Att köpa hund är oundvikligen något som kostar en hel en del pengar, beroende på vilken ras och från vilken uppfödare man köper sin hund. Men det som verkligen kostar pengar är att äga och ta hand om en hund.
Det finns många saker att tänka på när du köper din första hund. För det första har vi givetvis den dagliga omsorgen och du ska ha ett bra foder, regelbunden pälsvård om det är en långhårig hund, en buffert för veterinärkostnader, och givetvis så måste du ha en bra försäkring.
En större summa går inledningsvis åt att skaffa tillbehör till hunden. Bäddar, koppel, leksaker, kloklippare, vitamintillskott, och så vidare. Det är bra att ha allt det här hemma inför den dagen som din valp kommer hem till dig.
En valp äter en mindre mängd mat än en vuxen hund, så matkostnaderna under det första året kommer att vara något lägre än vad det blir sedan när du har en vuxen hund.
Kostnaden beror också på om du tänker resa med din hund eller inte. Många av oss i Sverige har släkt i övriga Norden och vill ta med hundarna på semestern, till exempel till Finland eller Danmark. Då måste hunden vara rabiesvaccinerad, ha ett EU pass, och vara vaccinerad mot dvärgbandmask.
Passet räcker det att införskaffa en gång och hur ofta du måste rabiesvaccinera, beror på vilken typ av vaccin det är. Det brukar bli antingen en gång per år eller vart tredje år. Avmaskning mot dvärgbandmask måste ske mellan en till fem dagar innan avresan för att du ska vara säker på att du kan ta med hunden in i landet.
Totalkostnaden för en hund per år
Det finns i princip inget tak på på vad din hund kan kosta per år. Det beror helt enkelt på hur mycket du själv vill lägga ner på den och det beror också på vad du ska göra med din hund och använda den till.
Inköpspriset för en hund varierar mellan 7-20.000 kronor. Du kan få en blandrashund för mellan 5-10.000 kronor. Priset för en rashund brukar ligga på omkring 18-20.000 kronor.
Om du stöter på en hund som är till salu, som påstås vara rasren och den kostar mycket mindre än vad en genomsnittspriset är (det kan du enkelt kolla hos seriösa uppfödare), så måste du dra öronen åt dig. Att en hund som normalt kostar 20.000 kronor skulle kosta till exempel 13.000 kronor kan vara sammankopplat med att allt inte är riktigt OK.
Nackdelen med detta är också att du inte vet något om föräldrarna. En SKK-registrerad valp med stamtavla har all information på nätet och du kan kolla att hundens föräldrar finns där och om de fått utmärkelser genom åren.
En seriös uppfödare eller försäljare av en valp ska kunna ge dig ett besiktningsintyg från veterinär inför valpköpet och det här ska vara max 7 dagar gammalt när du köper hunden. Det här gäller både blandrashundar och rasrena hundar.
Vad behövs då inför köpet av hund?
Att allting är redo när hunden kommer hem är viktigt så att du kan koncentrera dig på att ge din hund en riktigt bra och trygg start och inte vara tvungen att åka och köpa grejer är bra att tänka på.
Detta eftersom du kommer att behöva komplettera med andra saker beroende på dina behov och om livet förändras på något sätt. Kanske köper du en bil och då behöver du tänka på transportbur. Kanske kommer din hund att vistas ute till havs på somrarna och då behöver den en hundflytväst.
Men börja med ett rejält kit med ett par hundbäddar, leksaker klo- och pälsvårdskit, och givetvis mat. Se helst till att ha samma mat som den som uppfödaren ger eftersom det är en stor omställning för hunden att flytta och det kan också bli jobbigt för den att byta mat.
Hundvalpars magar är mycket känsliga och att byta mat plötsligt ger ofta väldigt dålig mage och diarré och det är ingenting som du vill utsätta den lilla valpen för i onödan. Stressen som flytten kommer att innebära för valpen är fullt tillräckligt och sannolikt kommer den att få magen i olag av det också.
Har du barn hemma brukar det också vara lite svårt att kontrollera hundens matintag till 100% eftersom det lätt blir mycket spill och det kanske finns snacks och chips i soffan som valpen får tag på.
Investera i en hundbur
Har du bil är det bästa sättet att transportera hunden på att ha en transportbur i bilen. Det är det säkraste sättet för hunden att resa på och den brukar dessutom tycka om att ligga och koppla av i hundburen.
Kör du bil ensam är det också det bästa sättet eftersom det kan uppstå svårigheter för dig att koncentrera dig på körningen om du har hunden bredvid dig i sätet.
En hundbur är också väldigt praktiskt att ha inomhus på golvet och även om du inte kör bil så ofta är det en bra grej att ha hemma, särskilt för en valp. Du kan inte alltid ha valpen under uppsikt och de gånger du behöver ha den på en säker plats när du inte kan ha koll på den, är det en bra plats för den att ligga på, medan du blir klar med det du håller på med.
Om du ger den ett ben att gnaga på är den säkert nöjd en lång stund. Givetvis får en hund absolut inte ligga i en bur några längre stunder, men det är ett bra alternativ att ta till korta stunder.
Hälsovård
Beroende på ras varierar givetvis kostnaden för pälsvård och att gå på en klippning eller trimning kostar kanske kring en tusenlapp. Hur ofta du behöver eller vill gå beror givetvis på vilken ras du har.
För trimning behöver du gå cirka två gånger per år, eller så kan du också göra det själv, men var säker på att du vet vad du gör. Du behöver ett bra schampo och även tillbehör för tandvård, det vill säga tuggben, tandborste, och tandkräm, vilket landar på ett par hundralappar per år.
Förmodligen kommer du då och då att behöva ett medicinskt schampo eftersom de kan drabbas av klåda och kvalster och en sådan flaska ligger på någon hundralapp.
Avmaskning
Avmaskning är något man gör vid behov och inte förebyggande eftersom det är ganska starka medel. Uppfödaren är skyldig att avmaska valpen dess första levnadstid och därefter får du konsultera veterinär om du misstänker att din hund behöver avmaskning.
Reser du däremot med din hund till ett annat EU-land eller någonstans utanför EU behöver din hund ofta avmaskas inför varje resa, mot till exempel rävbandmask. Ska du åka till de övriga nordiska länderna måste avmaskningen göras en till fem dagar innan.
Detta skall alltid göras hos veterinär eftersom det ska antecknas i hundens pass att det är gjort. Avmaskning måste göras inför varje resa och den brukar ligga på cirka 300 kronor.
Beroende på var du bor och var du vistas på somrarna behöver du också kanske ett fästingmedel. Det här droppar man direkt i pälsen så att det går in i huden och detta skyddar mot fästingar cirka en månad.
En förpackning med fyra behandlingar kostar ungefär en femhundralapp beroende på varumärke. Konsultera din veterinär angående vilket medel som är lämpligast.
Veterinärkostnader
Det är svårt att förutse vilka kostnader som kan uppkomma i och med eventuella veterinärbesök. Det beror givetvis på din hunds övergripande hälsa hur det kommer att se ut.
Regelbundna vaccinationer behövs alltid och ska du kastrera eller sterilisera din hund ligger kostnaden på cirka 6000-8000 kronor. Det är en engångsutgift givetvis.
Får du en sjuk hund och har löpande kostnader blir summan per år mycket större. Det är alltid viktigt att du har en bra hundförsäkring och tar reda på vad som ingår i den. Beroende på vilken typ av försäkring du har kommer du att få en självrisk mellan 700-3000 kronor.
En hund ska vaccineras när den är riktigt liten och det brukar uppfödaren ombesörja. Därefter så ska de vaccineras vid 12 veckor och vid ett år. Därefter ska den ha sitt grundvaccin ca vart tredje år.
Kursavgifter och hunddagis
Hundkurser av olika slag brukar kosta omkring 2000 kronor och uppåt. Det kan röra sig om grundkurser och fortsättningskurser i vardagslydnad, agility, eller nose work. Har du ingen möjlighet att ha hunden med dig på dagarna när du jobbar behöver du lösa det genom någon form av dagvård för din hund.
Ett hunddagis på större orter kostar ca 3000 kronor i månaden och det finns olika lösningar för olika typer av dagis. Det finns också privatpersoner som extraknäcker som dagmattar och där gäller det att kolla annonser och lappar på stan för att hitta en lämplig person som kan ta hand om din hund på dagarna. Det kan till exempel röra sig om en student eller en sjukpensionär.
Försäkring
Försäkringen är oerhört viktig och den kommer att ligga på mellan 200-300 kronor per månad och beroende på vilken typ av försäkring du har. Du bör i alla fall räkna med cirka 3000 kronor om året för den.
Notera att försäkringen kommer att stiga med hundens levnadsår eftersom äldre hundar är förenat med mer veterinärkostnader och då ökar också försäkringspremien. Det kan löna sig att ha en försäkring på det bolag där du har din hemförsäkring.
Gör en egen kalkyl på kostnaderna för din hund
Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att det varierar kraftigt vad en hund kostar från år till år. Dessutom ökar kostnaderna när hunden blir äldre i och med tätare veterinärkostnader och eventuell specialkost.
Räkna med en grundläggande summa på 15.000 kronor per år och stigande. Då är inte sådant som hunddagis och aktiviteter inkluderade.
Lämna ett svar