Hunden är som bekant människans bästa vän. En viktig livskamrat som blir en självklar del i familjen. I stort sett i samma stund som den placerar sina små tassar innanför dörren till ett hem, vinner den också era hjärtan. Så hur länge kommer du att ha din hund hos dig innan den passerar regnbågsbron och ansluter sig till sina förfäder?
Hur länge din hund lever beror på många olika faktorer. Det beror på storlek, ras, genetik, och också hur sjukdomsdrabbad din ras eller individ är. Många raser har sina rasspecifika åkommor och sjukdomar som gör att hundarna måste tas bort i förtid.
Den genomsnittliga livslängden på en frisk hund skiljer sig markant åt mellan hundars storlek. Mindre hundar lever generellt längre än stora hundar och de största hundarna snittar på en ålder mellan 7-10 år. En liten hund, till exempel en mops, kan bli ända upp till 15 år.
Så innan du skaffar din hund är det ovärderlig information att ta reda på ungefär vad din ras snittar på i ålder och hur gammal den kan tänkas bli.
Det är bra att ha en ungefärlig siffra och inriktning på hur länge du får ha kvar din hund i familjen. Det är en viktig sak inför ditt beslut att skaffa hund. Särskilt om du har barn som ska växa upp tillsammans med hunden.
Hundar blir allt äldre
Det man med säkerhet kan säga när man tittar på statistik och siffror över hundars livslängd är att de lever allt längre. Men de behöver också, sannolikt beroende på sin högre ålder, besöka veterinären oftare.
Det beror säkert också en del på att folk tar sina hundar oftare till veterinären nu mer än vad man gjorde förr. Steriliserade tikar lever också statistiskt sett längre än icke steriliserade. Detta för att problem med livmodern som livmodercancer och andra infektioner elimineras hos tiken.
Även jakthundar har genomsnittligt kortare livslängd och det beror naturligtvis på att de är mer utsatta än vanliga sällskapshundar. Raser som har jakt i sig, men som inte jagar, är även de mer olycksdrabbade enligt statistiken. Detta för att de är mer rymningsbenägna på grund av sin jaktinstinkt och kan därför lättare råka ut för olyckor.
Hundar och åldrande
När åren går är det inte bara hundens yttre som förändras; äldre hundar kan få sämre päls och också bli gråhårig med tiden. Äldre hundar har ofta gråa hår runt nosen. De blir också stelare i kroppen och man kan se att åldern tar ut sin rätt även på en hund, precis som på människan.
Exakta siffror man brukar tala om är att små hundar under 10 kg börjar åldras vid 11 års ålder. Medelstora hundar på mellan 10-25 kg börjar åldras mer markant i tioårsåldern. Stora hundar upp till 40 kg blir gamla vid 9 års ålder. Mycket stora hundar på över 40 kg åldras redan i 7-8 årsåldern.
Men även förändringar i hjärnan sker. Med åren utvecklas och mognar hunden och samlar på sig erfarenheter av olika slag som präglar den. Att leva med en hund som har ett bra liv och mår bra är en av de finaste sakerna man kan vara med om.
När ålderstecknen kommer blir vi naturligtvis påminda om att hundens livstid inte är oändlig och att vi kan komma till en dag när vi inte längre har vår bästa vän vid vår sida, även om det känns svårt att föreställa sig.
Åldersförändringar hos en hund
Åldersförändringar hos hunden beror alltså bland annat på storlek. Till det har vi naturligtvis också individaspekten. Precis som för oss människor åldras också hundar på olika sätt, från individ till individ.
Förutom åldersstelheten kan man se att hunden beter sig på ett annat sätt. Den kanske reagerar långsammare har mindre ork och blir mindre alert och självständig. Vissa rörelser börjar den åldrande hunden också ofta undvika helt. Den vill kanske inte gå i trappor längre.
Det ska man respektera och ge hunden den motion och rörelse som den klarar. Det gäller dock att komma ihåg att fortfarande motionera och röra på hunden eftersom den blir ännu stelare av att ligga stilla.
Hunden behöver också vila och sova mer än vanligt. Har du unghundar i hushållet måste du lära dem att respektera den gamla hunden och se till att de låter den vara ifred. Det är en bra idé att inte lämna de yngre barnen ensamma med en gammal hund eftersom deras lek och stoj kan bli alltför påfrestande för hunden. Den ska ha rätt att vila och ta det lugnt.
Den äldre hunden kan också återgå till att inte bli helt rumsren ingen. Gamla hundar kan precis som människor bli inkontinenta och det är mycket möjligt att den inte längre kan hålla sig när blåsan fylls, utan det kommer pölar på golvet då och då.
Det här får man helt enkelt ha tålamod med och är absolut ingenting man kan bestraffa hunden för eftersom de rent fysiskt inte kan hjälpa detta.
Hjärnans förändringar med åldern
Det finns studier som visar att hjärncellerna bryts ner med tiden och att nervcellerna också blir färre hos hunden med åren. Hundens hjärna blir faktiskt lättare och mindre med åldern. Hundens närminne försämras och den kan därför reagera långsammare.
Hundens långtidsminne kan också påverkas. Det här beror på att lungkapaciteten och elasticiteten i blodkärlen bli sämre och på så vis syresätts hjärnan sämre. Att öka syretillförseln till den åldrande hundens hjärna tros kunna förbättra hjärnkapaciteten.
Det är alltså en god idé att hålla hunden aktiv och hålla igång med den och ge den ett aktivt liv för att minska risken för tidig senilitet. Det saktar ner åldrandeförloppet och sjukdomar som kan komma med den.
Men också åldrande hundar som är livfulla och starka blir till sist gamla och skröpliga. Näringsbehovet kan dock komma att förändras, men det finns utmärkta seniorfoder på marknaden som man kan prova. Hunden får större behov av rutiner, lugn, och ro.
Det här kan du göra för att underlätta för åldrande hundar
För det första är det viktigt att du har tålamod. Fortsätt med promenaderna, men gör dem oftare och kortare och kom ihåg att din hund inte längre orkar gå så långt som förut. Var lyhörd för vad hunden orkar.
Kontrollera tänderna regelbundet. Många åldrande hundar tappar tänder och på ålderns höst. Du kan behöva en speciell mat för att hunden ska klara av att äta. Nuförtiden finns det utmärkt mjukmat som är fryst som har hög protein- och näringshalt och är väl anpassad för den åldrande hundens speciella behov.
Ta väl hand om pälsen! När vi borstar vår hund aktiverar vi blodcirkulationen och tar bort döda hudceller och hår. Borstningen är stimulerande för hundens hälsa och det blir samtidigt en lite miniundersökning som du gör.
Du upptäcker lätt eksem och kala fläckar om du tar för vana att borsta din hund ofta. När du borstar den så passa på att känna efter nervknutar och knölar. Upptäcker du några sådana ska du omgående kontakta veterinären.
Har du en långhårig hund kan det vara bra att klippa den lite extra runt ögonen eftersom hundar ofta får en försämrad syn och då kan det vara skönt för den att ha ögonen fria. Gör också regelbundna besök till veterinären för att kontrollera dess hälsa.
När slutet sedan kommer
Att livet någon gång tar slut för din hund kan vara svårt att greppa, men det är ett faktum och man får då stärka sig med alla fina år man får tillsammans med hunden.
Det kan vara extremt svårt att fatta beslutet att avliva sin hund, men är hunden sjuk och har mycket ont kan det vara det barmhärtigaste man kan göra.
Om man åker in med hunden till veterinären blir det väldigt odramatiskt och hunden kommer lugnt att somna in efter att den fått en spruta.
Det går också att låta sin hund somna in hemma om man vill det. Många veterinärer gör hembesök och du kan sedan själv därefter transportera din hund till krematoriet.
Njut av livet tillsammans med din bästa vän
När du vet hur gammal din hund uppskattningsvis kan bli utifrån storlek och genetik är det en insikt som kan vara bra att ha och vara väl förberedd på.
Men om du precis kommit hem med din lilla valp är det här naturligtvis ingenting du ska gå att tänka på till vardags, utan du ska tvärtom njuta av nuet och glädja dig åt alla de härliga år ni har framför er tillsammans. Att leva med hund är väldigt speciellt och något som är otroligt berikande och roligt.
Lämna ett svar