Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Idag finns det ett sadelutbud som är större än någonsin och att hitta rätt bland dessa kan vara ett gediget arbete. För vad ska man egentligen välja?
Ska sadeln vara djup, mjuk, hård, eller ha flat sits? Det är mycket att ta ställning till. Men faktum är att du kan vara säker på att det verkligen finns en sadel som passar perfekt för din häst och dig.
Det är bra att reflektera över några saker innan du ens börjar leta efter din ridsadel. Förutom att sadeln ska sitta bra på hästens rygg ska det vara bekvämt för dig att sitta i den, naturligtvis.
Det beror också på hur duktig ryttare du är och vilken balans du har. Sittbenen är väldigt olika på oss människor och sadeln ska passas efter detta.
Vill du ha ett djupt säte eller en flatare sadel? Vill du ha stora eller små knästöd? Ska sadeln vara tillverkad i syntetmaterial eller läder? Här handlar det om tycke och smak och vad du mest ska använda den till.
De flesta sadlar finns att beställa med olika knästöd, så att de kan passa just dig bättre. Är du hobbyryttare och äger en häst för att kunna utöva ditt intresse vill du sannolikt ha en bra allroundsadel som fungerar i flera sammanhang.
Det är dessa vi går igenom i det här testet. En flatbacksadel har ett säte som är platt och öppet. Vissa modeller har ett löst koppjärn som kan bytas ut för att ändra bomvidden. Detta finns dock inte på alla modeller.
Så är det viktigt att storleken är lagom - du ska ha plats för minst en handflata mellan baken och kanten på bakvalvet. När du sitter i sadeln ska du sitta i lodrät sits. Du ska inte behöva spänna kroppen för att sitta i rätt läge.
Kåpan ska också vara tillräckligt lång så att dina ridstövlar inte fastnar i kanten på kåpan. Även sadelgjorden måste vara så lång att spännet hamnar högt upp på sidan av hästen ovanpå läderdelen.
Detta för att själva spännet inte ska trycka och skava mot hästen. Det kan dessutom störa skänkeln vid ritten. I det här testet har vi med en blandning av allroundsadlar, men även sadlar anpassade för ponnyer och för barn.
Har du speciella behov är chanserna goda att du hittar en sadel som passar dig här. Läs noga igenom testet och bilda dig en uppfattning om vilken sadel som kan passa just dig och framförallt din häst.
Söker du en sadel för en barnryttare bör du lägga ner extra omtanke och omsorg på ditt val. Du kan börja med att kolla den vi har med i testet som fått väldigt bra recensioner på nätet och som är stabil, håller hög kvalitet, och är mycket prisvärd.
Kavalkade Ecoline Dressyrsadel tog hem första platsen i premiumkategorin medan Horze Combinada Allroundsadel blev vinnaren i mellanklassen och så har vi ett budgetalternativ med Horze Allroundsadel Syntetisk.
En rolig specialare har vi med Pfiff Trooper Trekking-sadel - missa inte den och alla andra spännande sadlar vi har med i testet. Läs vidare för att hitta hästsadeln för just dig!
Premium: Kavalkade Ecoline Dressyrsadel
En fin allroundsadel som är avsedd för markarbeten, men som du kan använda som allroundsadel också. Den är ställbar på många olika sätt och är en jättefin sadel du kan måttanpassa så att den sitter på din häst på bästa sätt.
Mellan: Horze Combinada Allroundsadel
Allroundsadeln från Pfiff är även den en alldeles utmärkt sadel som passar i de flesta sammanhang. Träbommen är stålförstärkt, vilket ger ryttaren ett superbt bra stöd. Det kostar naturligtvis en slant, men är klart värt det.
Budget: Horze Allroundsadel Syntetisk
En allroundsadel i budgetklassen är verkligen något utöver det vanliga. Med ett pris på nivån som ligger precis där den ska vara för ett budgetalternativ håller den fantastiskt hög kvalitet och det går knappt att märka att den är gjord i syntetläder.
Missa definitivt inte denna om du vill ha en budgetsadel av någon anledning. Då är det den här du ska satsa på! Sadeln finns i tre storlekar.
Special: Pfiff Trooper Trekking-sadel
Gillar du att var ute i skog och mark med din häst? Spana då in den här hästsadeln som är avsedd för långa härliga turer på hästryggen.
Den är tillverkad i smidigt och starkt buffelläder och man ser verkligen på långt håll att detta är en produkt av bästa kvalitet. En väl värd investering!
Varför ska du lita på oss?
Vi har gjort ett väldigt gediget efterforskningsarbete för att ta fram det här testet. Vi har frågat en stor mängd yrkesmänniskor i branschen och alltså fått många expertråd.
Vi har låtit många ryttare delta i vår enkät som vi sammanställde inför testet. På basen av allt detta har vi tagit fram hästsadlarna till det här testet.
Vem behöver en hästsadel?
I vilken utsträckning din häst klarar av att arbeta och kan njuta av ritterna lika mycket som du beror till stor del på hästsadeln och schabraket.
Att ha en sadel som är bra för dig och sitter bekvämt på hästen utan att den blir störd är A och O för att ni ska kunna jobba effektivt tillsammans.
Hur kom vi fram till vilka hästsadlar vi skulle testa?
I kombination med att vi kontaktade en av de största sadelförsäljarna i landet lät vi också ryttare och hästägare delta i en enkät vi sammanställt inför det här testet.
Vi läste också en stor mängd tester på nätet. Denna sammantagna information har utgjort grunden för testet och det är på basen av detta som vi har placerat sadlarna i rangordning.
Hur testade vi hästsadlarna?
Hästsadlarna testades med andra ord inte specifikt av oss utan vi förlitade oss på de som är professionella och redan har en god kunskap om vilka som är de bästa sadlarna marknaden har att erbjuda.
Våra favoriter
Premium: Kavalkade Ecoline Dressyrsadel
Kavalkad Ecoline är egentligen en dressyrsadel, men den fungerar alldeles utmärkt som allroundsadel också. Du kan som hobbyryttare hoppa med denna utan problem.
Den har en syntetisk sadelbom och fördelen är att det går att justera bomjärnet. Sadeln har ett mjukt, vadderat mellandjupt säte som är bekvämt och som du sitter väl balanserat i.
Långa vadderade knävulster gör det bekvämt för dig och även hästen. Den bakre formen på bommen ger en bra tryckfördelning. Sadelpanelerna kan justeras individuellt, vilket är en jättestor fördel.
Långa stroppar i kromläder med en gjordstropp nertill ger möjlighet att fästa ytterligare en gjordstropp på sadeln om du skulle behöva förlängning.
Sadeln finns i grunden i två storlekar, nämligen 17/30 samt 16/29. Och därefter kan du justera den i bom och sadelpanel. Detta borgar för att du kan få en riktigt bra sadel som passar perfekt för din häst utan att du behöver specialbeställa igen.
Detta är sannolikt så nära en måttbeställd sadel man kan komma utan att faktiskt måttbeställa.
Mellan: Horze Combinada Allroundsadel
Horse har även de tagit fram en jättefin sadel som ger bra säte och stöd för ryttaren, men som ändå är väldigt bekväm och fin för hästen att ha på ryggen.
Panelerna på sidorna kan stoppas och den har en hög kammare för manken som gör att hästen har rörelsefrihet i ryggen.
Sadeln finns i storlekarna small, medium, vid, och extra vid. Dessa storleksalternativ räcker oftast för att du ska hitta en sadel som passar just din häst.
Budget: Horze Allroundsadel Syntetisk
Detta må vara en budgetsadel, men den har fått otroligt fina recensioner, både på nätet och av andra användare. Det här är en enkel sadel på alla sätt, men det som gör den så bra är att den är av mycket hög kvalitet trots att den är tillverkad av syntetiskt läder och har en plastbom.
De som använt den har alla vittnat om att den sitter väldigt bra på hästen och kan användas även för långa ridturer. Du har en utmärkt sadel som passar perfekt för både hoppning och dressyr. Givetvis också för långa turer i skogen.
Så den är som sagt mycket välgjord och det är omöjligt att se att det är konstläder. Den ser stilren och väldesignad ut och är svart i färgen och finns i tre bredder: medium på 30 cm, bred på 32 cm, och extra bred på 33 cm. Eftersom den är presenterad här i budgetklassen kommer du att bli glatt överraskad av priset.
Special: Pfiff Trooper Trekking-sadel
En väldigt speciell sadel med något utöver det vanliga. Den här hästsadeln är gjord för dig som gillar att vara ute på tur med hästen och vistas mycket ute i skog och mark. Här har du den perfekta sadeln för det.
Hästen får maximal rörelsefrihet och besväras inte av den här sadeln det minsta. Sadeln är gjord i rejält buffelläder. Den har ett mycket mjukt säte som gör att du får ett utmärkt grepp i sadeln. Även panelerna är av det mjukaste buffelläder.
Fram och bak finns beslag som är avsedda för sadelväskor. Sadeln är otroligt snygg och man märker direkt att det är en sadel av mycket hög kvalitet.
Våra utmanare
Horze Allroundsadel i Läder
Allroundsadeln från Horze är en alldeles utmärkt och funktionsduglig sadel i budgetklassen. Du får mycket för pengarna och den passar bra för den som inte rider på sin häst alla dagar, utan kanske bara då och då.
Hästsadeln är tillverkad av äkta läder med stoppad ull och träbom och finns i storlekarna normal, bred, och extra bred.
Produkter som utgått
Pfiff Pony Sadelset
Vi ville ha med en uttalad ponnysadel i det här testet också och valet föll på den här sadeln från Pfiff. Det är en utmärkt sadel i syntetläder med tillhörande stigbyglar och stigläder i aluminium.
Den har en avtagbar kardborrepanel, vilket gör att du kan justera den för bästa passform. Även knästöden är avtagbara med kardborre.
Sadeln ger bra stabilitet även för den mindre ryttaren och för extra säkerhet finns det ett handtag vid framvalvet. Priset är mycket förmånligt, cirka 1500 kronor betalar du för den här hästsadeln.
Kincade Ride Barnsadel
Sist ut i testet tar vi en barnsadel. Här får en liten barnryttare hjälp med att få fram en bra sits från första början. Detta är en lättskött sadel av syntet som är perfekt för små ryttare att själva hantera.
Så den är rätt lätt och även den minsta ryttaren orkar bära den. Som på många barnsadlar finns här ett praktiskt handtag frampå, vilket kan vara skönt om man är nybörjare och kortväxt.
När det gäller hästen så passar denna på mediumstora och kraftiga ponnyer. Priset ligger på cirka 800 kronor, vilket är ett superbra pris för en sådan superbra barnsadel.
Heritage JPS Allround Sadel
JPS från Heritage är en allroundsadel med snygg design och stor elegans. Den har tillverkats för att passa alla typer av ridning, även hoppning. Sadeln har en bom som är välbalanserad och ger hästen fin rörelsefrihet.
Den anpassar sig väl efter de flesta hästryggar och kan på så sätt hålla prestationen uppe. För dig som ryttare har den ett något djupare säte, vilket är perfekt för dig som behöver en mer stadig sits.
Lädret är av hög kvalitet och i vulster och sätet och det finns ett greppvänligt skinn. Sadeln är tillverkad med ullstoppning och kilbossor. Kvaliteten är borgad för eftersom sadelbommen har livstidsgaranti.
Detta är verkligen en utmärkt sadel och den kom tätt efter premiumvinnaren. Den är något enklare och går inte att ställa in i lika stor utsträckning, därför hamnar den i mellanklassen.
Men för de flesta hästryggar kommer den här sannolikt att passa alldeles utmärkt. Du får betala ungefär 9000 kronor för den här fina sadeln.
Pfiff New Lord Allroundsadel
Pfiff har en väldigt prisvärd sadel, särskilt med tanke på att den är tillverkad i dubbelläder. Även den här finns i flera storlekar för att du ska komma så nära din hästs perfekta passform som möjligt.
Knästöd och vulster är avtagbara, vilket gör att du kan anpassa hästsadeln efter det du ska göra och hur din sits ser ut. Som på många av Pfiffs produkter är det ett väldigt bra pris på den. Strax under 3100 kronor ligger sadeln på och det får man säga är förmånligt.
Kincade Ride Quick Switch Allroundschabrak
Kincade Ride är ännu en allroundsadel i den lägre prisklassen. Detta är en lättskött syntetsadel som har hög slittålighet och ger ryttaren en välbalanserad sits.
Fördelen med denna är att du själv kan justera sadelns bredd, vilket gör att den skiljer sig från många andra budgetsadlar. Storleken på koppjärnet är i medium, men detta kan du då byta ut vid behov. Priset för denna är cirka 2400 kronor.
Frågor och svar
Hur vet jag om hästsadeln passar?
Det är i många fall enkelt att ta reda på om sadeln passar väldigt dåligt på hästen; hästen säger förhoppningsvis ifrån. Har du en häst som inte tycker om att bli sadlad, spänner ryggen och skjuter upp huvudet, och verkar ha ont i ryggen?
Då kan det bero på sadeln! Likaså om hästen rusar mot hinder eller försöker slänga av dig kan det bero på att sadeln helt enkelt inte passar för hästen och att den har ont och obekvämt. Var verkligen noga med de här sakerna!
Ta alltid hänsyn till alla de här aspekterna. Det är jätteviktigt att din häst har en sadel som sitter bra, annars kan du inte jobba som du vill och hästen mår helt enkelt dåligt.
Manken måste vara fri både från sidorna och uppifrån annars får hästen svårt att svänga. Den ska ha en fyra till fem fingrar bred kanal mellan de två panelerna för att ryggraden ska vara fri och hästen ska ha det bekvämt.
Se verkligen till att bogarna är fria! I så otroligt många fall ligger sadeln i vägen för bogens bakåt- och uppåtrörelse att det orsakar problem i hela ryggen. Jag poängterar igen att det är oerhört viktigt att kontrollera dessa saker!
Lämna ett svar