Att ha husdjur kostar alltid pengar och att bestämma sig för att bli kattägare begränsas inte till kostnaden för att köpa katten och ge den mat. Du har också veterinärkostnaderna och det kommer också andra kostnader under kattens liv.
Har du en innekatt innebär det att du också har ansvar för att se till att den får stimulans och underhållning. Det innebär leksaker, klätterträd, gömmor, med mera. I övrigt behöver du en massa kringutrustning som halsband, koppel, sele, transportburar, skålar, och så vidare.
Katterna ska också regelbundet vaccineras och någon gång kommer det också att uppstå oförutsedda veterinärkostnader och det gäller alltså att ha en buffert för detta.
När du börjar fundera på att köpa en katt ska du alltså tänka bortom det faktum att du behöver ha råd till inköpskostnader och sedan till mat. Du bör alltid ha en buffert redo som du kan använda till din katt och du bör också ha en kattförsäkring som täcker kostnader vid eventuell sjukdom.
Veterinärkostnader kan bli skyhöga och har man ingen försäkring så kan detta leda till ett stort hål i plånboken. Även om du har en försäkring är självrisken alltid hög så det är ett måste att ha en buffert även om du har en försäkring.
Inköpskostnader för en raskatt är som de flesta säkert förstår högre än kostnaden för inköp av en vanlig huskatt. Betalar du en stor summa pengar för din raskatt så ska katten ha en stamtavla och vara registrerad i SVERAK eller något annat kattförbund.
Har den ingen stamtavla räknas den som huskatt även om uppfödaren säger att den är rasren. Köper du en raskatt vet du att stamtavlan följer med, vilket innebär att uppfödaren är ansluten till ett nationellt kattförbund och har därmed skyldighet att följa regelverk och krav. Det här är en trygghet både för dig att uppfödaren.
Så här mycket kan en katt kosta
Priset för att köpa en katt varierar väldigt mycket. Förut kunde man få tag på en kattunge för en symbolisk summa eller till och med gratis, men så ser det inte ut längre och man brukar få betala minst en femhundralapp för en huskatt, i alla fall i storstadsregionerna.
En raskatt varierar en del i pris beroende på vilken sorts ras det är. Men principiellt så kan man säga att man får betala mellan 9000-12.000 kronor för en renrasig katt med stamtavla. Det finns också många omplaceringskatter och katter som man kan adoptera.
Då kan man ta kontakt med ett katthem som kan välja ut en lämplig katt åt en och man gör dessutom en god gärning som ger en övergiven katt ett nytt och bra hem. Kostnaden för detta brukar ligga på några hundralappar till kanske en tusenlapp.
Ekonomiska fakta kring att äga en katt
Köper du en renrasig katt är genomsnittspriset alltså på cirka 10.000 kronor. Notera dock att har katten väldigt fina och meriterade föräldrar kan kostnaden bli högre än så.
Det finns riktigt fina katter som kostar upp till 20.000 kronor eftersom deras föräldrar är välkända och internationella champions. Betala aldrig sådana här summor för en katt som inte har stamtavla vad uppfödaren än säger. En katt utan stamtavla räknas alltid som en huskatt oavsett.
Köper du en raskatt finns det dock vissa saker som ingår i priset som du annars måste se till att göra själv när du fått hem din kattunge. En kattunge ska vara id-märkt med microchip och det här är något som sätts in i nacken på kattungen och något som den inte känner av.
Via det här mikrochippet är katten kopplad till dig som ägare och om katten springer bort så kan du efterlysa den via polisen om du har ett mikrochip med id-nummer på katten.
En uppfödare ansluten till SVERAK har redan sett till att kattungarna är mikrochippade och vaccinerade när du köper dem. Kattungen är också veterinärbesiktad vid köpet.
Har du köpt en huskatt utan stamtavla är det inte säkert att kattägaren ombesörjer de här detaljerna på kattungen. Då måste du alltså se till att mikrochippa och vaccinera dem på egen hand och det ska du göra direkt när du får hem din kattunge vid 12 veckors ålder.
Köper du en raskatt för en större summa pengar måste du oftast lämna en handpenning och upprätta ett tingningsavtal med kattens alla uppgifter på. Handpenningen brukar vara på ett par tusenlappar eller 15% av hela köpesumman.
Ångrar du dig får du inte tillbaka den här summan om inte något specifikt med katten framgår i veterinärbesiktningen som gör att den inte uppfyller tingningsavtalet.
Kostnaden för kattmat
Kostnaden för kattens foder kan variera väldigt mycket beroende på vilken typ av mat du ger den och naturligtvis också kvaliteten på maten. Minimipriset för kattfoder per katt landar ungefärligen på 250 kr per månad och uppåt.
Till de vill du kanske ha något vitamintillskott och ett kattgodis för belöning och lek. Många katt- och hundägare vill numera ge sina katter så kallad barfkost. Det här är rå, högkvalitativ inälvsmat som man köper djupfryst.
Ger man sina katter detta blir kostnaden något högre, men man vet å andra sidan att man ger sin katt en diet som är det absolut bästa för den. Kattdjur har mycket stort behov av mat med hög proteinhalt och det är precis vad den här maten ger.
Ju billigare kattmat du köper, desto mer säker kan du vara att tillverkaren drygat ut produkten med billigare livsmedel, såsom potatis, vete, eller annan utfyllnad.
Att betala en extra slant för kattmat kan löna sig i längden eftersom det kan ger en friskare katt som förhoppningsvis drabbas mindre av sjukdomar som är relaterade till kosten.
Veterinärkostnader
Veterinärkostnader tillkommer alltid om du har husdjur om inte annat för vaccination. Att vaccinera katter kostar kring en tusenlapp. Den måste vara vaccinerad två gånger mot kattpest, kattsnuva, och kattherpes innan den får lämna sin uppfödare.
Det här är inte alls säkert att det är ombesörjt hos alla säljare och om du fått tag på en huskatt av en mindre noggrann kattägare måste du stå för den här kostnaden på egen hand.
Det finns också andra vanliga anledningar till att åka till veterinären. Sterilisering eller kastration är en vanlig orsak till ett veterinärbesök. Katter är ofta drabbade av problem med njurar och galla och den åldrande katten brukar få problem med detta och här får man räkna med en del kostnader.
När katten blivit gammal är det också bra med regelbundna veterinärkontroller, särskilt om du märker att din katt har symtom på att den verkar ha ont någonstans.
Då måste du naturligtvis kontrollera det. Men generella hälsokontroller är också en bra idé för att bibehålla hälsan och livskvaliteten för den åldrande katten.
Man kan säga att ett genomsnittligt besök hos en veterinär ligger på ca 3500 kr beroende på vad som ska behandlas. Är den drabbad av allvarliga sjukdomar eller skador som kan kräva operationskostnader kan kostnaden bli upp till 20.000 kronor.
Detta kan vara om din katt exempelvis blivit påkörd. Som tidigare nämndes kan veterinärkostnader verkligen rusa iväg och att ha en försäkring på din katt är därför verkligen en mycket smart investering.
Bolaget där du har din hemförsäkring har sannolikt också djurförsäkringar och du kan därmed få ett bättre pris och en riktigt bra rabatt om du slår ihop kostnaderna med dina övriga försäkringar. En kattförsäkring kostar cirka en hundralapp i månaden och ska du ha en livförsäkring blir kostnaden givetvis högre.
Den genomsnittliga kostnaden per år för din katt
Vad din katt kostar per år är helt beroende på många olika faktorer. Det beror på om du skaffat en ras som ofta är sjukdomsdrabbad, om den går ute eller inomhus (utekatter är ofta mer drabbade av olyckor än kastrerade innekatter som lever ett mycket mer skyddat liv).
Kastrerade katter lever längre än okastrerade eftersom de är mindre benägna att ge sig ut på långa äventyr och är generellt sett lugnare och håller sig inom sitt område och har ett mindre revir.
Om man ska försöka göra en beräkning i absolut generella termer så skulle man kunna säga på ett ungefär att det första levnadsåret för katten är dyrare på grund av vaccination, chipmärkning, och eventuell kastration. Summan uppgår till ca 6000 kr.
Därefter kostar det mellan 4000-5000 kr per år om katten inte drabbas av några sjukdomar som ger dyra veterinärkostnader. Summan varierar också beroende på vilken kvalitet på maten du ger din katt.
En katt är dock en underbar kamrat och ett självständigt husdjur som inte kräver så extremt mycket arbete som en hund gör. Vi kan därför verkligen varmt rekommendera en katt som husdjur.
Lämna ett svar