på grund av att de är aningen smala.
Men helt suveräna och för dem som å andra sidan föredrar smala stigläder är det dessa som gäller
Budget: Zilco Race Stigläder LW
Vi kan glädja dig som av olika anledningar vill ha ett lite billigare stigläder att vi hittat ett par som är oerhört bra och högkvalitativa. Du behöver inte oroa dig över att dessa ska töja sig eftersom de har ett inre av materialet webbing.
Det är ett starkt, platt textilmaterial som ofta används som ersättning för rep. Webbing är tillverkat i nylon och känt för sin extrema slitstyrka. Stiglädren är 19 millimeter breda och väldigt lätta; de väger endast 120 gram paret.
Utseendet är som du ser lite speciellt. De har en yta av ett glansigt material i läderimitation med silverdekoration på. Något för dig som gillar att se extra cool ut på ridbanan! Priset är också något att glädjas över!
Våra utmanare
Zilco Stigläder
Detta är ett stigläder som är 19 millimeter. Materialet är i stark webbing och syntetläder. Dessa stigläder är lätta för den som uppskattar detta; de väger endast 190 gram paret.
Man kan se mönstret på webben genom syntetlädret och de har därför en struktur, vilket också är snyggt, tyckte i alla fall panelen. Spännena i stiglädret är av rostfritt stål och längden på det här är 91,5 cm.
Horze Elite Stigläder
Horze är det europeiska företaget som är väletablerat och som också säljer sina produkter online. De har gjort sig kända för att erbjuda produkter av hög kvalitet, men till vettiga priser. Det gäller också deras stigläder som är utmärkta till de flesta sammanhang.
De är utrustade med inpräglad numrering vid varje hål, så som det bästa stiglädren alltid är. Spännena är tillverkade i stadigt rostfritt stål. Materialet är läder med nylonförstärkning.
Hansbo Stigläder
Hansbo stigläder är lite kortare och passar även därmed juniorer. Lädret är 20 mm trots att det är kortare, vilket är en fördel för tunna stigläder är inte bra även om det är kort i längden.
De snurrar sig då alldeles för lätt. Materialet här är av nylonförstärkt läder och stiglädren har snygga spännen av krombelagd mässing.
Produkter som utgått
Capriole Stigläder med Nylonförstärkning
Ytterligare en modell från Capriole, denna gång med nylonförstärkt kärna. Här hittar vi de praktiska numrerade hålen, vilket är utmärkt bra.
Tack vare nylonkärnan töjer de sig inte heller. Stiglädren finns i flera längder som sträcker sig från 115 till 165 centimeter och kostar cirka 300 kronor.
Catago Stigläder Swarovski
Vår specialare i det här testet är just en specialare i ordets rätta bemärkelse! Catago är ridsportmärket som fokuserar på ryttaren som vill känna sig elegant och stilfull både i ridning och i övrigt.
Materialet är helläder och håller hög kvalitet. Hålen är numrerade, vilket alltid underlättar för ryttaren och vi hade inga som helst problem med att byta längd och hålla på med dessa stiglädren.
I slutet på stiglädret finns det alltså tre swarovskistenar som pryder stroppen. Detta är naturligtvis elegant och man får nog säga att det här är det perfekta tävlingsstiglädret.
Nu kanske du tror att priset kommer att provocera dig mycket, men så är det verkligen inte alls! För Catago stigläder med Swarovskistenar betalar du cirka 320 kronor paret. Ingen omöjlig summa, eller hur?
Capriole Stigläder
Enkla, mycket snygga stigläder från Capriole. Strax nedanför spännena har de en snygg logga som också bidrar till att stiglädret ser elegant ut. Lädret är av hög kvalitet och det här lädret kommer inte att töja i första taget.
Även på dessa är hålen numrerade, vilket alltid är en stor fördel. Stiglädren finns i olika längder; från 125 till 165 cm och priset för dessa är ungefär 200 kronor paret.
Karlslund Leather Webbers
Här har vi stigläder av modellen T-stigläder. Dessa fungerar inte med ett spänne, utan låsmekanismen är en t-formad metalldel i övre delen av stiglädret som man sedan placerar i skåror där vanligtvis hålen på stiglädret sitter.
De är enkla och praktiska att använda eftersom de är lätta att justera på längden. En användare tyckte att de här var lite tröga att få på eftersom de var aningen tjocka.
Men väl där fungerade det hur bra som helst. Så för dig som är redo att prova något nytt och inte har sett ett t-stigläder förut, kolla upp dessa!
Frågor och svar
Jag har olika långa ben. Hur kan jag ställa in stiglädren då?
Sitter du snett i sadeln får du en dålig kontakt med hästen och det blir en väldig obalans i ritten. Det är viktigt att sitta mitt i sadeln och har du olika längd på benen, vilket faktiskt inte är ovanligt, så ska du definitivt göra ett försök att korta stigbygeln på den sidan istället för att försöka få balans genom att sitta snett.
Investera i ett par numrerade stigläder, så kan du lätt hålla koll på vilken längd du har på dem. Har du inte provat det här tricket förut, så gör det. Det kan förändra din ridning ganska mycket!
Kan jag använda samma typ av stigläder både på min hoppsadel och dressyrsadel?
Ja, absolut! Har du hittat stigläder du trivs med kan du ha dem både på din hopp- eller din dressyrsadel. Jag skulle själv dock investera i två par, så du slipper byta mellan dem varje gång du ska byta sadel.
Är läder eller syntetstigläder bättre?
Detta är en smaksak. Stigläder som innehåller nylon eller webbing har ofta den fördelen att de inte töjer sig särskilt mycket med tiden.
Läder är naturligtvis i en klass för sig och det är inte konstigt att många föredrar stigläder som är helt och hållet tillverkade i läder. Men för att detta ska vara någon idé är det viktigt att köpa stigläder av hög kvalitet i så fall.
Dåligt läder på en sådan här produkt töjer väldigt snabbt och efter ett tag kan du ha så långa stigläder att du inte kan förkorta dem längre. Så var noga i ditt val av stigläder!
Lämna ett svar